Portal
Osijek031 je za Vas popratio način natjecanja na Svjetskom ekipnom ribolovnom prvenstvu
WFC Osijek 2006..
Prvi detalj koji smo uočili pri dolasku na "
teren" bilo je tzv.vrijeme pripreme koje, kako nam rekoše, traje dva sata, a natjecatelji za to vrijeme pripremaju svoje mjesto, mjere dubinu, pripremaju štapove, miješaju hranu za ribe i izabiru mamce koje će koristiti i sl.
Sveukupno, sudac se oglašava tri puta u tijeku natjecanja jedne "
ture" ekipa.
Prvi sudački zvižduk je pet minuta prije početka izlova. Do početka natjecatelji, svaki na svoj način, pet slijedećih minuta bacaju hranu u vodu, a kontroliraju ih startni suci. Inače, za svakog je određen po jedan sudac, a ovo natjecanje odvija se u nadležnosti Svjetske ribolovne federacije sa gotovo dvije stotine sudaca.
Efektivni ribolov traje tri sata i u tom vremenu dozvoljeno je osim ribolova i bacanje hrane isključivo jednom rukom. Kako smo doznali, količina hrane za tri sata natjecanja je zapremine 17 litara, a pravilo je - potrošiti najviše 2,5 litre. Mamci moraju biti isključivo živi i prirodni u količini od 1,5 litara crva prema želji natjecatelja.
Pet minuta prije kraja trosatnog izlova ponovno se oglašava sudačka zviždaljka.
Nakon vaganja, potpisivanja zapisnika o vaganju i ovjere, oglašava se novi sučev zvižduk - znak da se izlovljena riba vraća natrag u vodu.
Photo:
Jasmina Gorjanski
Text:
Gemi031