Autor |
Poruka |
DanicaV
Ukupno postova: 4765 Lokacija: ... gdje caruje drugarstvo... Spol:  Žensko
|
Na crtežu Predraga Gola je upravo taj spomenik. Ako malo bolje pogledaš crtež, vidjet ćeš da se nazire i ženski lik.
Ta bilo uvijek polaganje vijenaca i pleh muzika pred tim spomenikom. |
|
_________________ "To je nepravda" Kalimero |
|
|
 |
Leteci mungos
Ukupno postova: 6728 Lokacija: Priory of Semen Spol:  Nebitno
|
Za tako nesto ce biti potreban zesci ideolosko-civilizacijski zaokret. Cini mi se da je danasnje drustvo preduboko zagazilo u konzumeristicki mulj, da bi se zamarao obnovom tog spomenika.
Kao sto je Radic postao Debeli kelner, tako bi i ovaj partizan jednog dana (nakon obnove) mogao postati mucenik neorobovlasnicko-neokolonijalistickog kapitalizma, jurisni udarnik koji za dana probija normu u korist dekadencije pan-europskih vlasnika, a nocu gleda u sarenu kutiju u kutu sobe upijajuci price o "europskom snu", uspjehu, zvjezdanom zivotu, slobodi...
Kako bilo, ne smatram da su nam potrebni politicko-ideoloski obojani spomenici, ma za koju ideologiju. Krizevi, puske, tenkovi, krv... same shit - other package... instrumenti masovne lobotomizacije... Tom spomeniku, ogromnoj drvenoj krizini na Cepinskoj, kao i mnogim drugima, mjesto moze biti jedino u Muzeju ideologija i masovnih hipnotickih histerija.
Prica o tom spomeniku je zalosna jedino iz razloga jer je jedna ideologija stradala zbog druge. |
|
_________________ Omnium gadgetum mecum porto! |
|
|
 |
DanicaV
|
Prica o tom spomeniku je zalosna jedino iz razloga jer je jedna ideologija stradala zbog druge.
|
Priča je žalosna i iz razloga što je grad temeljito očišćen od antifašističkih spomenika, pa tako i spomenutog, osim male table koja je stavljena na mjesto gdje je bio spomenik. |
|
|
|
 |
DanicaV
|
Sjećate se specijalizirane trgovine šeširima?
Baš je bila onako staroverski, a gradski.
Kad smo išli u grad busom, obično bi rekli da silazimo kod "Šešira". |
|
|
|
 |
Leteci mungos
Ukupno postova: 6728 Lokacija: Priory of Semen Spol:  Nebitno
|
Gledano iz ideoloski obojanog kuta, slika vjerojatno izgleda tako. Zalosno je sto je unisten, jer je destrukcija losa sama po sebi. Mjesto mu je u gorespomenutom muzeju, kao i mnogim drugim djelima...
Prvo se ne bih slozio da je taj spomenik bio spomenik antifasizmu kao individualnom stavu, vec "antifasizmu" kao instrumentu jednu druge, nesto vece ideologije, jer je postavljen u vrijeme i od onih koji su postavljali spomenike jednoj ideologiji. Ideologije traju od jedne revolucije do druge, od jednog rata do drugog.
Vrlo rado bih sve takve spomenike, neovisno o ideoloskom kontekstu koji ih je postavio, zamijenio za spomenike osobnim dostignucima i svevremenskim vrijednostima.
No, that's just me... kap u moru drugih koji bi plakatli za uklonjenim krizem, sravnjenom crkvom, spomenikom palima partizanima i domobranima.
Zato je na trgu Ante Starcevic, a ne Grupa gradjana, zato su u skolama raspela i vjeronauk, a ne PSE i dodatni sati filozofije...
P.S. btw. jednu od boljih subverzija na ovim prostorima su napravili NSK-ovci, kada su krajem '80-tih na ondasnjem natjecaju za najbolju soc-real-omladinci-kurac-palac ilustraciju poslali i osvojili prvo mjesto s prepravljenom ilustracijom nazi vojnika-hitler-jugenda (sto li je vec bio). Radic-kelner, radnik-rob, omladinac - hitler-jugend...
Isti ideoloski instrumenti, isti ideoloski fundamenti... razlika je jedino u kontekstu... |
|
_________________ Omnium gadgetum mecum porto! |
|
|
 |
DanicaV
|
Eh, u susjednim zemljama zarađuju na muzejima koje spominješ. |
|
|
|
 |
Blofeld
Ukupno postova: 636 Spol:  Muško
|
Gdje su još bili antifašistički spomenici u Osijeku, osim ovog u parku? Ja se trenutačno ne mogu sjetiti ni jednog, a bilo bi zgodno istražiti (samo da nam se zbog takvog istraživanja ne dogodi kakva nova haška optužnica zbog kulturocida).
Spomenici su odraz vremena, i zato ih se ne smije micati niti uništavati. Ako je nekom spomenik produkt ideologije, onda još bolje - bit će nam svima jasno kakva je ideologija vladala u to vrijeme. Recimo, za prošlu godinu znat ćemo da je bila godina kiča, neukusa i jednoumlja, sve motivirano financijskim aspektom i porijeklom mase. |
|
|
|
|
 |
Loona
Ukupno postova: 3713 Lokacija: somewhere on Mars Spol:  Žensko
|
Ja hoću Grupu građana nazad na trg... imam neke stare slike na kojima se verem po njemu, pa ako se sjetim skeniram ih..
ali taj bi spomenik defitnitvno i dalje bolje pristajao i ovakvom novom trgu nego onaj nakaradni Starčević koji izgleda kao da boluje od elefantizma.. |
|
_________________ Svako rješenje ima problem. |
|
|
 |
DanicaV
|
Hoću i ja Grupu građana. Imam fotku, ali ne na ovom kompu.
Bio je na Šetalištu spomenik Veljku Vlahoviću.
Sjećam se spomen ploče na kući u Divaltovoj - pisalo je da je tu uhapšena Sara Bertić. |
|
|
|
 |
anakonda
Ukupno postova: 6288 Lokacija: ...tu sam.... Spol:  Žensko
|
...bilo nekad i 88 ruza na Promenadi... |
|
_________________ Ismijavati glupost je moralna dužnost svakog normalnog čovjeka, ne činiti to bi bilo jednako ignoriranju požara na benzinskoj pumpi u centru grada |
|
|
 |
anakonda
Ukupno postova: 6288 Lokacija: ...tu sam.... Spol:  Žensko
|
...pitanje br. 2: najstariji hrast u Osijeku, ostatak Generalskog vrta nalazi se....? |
|
_________________ Ismijavati glupost je moralna dužnost svakog normalnog čovjeka, ne činiti to bi bilo jednako ignoriranju požara na benzinskoj pumpi u centru grada |
|
|
 |
Allende
Ukupno postova: 536 Lokacija: London Spol:  Muško
|
Nije bas tako. To je bio spomenik zrtvama fasizma, a ne antifasizmu. Likovi su civili, a ne partizani. Spomenik simbolizira trenutak strijeljanja civila, i zena koja se na crtezu ne vidi, vec pada pogodjena metkom, a muskarac jos stoji dok i njega ne stigne.
Degenerik koji ga je minirao u jesen 1991, vjerojatno nije imao pojma ni sto to predstavlja niti zasto to radi, vec mu se vjerojatno nije svidjelo ime pjesnika ciji su stihovi bili uklesani na spomeniku (by the way, nije bilo nijednog ideoloskog obiljezja na istom, cak ni zvijezde petokrake), vec je jednostavno pisalo:
"I kad nam muske uzmete zivote, grobovi nasi borit ce se s vama - Aleksa Santic" |
|
_________________ Najljepse su price na jastuku ispricane i za kafanskim stolom zaboravljene |
|
|
 |
Kostur
Ukupno postova: 97 Lokacija: Osijek grad na Dravi Spol:  Muško
|
Galileo u Radicevoj. E koliko sati je tamo potrosen. |
|
|
|
|
 |
morgan
Ukupno postova: 3964 Lokacija: gone to North Pole Spol:  Nebitno
|
dokoni pop i jariće krsti pa ja ...eto... |
Opis: |
|
Veličina: |
64.03 KB |
Pogledano: |
156 put(a) |

|
|
_________________ Zašto bi se izlagali mamurluku? Ostanite pijani
Kad čovjek umre, ne zna da je umro, i to je samo teško drugima.
Isto je i kada je čovjek glup. |
|
|
 |
morgan
Ukupno postova: 3964 Lokacija: gone to North Pole Spol:  Nebitno
|
a netko je i ovo spomenuo
klikom na sliku otvorite će vam se u novom prozoru u original veličini al vi to već znate |
Opis: |
|
Veličina: |
74.38 KB |
Pogledano: |
217 put(a) |

|
|
_________________ Zašto bi se izlagali mamurluku? Ostanite pijani
Kad čovjek umre, ne zna da je umro, i to je samo teško drugima.
Isto je i kada je čovjek glup. |
|
|
 |
 |
|