Ne vidim razoga da to ne bude i na ovim izborima
Župan je formalno-pravno važnija funkcija od gradonačelnika, iako paradoksalno, u RH proračuni županija znaju biti manji od proračuna gradova sjedišta tih županija. Ali, to je slučaj samo sa Splitom, Rijekom, Osijekom i Zagrebom.
Kako sam radio u Županiji skoro 2 godine (prije 10 godina) puno više znam o Županiji nego o Gradu i postići sigurno ono što sam obećao u svom programu (
PROGRAM).
Kolega Pecnik, ekipa laburista i ja intenzivno radimo na programu za razvoj grada i županije već mjesecima. Program nije savršen niti je to nepromjenjivo kao Kur'an ili Biblija (neću reći Ustav jer njega mijenjemo skoro svaki kvartal).
Napravili smo program koji je provediv u financijsko i logističkom okviru u kojem su stvari više-manje zadane. Temeljili smo ga na analizi, kritici i neslaganju sa sadašnjom vlasti i sigurni smo da to drugi kandidati ne mogu, ne znaju ili ne žele provesti. Svi su imali priliku, nitko je nije iskoristio.
Ono što mislim da je važno istaknuti je da smo izgubili preko 25.400 stanovnika uspoređujući zadnja dva službena popisa stanovnika i da nam je nezaposlenast najveća od kada postoji Hrvatska država.
Dakle niti rat niti poratno razdoblje nije bilo devastirajuće za našu Županiju kao trenutna vlast.
Najsnažnije rastući sektor u zadnje 4 godine u Županiji je bio IT sektor sa skoro 500% rasta. I sam dolazim iz tog sektora i znam koji su potencijali. Sigurno se neće moći zaposliti 39000 ljudi u tom sektoru za trajanja naših mandata. Ali, znam da postoje stalni natječaji i potreba za zaposlenicima u tom sektoru. Ne zapošljava se dovoljno osoba jer im nedostaju potrebna znanja. Školski je sustav i sustav obrazovanja zakazao, ali mjerama cjeloživotnog obrazovanja se proračunskim novcem tu može puno napraviti. Edukacija, pomoć Start-up sektoru, javnost rada svih razina, organizacija otkupa poljoprivrednih proizvoda uz transportne subvencije su naši najjači aduti i najbrže iskoristivi potencijali.
Slično je stanje bilo 2002. Tada sam kao pročelnik Agencije za razvoj, uz podršku tadašnjeg Župana Bognara koji je stalno spominjao da je važnije ulagati u ljude nego u cigle, u roku manjem od 2 godine, uspio aktivnim mjerama poticanja poduzetništva, spustiti broj nezaposlenih za oko 3000.
Nama i danas treba aktivno uključenje proračunskog novca u poticanje gospodarstva, poglavito u tvrtke početnice u IT sektoru. Uzimam si za pravo da o tom segmentu u gradu i županiji od svih politićara znam najviše. Kako sam skoro cijeli radni vijek proveo u poduzetnišvu, uzimam si za pravo i da u tom segmentu znam više od ostalih kandidata.
Ono što molim svakoga je da pročita moj program i javno ili diskretno ga kritizira, nadopunjuje ili predloži neke mjere koje misli da fale.
Ono što svi koji čitaju ili razglabaju o Pecniku zaboravlljaju - Pecnik je pošten i dosljedan čovjek koji nije na egotripu i ako nešto ne zna ili ne razumije, sigurno će se posavjetovati.
Doduše i sadašnja vlast se savjetuje, ali uvjeravam svakog od vas da Pecnik neće ići po zatvorima bivše YU tražiti savjetnike.
Ono što smo u programu zapisali, sigurno ćemo provesti. Znamo što hoćemo, znamo kako to provesti i potpuno smo predani tome da to postignemo na pošten i potpuno razumljiv i svakom provjerljiv način.
Pecnik i ja smo zajedno u toj priči. Nadopunjujemo jedan drugoga znanjima i informacijama koja onom drugom nedostaju.