Regionalni centar kompetentnosti Ugostiteljsko-turistička škola, Osijek međunarodno je
poznata institucija u školovanju kvalitetnih kadrova u sektoru
turizma i ugostiteljstva. Mjesto je
cjeloživotnog obrazovanja i usavršavanja koje ima misiju osposobiti kadrove širokog spektra znanja i vještina, a koji će biti
prepoznatljivi u svome radu, i to ne samo u struci nego i u širem doživljaju Hrvatske kao
turističke destinacije. U svoje djelovanje škola je utkala svu svoju
slavnu prošlost i djelovanje prethodnih generacija. RCK Ugostiteljsko-turistička škola Osijek jedna je od
najsuvremenijih i najopremljenijih škola u Hrvatskoj. Pohađa ju oko
600 učenika podijeljenih u pet smjerova:
kuhar, slastičar, konobar, turističko-hotelijerski komercijalist i hotelijerski-turistički tehničar, čime je jedna od
najvećih ustanova koja obrazuje isključivo strukovni kadar.
Dragi naši budući učenici, upisom u našu školu ne možete pogriješiti. Budite uporni, sanjajte i živite svoje snove. Kod nas se možete razvijati u željenom smjeru, jer jamčimo znanja, vještine i kompetencije koje zahtjeva suvremeno tržište rada.
Kuhar
Kuharstvo je spoj
umjetnosti, znanosti, tehnologije i znanja. To je zanimanje u kojem se učenici osposobljavaju za pripremanje
raznih vrsta jela, uče
naručivati namirnice, skladištiti robu i čuvati ju od kvarenja. Posebno se njeguje
urednost, spretnost i ljubav prema struci. Zanimanje se uglavnom obavlja u
kuhinji ugostiteljskih objekata, a znanje, iskustvo i stručnost stječu se još u mnogim
ugostiteljskim objektima s kojima škola surađuje.
Suvremena znanost o prehrani daje
velike mogućnosti kuharu kao osobi da širi svoja znanja i ostvari svoju
umjetničku stranu u pripremi i gotovljenju hrane. Kuhar treba poznavati običaje jednog naroda, njegovu vjeru, podneblje, povijest i kulturu. Kvalitetnom je kuharu svijet otvoren, mogućnosti su velike, a škola će utkati u Vas učenike sve što je potrebno da ostvarite svoje snove i ljubav prema kuhanju pretvorite u svoj životni put.
Slastičar
Slastičar mora biti
kreativan i umjetnički tip osobe koji ima smisao za oblikovanje. Vrlo je važno da ima
sposobnost razlikovanja boja i razvijena osjetila (opip, okus i miris) jer mu oni omogućuju nadzor kakvoće proizvoda. Slastičar samostalno obavlja različite poslove od naručivanja i pripreme namirnica i materijala za različite
slastice, peciva i sladolede do izrade konačnog proizvoda.
Za upis u srednjoškolski obrazovni program slastičara potrebno je imati završenu osnovnu školu i liječničku svjedodžbu specijalista medicine rada o nepostojanju zdravstvenih kontraindikacija za obavljanje zanimanja. Ovo se zanimanje ne preporučuje osobama alergičnim na materijale s kojima radi (brašno, jaja, aditive i sl.). Slastičar izrađuje kolače, kreme, sladoled i ostale slastice.
Konobar
Zanimanje
konobar je zanimanje u kojem je potrebno dobro poznavanje
stranih jezika kao i osnovna znanja iz
opće kulture, psihologije i higijene. Kod učenika razvijamo
spretnost, urednost i poslovnost. Konobari se zapošljavaju u različitim ugostiteljskim objektima kao što su
restorani, kavane, gostionice, hoteli i lječilišta. Upravo o vrsti ugostiteljskog objekta i organizaciji rada u objektu ovise poslovi konobara.
Posao konobara započinje prije dolaska gosta (priprema stolnog rublja, prostorije, postava stola), a nastavlja se predstavljanjem i posluživanjem hrane i pića. Za upis u srednjoškolski obrazovni program konobara potrebno je imati završenu osnovnu školu i liječničku svjedodžbu specijalista medicine rada o nepostojanju zdravstvenih kontraindikacija za obavljanje zanimanja.
HTT
Tijekom četverogodišnjeg školovanja učenici stječu znanja za rad u
hotelima, turističkim agencijama i drugim poduzećima koja se bave turističkim ponudama. Učenje
tri strana jezika i drugi zahtjevni predmeti (
ekonomija, statistika, računovodstvo, prehrana) omogućavaju nastavak školovanja na fakultetima.
Hotelijersko-turistički tehničar informira domaće i strane turiste o turističkoj ponudi, organizira putovanja i izlete, smještaj i slobodno vrijeme gosta, obavlja administrativne poslove vezane uz prijam i boravak gostiju, te surađuje s drugim turističkim djelatnicima na organiziranju turističke ponude.
Da biste bili uspješni u ovom zanimanju, morate imati dobre verbalne i komunikacijske vještine, razvijenu matematičku pismenost, dobru koncentraciju, biti uslužni i strpljivi u radu s ljudima te biti emocionalno stabilni.
THK
Turističko-hotelijerski komercijalist obavlja razne poslove u ugostiteljskom gospodarstvu: organizira rad u kuhinji i restoranu, u industriji hrane i pića, brine o opremljenosti i inventaru turističkog objekta, dogovara i organizira domjenke, bankete, svečane ručkove i večere unutar i izvan objekta. Može obavljati
visoke organizacijske i tehnološki zahtjevne poslove u hotelu, odjelu hrane i pića, odnosno cjelokupnom hotelu, visokokategoriziranim restoranima, privatnim pansionima i slično. Za upis u srednjoškolski obrazovni program THK, potrebno je imati završenu osnovnu školu i liječničku svjedodžbu specijalista medicine rada o nepostojanju zdravstvenih kontraindikacija za obavljanje zanimanja. Ovo je zanimanje neophodno našem turizmu u budućnosti. Učenici postaju vrsni kuhari, ali i konobari i slastičari s mnogo znanja o dobroj organizaciji posla i tehnologiji struke. Ovo zanimanje omogućava upis na više stručne škole i fakultete.
Stoga, ako ste
vrijedni, marljivi i komunikativni postanite dio Ugostiteljsko-turističke škole Osijek. Pozivamo vas da se uključite u naše aktivnosti, postanite VirtuOSi, skuhajte si i poslužite bolju budućnost. Postanite izvrsni zbog sebe, a posebni za druge! #BudiVirtuOS! -
Rck-utso.hr
[Sponzorirani članak]