Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

Počinje istraživanje za brendiranje Osijeka

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema

Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Loona

Ukupno postova: 3713
Spol: Žensko Žensko
Post Postano: 22.02.2008. 12:39 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

esseker je napisao/la: ›
Isto tako po meni vrijedni suveniri koji bi se trebali naći u osječkim suvenirnicama bili su krigla za pivo s grbom grada i tanjur s grbom. Možda ti suveniri nisu nešto extra posebni ali većina turista itako traži nešto jednostavno i jeftinije.

U pravu si. Znam hrpu ljudi (uključujući i moju mamu) koja skuplja - donosi te tanjure sa destinacija koje su posjetili.. Imam ih kući iz Praga, Budimpešte, Beča, Salzburga, Lloret de Mara, Kranjske Gore, Tare, Grčke...
I to je suvenir koji uvijek ima svog kupca. Mislim da sam vidjela u izlogu TZ-a tanjur sa motivom Osijeka, ali nisam 100% sigurna. Ali sam 100% sigurna da tu tapiseriju nisam vidjela.
Isto tako tapiseriju ne bih nikada nigdje kupila. Traže se sitni suveniri koji mogu stati na neku policu, ili koji su funkcionalni.. ova mi tapiserija stvarno nije jasna.. šteta..

Ukupno postova: 2988
Post Postano: 22.02.2008. 12:56 
Naslov:  

Ja ne volim suvenire. Nikad ih ne kupujem. Pogotovo te šolje, tanjure, majice i sl. s inemom grada. To su baš komercijalni suveniri i po mom mišljenju kič.

Recimo, simpatični su mi bosnaski terluci (one šarene vunene čarape/papuče) jer je to njihov tradicionalni uporabni predmet koji se tamo i danas radi i nosi. a i tople su! Smile i seksi! Very Happy

Ili recimo meni jako drag suvenir koji sam također kupila u Bosni. To je kravlje zvonce. Čovjeku nikako nije bilo jasno šta će to curi iz grada, ali meni je super, lijepo je i korisno; mama njim zvone kad je gotov ručak. Smile

E sad, znam da to nisu komercijalni suveniri koji se mogu nać u suvenirnici, ali baš zato mi se sviđaju.

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
allein

Ukupno postova: 1542
Spol: Muško Muško
Post Postano: 22.02.2008. 13:27 
Naslov:  

Loona je napisao/la (Pogledaj post): ›
Isto tako tapiseriju ne bih nikada nigdje kupila. Traže se sitni suveniri koji mogu stati na neku policu, ili koji su funkcionalni.. ova mi tapiserija stvarno nije jasna.. šteta..

U pothodniku, u bar dvije trgovine ima raznih čaša, šolja i šalica sa grbom Osijeka i IIRC katedralom. Utopljene su u masu drugih kojekakvih sitnica jer se nalaze u sklopu gift-shopova. Pa se skoro ni ne zna za njih.

Post Postano: 22.02.2008. 13:38 
Naslov:  

Evo baš čitam u Jutranjem članke naziva:
"Zahvaljujući Ivani, na turističku kartu Europe ucrtat će se Ogulin" - naravno radi se o I. B. Mažuranić.
"Špancirfest u Varaždinu proglašen najvećom turističkom manifestacijom u Hrvatskoj u 2007. g."..

Sve gradovi manji od Osijeka a imaju "brand" po kojem se prepoznaju i "prodaju".
Da ne spominjem Motovun, čiji filmski festival okupira cijelo mjesto te bližu i dalju okolicu..
Nemoguće je da Osijek ne može isplivati iz sivila nekim dobrim eventom ili priredbom. Svejedno da li je za mlađe ili starije ili za sve.. Netko je spomenuo Panonian Challenge i UFO.. Odlična perspektiva, samo kada bi naišla na dobar odziv u Poglavarstvu.. Tvrđa je već sama po sebi prepoznatljiva, ali što vrijedi kad već godinama spomenik Kugi stoji oklopljen onim limovima.. Nešto turista što sam i viđala ljetos tamo, na žalost nisu imali što vidjeti osim raznih skela na sve strane, automobila i terasa kafića. Ako nešto mislimo napraviti, treba i te radove požuriti da ipak imamo što pokazati..

Ukupno postova: 155
Post Postano: 22.02.2008. 20:49 
Naslov:  Re: Počinje istraživanje za brendiranje Osijeka

@Poppy, zvono i čarape su zanimljiv i koristan suvenir, a takav je i šalica s grbom osijeka... ili ne mora uopće biti taj motiv... vidio sam jednu zgodnu šalicu iz Londona s kartom linija podzemne željeznice, popularnog Tube-a!

@Allein, gift shopovi ili kako ih ja zovem "dranguljarnice" takve šalice i druge stvari s motivima Osijeka morali bi izložiti na vidljivije mjesto. Sjećam se kako sam jednom bezuspješno u onim trgovinicama u pothodniku tražio nešto s motivom Osijeka... ništa dok je šalica s logom Dinama i Hajduka bilo na pretek...

@Loona, Špancirfest je lijep primjer kako jedna manifestacija može u samo nekoliko godina postati toliko popularna i sljubljena s gradom da bismo pomislili da je stara koliko i Nurnberški Kristkindlmarkt! Osijek ima nekoliko manifestacija koje bi mogle izrasti u pravu tradiciju, a ovako na prvu mi pada na pamet Osječko ljeto kulture koje bi uz jaču promociju i bolje, zvučnije ime moglo biti pravi magnet za goste osijeka . Mislim da je glavni problem s osječkim manifestacijama nedovoljna promocija kao što je slučaj s vrlo zanimljivom Jeseni u Tvrđi i Jeseni uz Osječko. A tu bi oper mogli u novu temu. Pivski šatori su prošle godine jako iskritizirani u medijima i to neopravdano. Nadam se da ipak neće doći do seljenja pivskih šatora u Krunsku utvrdu.

Loona

Post Postano: 23.02.2008. 8:49 
Naslov:  

Kod nas prevladava stav i atmosfera da je bolje odmah nešto popljuvati i iskritizirati, nego dati priliku i pokušati iz toga nešto izvući.. A tome je najviše kriva i kultura samih građana, a pogotovo mlađih generacija koje će radije slušati cajke nego posjetiti neku manifestaciju Osječkog ljeta kulture..
A kad smo kod Jeseni uz Osječko (iako je prošle godine bilo stvarno sve dobro osim ozvučenja), u Karlovcu imam prijatelje tako da sam njihovoj fešti Dana piva prisustvovala nekoliko puta i mogu samo reći da im naša pivovara nije ni do koljena. Oni pod šator stave cijeli stari grad, tj. taj trg koji je veći od Trga Sv. Trojstva u Tvrđi i ludilo traje 5 dana od ujutro do navečer. Skroz se nešto događa, puno je sadržaja i zabave za svakoga. Ok, Karlovačka pivovara puno je jača od Osječke, ali i Karlovac je puno manji grad od Osijeka..

Ukupno postova: 2988
Post Postano: 23.02.2008. 9:58 
Naslov:  

Samo sad da se vratim na temu o brendiranju Osijeka; jedna stvar po kojoj je Osijek itekako poznat izvan svojih granica, a koja je u zadnje vrijeme zanemarena, su parkovi. U Hrvatskoj smo grad s najvećim postotkom parkovnih površina. nisam sigurna dal i u Europi, al svakako smo rijetko zelen grad.
to je tradicija koju treba nastavit, a za to se mora pobrinut grad. niču nova naselja, a ja novih kvalitetnih parkovnih površina ne vidim.
jasno mi je da izgradnja parkova nekom poduteniku smanjuje dobit, i da su skupi za održavanje, ali podižu kvalitetu života i zaista mogu postat nešto po čemu bi grad bio, odnosno ostao, prepoznatljiv.

Loona

Post Postano: 23.02.2008. 10:46 
Naslov:  

Bravo Poppy, Osijek ima sve skupa 34 parka i 27 trgova, a osim toga jedini smo grad u Europi koji ima tako uređenu šetnicu uz rijeku, tj. našu dragu promenadu..

Post Postano: 23.02.2008. 15:51 
Naslov:  

Slažem se! Treba njegovati i graditi nove parkove i po tome bi Osijek mogao biti poznat. Trenutno ima dosta parkova ali treba ih redovito održavati a neke rekonstruirati i obnoviti. Još da se obnove neki od parkova nestali nakon II svj rata kao onaj ispred dvorca Pejačević i da se ostvari najavljena izgradnja Botaničkog vrta na potezu od ZOOa do Kopike koji bi bio svojevrsna zamjena za Gradski vrt... nice Smile

Loona

Post Postano: 29.02.2008. 12:08 
Naslov:  

Mi pričamo o parkovima, a ovi posjekli svo drveće po Gundulićevoj.. Shocked

Post Postano: 01.03.2008. 10:43 
Naslov:  

Loona je napisao/la (Pogledaj post): › Mi pričamo o parkovima, a ovi posjekli svo drveće po Gundulićevoj.. Shocked

hmmm... a valjda će zasaditi novo? ...btw, kada će se završiti izgradnja pješačke zone kroz Županijsku ulicu od Trga do Ulice Republike? To je bilo planirano projektom kada je trg obnavljan i trebalo je i tamo zasaditi ponovno drvored...

Skoči u forum: