Autor |
Poruka |
insomnia
Ukupno postova: 2665 Lokacija: Osijek-finally!!! Spol: Žensko
|
sheila je napisao/la ( Pogledaj post): ›
insomnia je napisao/la: ›
mislim da je stavljanje tog križa uvreda svima koji nisu katolici.. .
|
i obrnutoo...
|
slažem se! upravo zato i mislim da taj križ tamo uopće nije trebao biti ni postavljen.. do konflikta uopće ne bi ni došlo! |
|
_________________ Da se bojim skakavaca, ne bih bosa po livadi hodala! |
|
|
|
chaknoris
Ukupno postova: 591 Lokacija: L. A. Spol: Muško
|
|
Zadnja promjena: chaknoris; 06.08.2010. 21:48; ukupno mijenjano 1 put. |
|
|
|
|
sheila
Ukupno postova: 1036 Spol: Žensko
|
DanicaV je napisao/la: ›
aaa opet...nalazi se tamoo...i ne razumijem još uvijek zašto to izaziva toliku gorčinu...tek sad???zašto to niko nije ranije pokušao mijenjati...??
eee objasni ću na glupom primjeru...
npr.ti voliš mahune ja ne volim mahune...sjedimo u istoj prostoriji...zar bi ja tebe trebala natjerati da ih jedeš izvan prostorije samo zato štoo ih ja ne volim???
ili bi možda ja mogla začepit nos..a ti se pomaknuti malo da mi ne smrdi??
nadam see da se iz ovog shvaća šta želim reći..iako je primjer preglup
|
Gorčinu, da, zato što mislim da je to unazađenje društva. Zašto danas? Zato što sam pročitala članak i postavila topic da vidim što drugi forumaši misle o tome.
Mislim, primjer je što bi se reklo neprimjeren. Mahune mi nitko ne stavlja na zid.
Samo da se netko još sjeti staviti i luk na zid, mislim, protiv sotonista.
p.s.
Ali da se netko najede bijelog luka i sjedne kraj mene, začepila bi nos i napravila gadljivu facu.
|
hehe ovo danas sam više mislila zašto je to problem tek kad se pročita u novinama...više općenito...kako to da se na to nije reagiralo ranije..al dobro to je zapravo vrlo nebitno...
mmm pa nije bitnoo jel vise mahune na zidu ili ne...(ovo mi je sad presmiješno )
negoo je bitna ta toleranicija i kompromis...koji očitoo ljudi ne žele postićii...
pričamo jedno radimo drugo...
DonQuijote je napisao/la ( Pogledaj post): ›
meni je najsmješnija podjela (koja zapravo uopće nije smiješna, jer realno postoji) na one koji idu na vjeronauk i na one koji idu na etiku, kao da se radi o nečemu nespojivom, oprečnom!
|
Nespojivo je ako popričaš s djecom koja idu na vjeronauk. Da se radi o predmetu na kojem bi se učilo o religiji kao religiji, ok.
Nećakinja je kao dijete krenula na vjeronauk, od prvog osnovne. Ako ti na vjeronauku pjevaš vjerske pjesmice tipa "Isuse, volim te", nazvala bih to indoktrinacijom. Učenje o vjeri bi trebalo biti nešto drugo. Plus ovisi o vjeroučitelju kako će nastavu prilagoditi učenicima.
Mislim da nastavu etike ne upisuju samo nevjernici, ali znam da na vjeronauk idu djeca da se ne bi razlikovala od drugih, a to je jadno.
|
slažem se da bi semožda nastava vjeronauka trebala provodit malo drugačije kao i nastava etike...ja bi čak vrlo rado vjernike slala na etiku a nevjernike na vjeronauk...bilo bi produktivnije...
no dobro to je već sad offtopic
ouu nou...dobrooo...javim se kasnije u ovaj topic..sad žurimm...kasnimm... |
|
|
|
|
|
DanicaV
Ukupno postova: 4765 Lokacija: ... gdje caruje drugarstvo... Spol: Žensko
|
hehe ovo danas sam više mislila zašto je to problem tek kad se pročita u novinama...više općenito...kako to da se na to nije reagiralo ranije..al dobro to je zapravo vrlo nebitno...
|
Prilično je normalno da o nečemu razmisliš neki puta više ili prvi puta tek kad čuješ ili pročitaš vijest.
Nitko od nas ne sjedi i cijelo vrijeme razmišlja o problemima, bavimo se i drugim stvarima u životu. |
|
_________________ "To je nepravda" Kalimero |
|
|
|
wendy
Ukupno postova: 1104 Lokacija: suicide machine Spol: Žensko
|
DonQuijote je napisao/la ( Pogledaj post): ›
meni je najsmješnija podjela (koja zapravo uopće nije smiješna, jer realno postoji) na one koji idu na vjeronauk i na one koji idu na etiku, kao da se radi o nečemu nespojivom, oprečnom!
|
Pa... po mome mišljenju, nastava vjeronauka se opasno približava tome da postane potpuno oprečna etici...
Etika je bliža filozofiji, dakle poticanju na razmišljanje, nego vjeronauku, odnosno nametanju stavova.
Meni crkvena politika nikad neće moći biti jasna... ponajprije zbog njihove antikondomske propagande na samom nepresušnom izvoru AIDS-a, Africi. To im ne mogu oprostiti.
Dakle, bez obzira na to što vjernici smatraju svoj način vjerovanja ispravnim, ima puno nas koji smatramo svoje mišljenje ispravnim.
Ivice, stalno spominješ sotoniste. To je njihova "vjera", pa onda ju poštuj, kad već od svojih neistomišljenika zahtjevaš to isto za svoju vjeru.
Ne znam hoću li sad biti shvaćena... Ako meni baka kaže da ne jede meso jer je petak, neću za ručak spremat meso. Ili ako hoću, njoj ću skuhati nešto drugo. Ali, bolje joj je da mi ne kaže da ja moram postit jer je petak. Onda bi svašta imala priliku čuti.
To nas koji ne idemo u crkvu, ne slijedimo Bibliju i ne vjerujemo u boga na tradicionalan način ili smo pak potpuno drukčijih vjerskih običaja, najviše smeta. Neka se prestanu nametat stavovi! Društvene, moralne norme davno su prestale biti isto što i crkvene.
Ne bi mi smetao križ u sobi mojih roditelja ili moga brata, u sobi nekog prijatelja, na noćnom ormariću bolesnika... ako nekome to nešto znači, ja to poštujem. Ali smeta mi križ u državnim ustanovama i smatram da on nema tamo što tražiti. Zašto? Eto.. iz čistog principa. Što ono Danica reče, to je jednako vješanju promotivnog materijala neke stranke po policijskim postajama, poštama, bolnicama... dakle, besmisleno. |
|
|
|
|
|
sisibla
Ukupno postova: 245 Spol: Žensko
|
"ako nekome to nešto znači, ja to poštujem."
A meni taj križ baš nešto znači i imam potrebu imati ga i u školi, a po tome kako si se izjasnila, ne poštuješ to pretjerano.
A kako je rekao Ivica, na etici biste trebali učiti o toleranciji.^^
Najbolje je da kao u Italiji počnemo slušati muslimane kako naređuju skidanje križeva u školama jer sinčiću smeta.
E pa baš neće. Neka se prilagodi. Emigracija podrazumjeva i integraciju.
A što se tiče "domaćeg stanovništva", ako ja mogu podnjeti psovanje Boga od jutra do sutra po razredu, zašto bi nekome smetao komad drva, ako njemo to ništa ne znači.?
Netko je spomenuo promoviranje neke stranke. Ne mješam se u politiku nit me zanima. Baš zato ovaj šareni grad koji je postao k'o božićna jelka zbog izbora, ne smeta. Jer me apsolutno ne zanima.
A ako postoji neka mržnja ili netolerancija prema bilo čemu, eee to je onda druga priča
=) |
|
|
|
|
DanicaV
|
sisibla je napisao/la ( Pogledaj post): ›
E pa baš neće. Neka se prilagodi. Emigracija podrazumjeva i integraciju.
A što se tiče "domaćeg stanovništva", ako ja mogu podnjeti psovanje Boga od jutra do sutra po razredu, zašto bi nekome smetao komad drva, ako njemo to ništa ne znači.?
|
Znaš kako ovo zvuči? Prilagodi se ili marš van????
"Domaće stanovništvo" ne mora imati ista uvjerenja i očito to raspelo na smatra komadom drveta nego simbolom. Oni što psuju Boga su možebitno i vjernici bez opće i svake druge kulture.
Riječi se ne mogu vaditi iz konteksta kao npr. "ako nekome to nešto znači, ja to poštujem", normalno da poštuje, ali kad je u kući te osobe. |
|
|
|
|
sisibla
|
Znaš kako ovo zvuči? Prilagodi se ili marš van????
"Domaće stanovništvo" ne mora imati ista uvjerenja i očito to raspelo na smatra komadom drveta nego simbolom. Oni što psuju Boga su možebitno i vjernici bez opće i svake druge kulture.
Riječi se ne mogu vaditi iz konteksta kao npr. "ako nekome to nešto znači, ja to poštujem", normalno da poštuje, ali kad je u kući te osobe.
|
Sam malo.
Ako to drvo ima neku važnost zašto onda smeta?
Ateistima to ne predstavlja ništa jer je Isus bio čovjek i točka. Znači nema problema.
Ne razumijem što želiš reći ..
A ako je poštovanje za tebe/vas ograničeno prostorom, ne idem dalje u raspravu jer u tim uvjetima ja to smatram poštivanjem, tako da nemam više ništa za reći
p.s.
ah da, što se tiče ovoga "prilagodi se ili mrš van".
naravno da, kada govorimo o emigraciji i svemu tome, možeš ti raditi što god hoćeš, ali ne znam koliko ćeš dugo ostati tamo bez problema sa svijetom oko sebe xD
|
Zadnja promjena: sisibla; 30.10.2007. 15:03; ukupno mijenjano 1 put. |
|
|
|
morgan
Ukupno postova: 3964 Lokacija: gone to North Pole Spol: Nebitno
|
mislim da je samo jedna ikona zamjenjena drugom.
uostalom, zidovi su dovoljno veliki da bi na njih mogli stati simboli svih vjera.tako bi se učili vjerskoj toleranciji.
nije problem u križu nego u principu da se ne nameće nešto što svi ne osjećaju kao svoje i onda to doživljavaju kao prijetnju jer ako si različit automatski si neprijatelj.
masu izjava ovdje potvrđuje ovo zadnje. |
|
_________________ Zašto bi se izlagali mamurluku? Ostanite pijani
Kad čovjek umre, ne zna da je umro, i to je samo teško drugima.
Isto je i kada je čovjek glup. |
|
|
|
wendy
|
"ako nekome to nešto znači, ja to poštujem."
A meni taj križ baš nešto znači i imam potrebu imati ga i u školi, a po tome kako si se izjasnila, ne poštuješ to pretjerano.
|
Pa ponesi si ga u torbi pa ga stavi na stol ako ti toliko treba. Onda je to zadovoljavanje tvoje vjerske potrebe, a ne nametanje stavova drugima, koji možda ne razmišljaju kao ti.
Upravo kao što je Danica rekla u postu ispod. Kad bih vidjela tvoj križ, pomislia bih da si ćaknuta, ali bih poštovala tvoju potrebu pa ti ne bih to rekla niti bi mi smetalo. To je tvoj stol. Kad je na zidu, tiče se i mene. A ja ga tamo ne želim.
Vjerska obilježja nemaju šta tražiti u državnim ustanovama. Amen! |
|
|
|
|
|
wendy
|
morgan je napisao/la ( Pogledaj post): ›
mislim da je samo jedna ikona zamjenjena drugom.
uostalom, zidovi su dovoljno veliki da bi na njih mogli stati simboli svih vjera.tako bi se učili vjerskoj toleranciji.
nije problem u križu nego u principu da se ne nameće nešto što svi ne osjećaju kao svoje i onda to doživljavaju kao prijetnju jer ako si različit automatski si neprijatelj.
masu izjava ovdje potvrđuje ovo zadnje.
|
Upravo tako, morgan, rekao si cijelu bit ove stvari. To je diskriminacija. |
|
|
|
|
|
sisibla
|
WTF?
omg.
najbolji frend mi je ateist, frendica nalazi duševnu ispunjene uz budizam, treća tamo istražuje sama sebe uz jogu i raznorazne stvari slične tome.,itd.
poštujem njihovo i oni moje i smatram ih savršenim prijateljima i osobama, iako nisu katolici.
neprijatelji??!
o čemu vi pričate? |
|
|
|
|
DanicaV
|
Sam malo.
Ako to drvo ima neku važnost zašto onda smeta?
Ateistima to ne predstavlja ništa jer je Isus bio čovjek i točka. Znači nema problema.
Ne razumijem što želiš reći ..
A ako je poštovanje za tebe/vas ograničeno prostorom, ne idem dalje u raspravu jer u tim uvjetima ja to smatram poštivanjem, tako da nemam više ništa za reći
|
To nije drvo nego simbol, to sam već napisala.
Ateistima, agnosticima, pripadnicima drugih vjeroispovjesti ne treba pred nos stavljati simbol jedne određene vjere makar bila većinska.
Prostor je jako bitan. Nisam vidjela da je netko u WC objesio raspelo.
Vjeroispovijest je osobna stvar i treba biti osobna a ne javna. |
|
|
|
|
davorccc
Ukupno postova: 1400 Spol: Nebitno
|
Ako ćemo se igrati onda dobro!
Ja sam ateist!
Koga ćemo onda objesiti na zid? |