!nnovation je napisao/la: ›
Covjek se predstavio imenom i prezimenom, pa kad vec zelis u raspravu s njim, budi slobodna uciniti isto.
|
Meni to ime znači koliko i tebi moj nadimak "Čarobnica" - potpuna nepoznanica, nadam se. Uostalom, raspravljamo o stavovima i iznosimo činjenice, nije bitno tko ih iznosi.
Priznajem, pretjerala sam prozivajući pojedinca za sramotu. Nadam se da je jasno da se radi o sramoti organizacije i svih članova unutar te organizacije koji se s takvim ponašanjem slažu.
0. "Ignorance is bliss!" predstavlja paradigmu današnje stvarnosti, nekritičkog gledanja na stvarnost što dovodi do rasula i izvrtanja vrijednosti. U potpisu se nalazi kao izraz ironije. Može se primijeniti i na religije, ali ne bih sada ulazila u tu sferu, jer to nije tema rasprave.
1. Bi li Crkva vratila ono što je otela mojim precima? Po tadašnjim zakonima to je bilo pravično otuđenje imovine, svojevrsni porez. Bi li Crkva vratila sve što je stekla na temelju otimalačkog koncepta iskupljenja grijeha, odnosno obmanom o mogućnosti zamjene dobara i vrijednosti za izmišljeno iskupljenje grijeha?
Ono što je KPJ konfiscirala kleru učinjeno je na jednak način i sukladno ondašnjem vremenu i zakonu. Ako već želimo vraćati stvari u prvobitno stanje, vratite vrijednosti koje ste stekli otuđenjem i prijevarom nad mojim precima. Ili prihvatite činjenicu da svako vrijeme nosi svoje zakone. Licemjerno želite da Vama Vaše vrati, ali ne želite vraćati ono što ste vi otuđili.
S obzirom da kao institucija nemate vlastitih prihoda i ne stvarate nove materijalne vrijednosti (o duhovnim vrijednostima ne bih sada, nije tema), nemoguće je da ste sve te materijalne vrijednosti stekli milodarom ili darovanjem. Otuđenje zemlje kroz poreze i kroz feudsko darivanje narodu otete zemlje jednako je narodnom vraćanju te zemlje nakon Drugog svjetskog rata.
Čak su i komunisti bili dvolični pa su Crkvi uzimali vrlo malo, a veleposjednicima gotovo sve.
2. Znate li kako uopće funkcinira svjetovna država?! Koji su to "oni"? Doista ne čudi što proračune doživljavate kao osobne prčije, kad vam gradonačelnici i župani "doniraju" novac građana kao da je njihov.
To nije njihov osobni novac, kao što "oni" iz '63. nisu sebi u džep stavili zemljište trga. Jednako tako, spomeničku rentu plaćaju građani. Iz nje bi svi trebali dobiti jednako, ali čini se da Crkva dobiva jednakije od drugih.
Zamolite ekonoma da vam ustupi te informacije i objavite koliko ste građanskih kuna dobili u zadnjih 5 godina, bilo da se radi o spomeničkoj renti ili donacijama iz poračuna grada i županije. Ja ću vam iskopati informaciju o tome koliko su svi ostali dobili za isto. Naravno, treba znati i da vi ne plaćate poreze i ne sudjelujete u punjenju proračuna.
Zašto biste vi uopće i trebali dobivati bilo kakve dotacije ili dio od spomeničke rente? Ako su vam nekretnine teret - prodajte ih, kao što građani kojima je svakodnevni život teret danas prodaju posljednje komade zlatnog nakita, stanove i sve što im nije nužno za život, ili sve što imaju kako bi
kupili kartu za Kanadu u jednom smjeru.
Uostalom, vi ste zapravo obveznici plaćanja spomeničke rente, jer u tim objektima obavljate gospodarsku djelatnost, odnosno stječete materijalne prihode.
3. Odakle vam da nisam izašla na izbore. Izlazim na svake, ali slaba je to utjeha, kad Crkva s oltara daje podršku onima koji nam čine zlo. I ne samo zlo, nego i sam dokazani i presuđeni zločin.
Kad biskup Katoličke crkve posjećuje ratnog zločinca, čija stranka nakon toga Crkvi donira u vlastito ime iz proračuna novac poreznih obveznika za obnovu objekata i gradnju
simbola Crkvenog bahaćenja, onda je jasno da će moj glas na izborima teško nadjačati poruke s oltara. Kako bilo, na izbore uvijek izlazim.
Kao što ste i sami rekli, Crkva je građane poticala. Po donacijama iz proračuna grada i županije vidimo i na što, odnosno glasanje za koga, ih je poticala.
4. Tvrtke koje plaćaju spomeničku rentu osiguravaju kruh svojim zaposlenicima i vlasnicima. To je novac građana, novac koji bi završio kod građana da nije naplaćen porez.
5. Milostinja je Crkveni prihod, odnosno donacija ili dar pravne ili fizičke osobe. Onaj koji daje milostinju Crkvi bi trebao imati jednake obaveze kao i svaki drugi davalac donacije, odnosno Crkva bi trebala imati jednake obaveze kao i svaki drugi primatelj donacije.
Nije istina da su Crkva i darovatelji Crkvi u jednakom položaju kao ostali primatelji donacija i darovatelji. Donacije drugim organizacijama su samo djelomično oslobođene poreza i to samo ako se radi o novcu (ako je iznos darivanja u visini do 2% od prošlogodišnjih prihoda). U slučaju darivanja stvari ili usluga - mora se uračunati PDV.
S druge strane, sva darivanja Crkvi ne samo da ne podliježu Zakonu, nego su potpuno sivilo, odnosno potpuno crnilo i nepoznanica. Nitko nije obavezan ni voditi niti ikoba informirati o izsnosima i vrijednosti (ukoliko se radi o stvarima) donacija Crkvi.
Crkva je u povlaštenom položaju i očito smatrana više vrijednom, čim si je takav položaj osigurala.
6. Nisam tražila vaše osobno očitovanje, niti pravdanje zbog vikarijata, koji je samo jedan od slučaja. Ja sam anonimna i iz moje perspektive ste i vi anonimac (nije namjera uvrijediti, niti umanjiti vašu važnost). Ja sam osobno zgrožena licemjerstvom koji ocrtava vikarijat i ožalošćena prizorom i pogledom na dvije strane Štrosike. S jedne Crkveni vikarijat, a s druge...
Novac koji je gradonačelnik i župan dao za gradnju vikarijata nije nikakav povrat, niti se izdatak temelji ni na kakvom obeštećenju ili kakvom drugom pravnom postupku. Radi se o čistoj "donaciji", odnosno grabljenju iz proračuna. Nema za škole, ali ima za bogohulnu zgradu vikarijata.
Je li to cijena blagoslova ratnom zločincu?
Tko će financirati centar Plijativne skrbi? Iz kojih sredstava? Pretpostavljam da govorite da bi brigu o njima preuzele sestre, odnosno redovnice. Ili barem dio brige.
Nadam se da se to ne misli predstaviiti kao "besplatni rad" sestara/redovnica, jer i njihovo redovništvo je financirano velikim dijelom novcem iz proračuna, onog državnog.
Trebalo bi izračunati koliko bi takva briga koštala kad bi se ukinulo 250 milijuna kuna iz proračuna Katoličkoj crkvi i kada bi se taj "besplatni" posao prebacio na npr. medicinske sestre.
Nadam se da ni vama neće biti teško odvojiti nešto vremena i proći kroz moj odgovor.
Čarobnica (ne, nisam čarobnica u onom crkvenom poimanju, niti me zanima bilo koji od oblika praznovjerja - uključujući i ona religijska)