@DanicaV - bajuneta je posuđena od AK-47 ;-)
wendy je napisao/la: ›
Koliko sam ja shvatila, izdvajat će se 12 milijuna dolara godišnje iz državnog proračuna za članstvo u NATO-u. Od toga će oko 4 milijuna ići na doprinose koji idu u zajedničke fondove NATO-a, a ostalih 8 na hrvatske vojnike i domaće predstavnike NATO-a. Nesumnjivo je da ćemo morati izdvojiti još novaca i radit će se o milijardama kuna... ali moje je mišljenje da bi nam razvijanje individualne obrane odnijelo i milijarde dolara.
|
Dobro si shvatila... Tih 12 milijuna baksa je samo članstvo. Članstvom ne dobivaš automatski oružje i sustave. Njih ti onda nude ostale zemlje članice. Onda nam po vojarnama (budući da smo u NATO-u pa će delegacije dolaziti i odlaziti) počinju plaziti raznorazni savjetnici i njima slični, vraćaju se doma sa podacima da bi ti poslije mjesec dana na vrata pokucali sa 'konkretnom ponudom' oružanih sustava, koje eto, prodaje korporacija koja njih plaća ispod pulta...
A RH si sama plaća novo oružje, ono ne dolazi darovano, sa ili bez članstva...
Tu se slažemo... Ali nekako mi se ne čini da će njihovo "know-how" netko slušati ili uvažiti.
|
Varaš se, u posljednjih deset godina HV je podosta surađivao sa ostalim vojskama (poglavito onima iz zemalja u NATO) - predstavnici kojih su pokazali prilično veliki interes za iskustvima HV-a iz rata.
Nedavni primjer:
http://www.mvpei.hr/nato.aspx?mh=220&mv=1563&id=3650
ali ako je vjerovati proračunima MORH-a, plaćat ćemo manje, a dobiti više. Uostalom, težimo ka nekim europskim standardima... pa ne možemo se onda uspoređivati s, ne znam, Kostarikom. Uostalom, naš menatlitet je neusporediv s njihovim.
|
Pojasni ovo sa plaćanjem manje za više?
EU standardi nemaju nikakve veze sa NATO paktom. Standardi u NATO-u vojne su prirode ili civilne koja se veže na vojnu.
btw, Kostarika nema vojsku -
https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/cs.html ;-)
Pogledaj si malo kostarikanske podatke pa ćeš vidjeti puno podudarnosti sa RH. Izvrsno odabran primjer!
O ovome bi se dalo raspravljat, a sad za to nemam vremena. Činjenica je da se rat protiv terorizma danas vodi u gotovo cijelom svijetu. Baš kao što je terorizam ugrozio gotovo cijeli svijet.
|
Dalo bi se raspravljati, yep, na nekom drugom topicu čak. Osobno mislim da je cijela sintagma 'rata protiv terorizma' bull.
Osim ovdje. Iskreno, mene je strah same ideje o "oružanim sustavima istoka". Možda je to povezano s određenim knjigama koje sam čitala, možda i s odrastanjem na američkim filmovima.. ali mi je i to draže od odrastanja na našoj selektivno pisanoj i uljepšanoj povijesti.
|
Gle, ne baziram svoje mišljenje na nekoj 'našoj' verziji povijesti. Samo kažem da, objektivno, nisu sustavi s istoka ništa lošiji (dapače) od onih sa zapada. Samo su višestruko jeftiniji.
Ne znam, rekla sam da nisam kompetentna "stručno" raspravljati o ovoj temi jer ne znam dovoljno i ne smatram da sam u pravu pod svaku cijenu.. ali moje je mišljenje da trebamo ući u NATO.
|
Dakle - strah od oružja istočnog bloka iracionalni je strah od nepoznatog? Mislim da su te previše zaplašile izjave nekih zagovornika NATO-a u RH, poglavito onih sa vlasti, onih koji su bili na vlasti i onih koji misle doći na vlast.
Svi se oni nadaju masnom dijelu provizija jednom kada NATO-ovi korporativni stručnjaci sastave ponude za 'oružje bez kojega nismo mogli'. U nedostatku realnog argumenta šire strah od, jao si ga nama, Osame koji će se valjd' cessnom spičiti u cibonin toranj... Za mene je taj konstantni
FUD više terorizam od bombaša samoubojica. Oni se ne stignu naslađivati panikom koju su posijali...