Je li Kramarić pobjegao u Zagreb da bi izbjegao odlazak s Reihl-Kirom u Tenju?
Bivši ministri Josip Boljkovac i Martin Špegelj opovrgavaju Kramarićeve tvrdnje da je na dan ubojstva Josipa Reihl-Kira imao s njima zakazan sastanak u Zagrebu
Bivši ministri unutarnjih poslova i obrane,
Josip Boljkovac i
Martin Špegelj, odlučno su osporili tvrdnje bivšega osječkoga gradonačelnika
Zlatka Kramarića da je 1. srpnja 1991. godine imao s njima zakazan sastanak u Zagrebu.
Kramarić je, svjedočeći u ponedjeljak 17. prosinca na suđenju
Antunu Gudelju – ubojici načelnika osječke policije
Josipa Reihl-Kira i dvojice lokalnih političara u mirovnoj misiji – putovanje u Zagreb na dan ubojstva obrazložio upravo sastankom s dvojicom ministara. Trebali su, navodno, razgovarati o izglađivanju odnosa
Branimira Glavaša s Josipom Reihl-Kirom. Nakon što im je Kramarićeva tajnica javila da je gradonačelnik u Zagrebu, osječko izaslanstvo uputilo se u Tenju bez njega.
Nikada se sastali s Kramarićem?!
- Nije točno da smo imali dogovoren bilo kakav sastanak. Sjećam se mnogih značajnijih ljudi koji su me posjećivali, ali toga dana kada je Kir ubijen nisam se susreo s Kramarićem. Ne sjećam se da sam ikada razgovarao s njim, niti da smo se trebali sastati, a on nije tako beznačajna osoba da se toga ne bih sjećao, rekao nam je Boljkovac u telefonskom razgovoru, dometnuvši kako bi ionako bilo bespredmetno s Kramarićem raspravljati o mirenju Glavaša i Kira, kada je Reihl-Kir toga kobnoga ponedjeljka već trebao preuzeti novu dužnost u Ministarstvu unutarnjih poslova u Zagreb.
I Martin Špegelj tvrdi da Kramarić nikad nije bio kod njega u Ministarstvu:
- Ne sjećam se da sam se ikada sastao s Kramarićem, posebno ne toga 1. srpnja. Tada sam već bio na odlasku iz Ministarstva, a gore na Tuškancu gdje sam bio, dolazilo se rijetko i to pod strogom kontrolom. Ne, nisam imao zakazan nikakav sastanak s Kramarićem.
Što će reći Nevenka Mesić?
U emisiji HTV-a „Fokus“ 11. rujna, Kramarić je rekao da je toga dana u Zagrebu „imao sastanak“ s ministrima Boljkovcem i Špegeljom. Nakon što je Reihl-Kirova udovica Jadranka potom u emisiji „Hrvatska uživo“ to opovrgnula, priznao je da sastanci u stvari nisu održani, ali su bili „zakazani“.
Odlaskom na navodno zakazane sastanke, Kramarić je odgovorio na optužbe ondašnje saborske zastupnice, Gordane Ajduković, koja tvrdi da je izbjegao otići u Tenju iako je još prethodne večeri na to pristao. Na sudu je rekao da je pristao samo na sastanak u Osijeku i izaslanstvu savjetovao da ne ide u Tenju, jer je situacija izmaknula kontroli.
Je li to bilo tek distanciranje od onoga što će se dogoditi, tipa: „Upozorio sam vas!“, zbog čega je iznenada pobjegao na sastanke koji se nisu održali – u što je uvjerena Jadranka Reihl-Kir – možda će biti jasnije nakon svjedočenja kontroverzne Nevenke Mesić i čitanja njezinih dnevničkih zapisa, koju je za svjedokinju u ponedjeljak predložio tužitelj.
Autor: Goran Flauder
Foto: Ana Kiefer