Autor |
Poruka |
venecia Ukupno postova: 21 Lokacija: centar Spol: Žensko
|
ne razmišljam ništa loše o petku 13-om |
|
|
|
|
|
davorccc
Ukupno postova: 1400 Spol: Nebitno
|
Odličan je bio, do jaja! |
|
_________________ |
|
|
|
1step2far
Ukupno postova: 3262 Spol: Žensko
|
Meni je 13 sretan broj i uopće mi ne znači puno ako pada u petak. |
|
|
|
|
|
malecka
Ukupno postova: 1383 Lokacija: stol...i stolica..na tavanu desno pored dnevne sobe Spol: Žensko
|
falilo mi je par sati da se rodim na petak 13...i sad sam u banani....u stvarnosti dan ko i svaki drugi |
|
_________________ I felt every ounce of me screaming out,
But the sound was trapped deep in me |
|
|
|
anakonda
Ukupno postova: 6288 Lokacija: ...tu sam.... Spol: Žensko
|
Zašto baš petak 13?
MILIJUNI ljudi će u petak 13. ostati kod kuće kako bi izbjegli opasnost ili nesreću. Zašto je petak 13. praznovjernima nesretan dan, a zašto ne, recimo utorak 26?
Strah od broja 13 potječe iz norveške mitologije.
Bog Odin i njegovih jedanaestero najbližih prijatelja okupili su se na zabavi i svi su se ludo provodili sve dok se Loki, bog zla i nemira nepozvan pojavio. Tada ih je bilo 13.
Prema legendi, bog užitka Balder je pokušao izbaciti Lokija iz kuće, a za vrijeme natezanja zadobio je smrtonosni pogodak strelice od imele. Balder je ubijen, a Zemlju je ovila tama i smrt.
Strah od petka 13. stručno se naziva paraskavedekatriaphobia, paraskevidekatriaphobia ili friggatriskaidekaphobia, a termin dolazi od riječi phobia (strah) i broja 13.
Postoje i dokazi da je petak 13. nesretan dan. Psiholozi su otkrili kako neki ljudi imaju nesreće toga dana ili obolijevaju. To se objašnjava time što su mnogi posebno zabrinuti toga dana.
Prema statističkim podacima, SAD toga dana gubi od 800 do 900 milijuna dolara zbog toga što mnogi na petak 13. ne putuju ili ne dolaze na posao.
Winston Churchil toga je dana izbjegavao putovati, bilo avionom ili automobilom, a upravo se na petak 13. srušio avion u Andama. Preživjeli su morali pribjeći kanibalizmu kako bi se spasili.
U američkoj Philadelphiji članovi "Friday 13" kluba toga dana razbijaju ogledala, hodaju ispod ljestvi i presijecaju put crnim mačkama.
...nisam praznovjerna, niti su mi se ikakve stvari događale na petak 13..... |
|
_________________ Ismijavati glupost je moralna dužnost svakog normalnog čovjeka, ne činiti to bi bilo jednako ignoriranju požara na benzinskoj pumpi u centru grada |
|
|
|
_Jimmy_
Ukupno postova: 1375 Lokacija: Legagrad Spol: Muško
|
glupost |
|
_________________ Lock 'n' Load Baby |
|
|
|
Nandino
Ukupno postova: 5431 Lokacija: redakcija portala Osijek031.com Spol: Muško
|
|
|
|
exHOP3on
Ukupno postova: 4356 Spol: Muško
|
Ja vjerujem da postoji petak 13. eno i na kalendaru mi piše...
a to za bad luck, smiješno... |
|
|
daddos
Ukupno postova: 211 Lokacija: bosutsko Spol: Muško
|
....i idući mjesec ista tema,ponavlja se... |
|
|
|
|
|
little_bee
Ukupno postova: 234 Lokacija: Osijek Spol: Žensko
|
meni bas super poceo ovaj dan a legica izgubila tj ukradena joj je jakna.. he |
|
|
|
|
|
anakonda
Ukupno postova: 6288 Lokacija: ...tu sam.... Spol: Žensko
|
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=VfyJKghfuvM[/youtube]
...još malo savjeta, te "činjenica":
"Nikad ne mijenjajte posteljinu na petak 13. jer ćete inače imati noćne more. Također, ne krećite toga dana na put jer vas očekuje nesreća. A ne bi bilo dobro ni da taj dan odlučite odrezati nokte jer će vam to donijeti tugu."
"Naime, numerolozi broj 12 smatraju kompletnim brojem: godina ima 12 mjeseci, 12 je znakova zodijaka, 12 bogova Olimpa, 12 radnika Herkulovih, 12 plemena Izraela, 12 Isusovih apostola.Dakle nakon kompletnog broja 12, javlja se trinaest koji je kao 'više od kompletnog' i zbog toga izaziva nemir. "
"Ipak, većina povjesničara vjeruje kako je petak 13. na zao glas došao nakon što je na taj dan 1307. godine počela jedna od većih tragedija u ljudskoj povijesti. To je dan kada je francuski kralj Philippe le Bel u dogovoru s tadašnjim Papom naredio uhićenje više od stotine vitezova iz reda Templara pod optužbom hereze. " |
|
_________________ Ismijavati glupost je moralna dužnost svakog normalnog čovjeka, ne činiti to bi bilo jednako ignoriranju požara na benzinskoj pumpi u centru grada |
|
|
|
hyppolita
Ukupno postova: 306 Lokacija: Osijek Spol: Žensko
|
Sami ljudi osmislili glupost... |
|
_________________ Uvijek mi navuće osmijeh sunce moje malo ... |
|
|
|
Zodijak Ukupno postova: 543 Lokacija: Halloweentown Spol: Nebitno
|
hehe meni počelo super, bilo cuge, sexa, kave... nastavljam s dobrom knjigom |
|
|
|
|
|
toni
Ukupno postova: 2180 Spol: Muško
|
anakonda je napisao/la: ›
ne krećite toga dana na put jer vas očekuje nesreća.
|
eh, na ovaj petak trinaJsti... napravih 900km... bez ne-srece... pace... sa srecom !
|
|
|
|
|
|
Zodijak Ukupno postova: 543 Lokacija: Halloweentown Spol: Nebitno
|
ja se više bojim subote 14. |
|
|
|