Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Za pročistač otpadnih voda potrebno je 20 milijuna eura

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Leon
Offline
Admin
Avatar

Ukupno postova: 4121
Lokacija: space
Spol: Muško Muško
Post Postano: 28.03.2008. 9:18 
Naslov:  Za pročistač otpadnih voda potrebno je 20 milijuna eura
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Nakon članka u Glasu Slavonije o ilegalnom pražnjenju septičkih jama u osječkim prigradskim naseljima, javio se dipl. ing. Ladislav Koržinek, kojega zanima na koji način Vodovod Osijek odlaže sadržaje jama. Naime, kako kaže, ne odobrava odlaganje po neprimjerenim mjestima, ali smatra da ni rješenje Vodovoda nije adekvatno.

- Koliko je meni poznato, sadržaj jama ispušta se u Dravu i to bez pročistača, a tada sve odlazi nizvodno. Mislim da bi se pročistač otpadnih voda, koji se najavljivao, konačno trebao izgraditi. Stoga ovim putem pitam nadležne kada će se to dogoditi jer smatram kako bi to trebao biti jedan od prioritetnih objekata u ovome gradu - kaže Koržinek.

Ljubomir Novoselić, direktor Vodovoda, objašnjava kako se sadržaj jama odlaže na ispusnoj građevini u Nemetinu, ali da pri odlaganju postoji određen protokol. Naime, prije ispuštanja eventualne krute primjese odvajaju se i odvoze na deponije. Međutim, sve otpadne vode moraju se preraditi do te kvalitete da se mogu ispuštati u recipijent, koji je u ovom slučaju rijeka Drava, zbog čega se planira izgradnja uređaja za pročišćavanje.

- Gradnja takvog uređaja jedna je od najvećih investicija Vodovoda, a to više nije pitanje luksuza, nego potrebe. Briga za okoliš je važna - ovdje se radi o Dravi, a samim time i Dunavu, što je posebice bitno jer se obje rijeke koriste za piće, kupanje, ribolov, navodnjavanje... Međutim, riječ je o uistinu zahtjevnoj tehnologiji i skupom projektu, stoga je prvo potrebno napraviti istraživanja koja će odrediti vrstu tehnologije koju ćemo koristiti - pojašnjava Novoselić.

Već je izrađena studija utjecaja na okoliš, a uz pomoć pilot-uređaja odredit će se hoće li se koristiti moderna SBR ili konvencionalna tehnologija.

- Pilot-uređaji zapravo su umanjene verzije pročistača, a troškovi njihove izgradnje iznosit će oko milijun kuna. Tek kad dobijemo rezultate uz pomoć kojih ćemo vidjeti koja je tehnologija kvalitetnija i isplativija, krenut ćemo u izradu glavnog projekta, čija je vrijednost veća od 20 milijuna eura - kaže Novoselić.

Direktor Vodovoda očekuje da će udio u financiranju preuzeti Hrvatske vode, Grad Osijek te Osječko-baranjska županija, jer, kako kaže, nije riječ samo o komunalnom problemu lokalne samouprave. Također, Novoselić pretpostavlja kako će do izgradnje pročistača Hrvatska ući u Europsku uniju, stoga bi velik dio sredstava mogao sufinancirati jedan od kohezijskih fondova EU-a. Procjenjuje da bi faza priprema trebala trajati još dvije godine, a tada bi se moglo krenuti u izgradnju.

Autorica: Mia Biberović/Glas-Slavonije.hr

_________________
--
Leon Linde
portal Osijek031.com
Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
Leteci mungos
Offline
Avatar

Ukupno postova: 6728
Lokacija: Priory of Semen
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 03.09.2008. 10:11 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Evo kak to izgleda u Zagrebu...

Najsmrdljiviji pogon izgleda poput apoteke

Skriveno: 
Prljava vodena bujica procesom postaje čisti potok tako da na dnu odvodnog kanala kojim se voda vraća u Savu rastu alge i plivaju ribe

Kako izgleda i miriše mjesto na kojem se slijevaju fekalije 700 tisuća građana Zagreba, ponajbolje zna Zlatko Maltarić. U njegovu je opisu posla svakodnevna briga oko glavnog dovodnog kanala otpadnih voda kojim se slijevaju kondomi, kuhinjske krpe, higijenski ulošci, različiti građevinski materijali i poneki frižider.

- Sad je još i dobro jer je kanal kojim se slijevaju otpadne vode zatvoren, pa se u njega ne može bacati bilo što. No dok je bio otvoren, tu je bilo svega. Vrhunac je bio kad je prije nekoliko godina iz kanala dizalica koja izvlači krupni otpad izvukla leš. A na mirise se s vremenom naviknete - priča Zlatko, dok obilazimo 250 milijuna eura vrijedan pročistač otpadnih voda u Resniku i s nelagodom uočavamo mrtvog štakora u komori s rešetkama za odstranjivanje otpada. Zbog ovih i sličnih detalja iz njegova posla Zlatko se stalno mora boriti s predrasudama i odnjegovanim nosnicama.

- Uglavnom svi prije nego što dođu misle da mi ovdje plivamo u prljavštini, no to nije ni blizu istini - kaže Zlatko o svom omiljenom pogonu. A on se prostire na 115 hektara površine, što odgovara veličini Travnog, Zapruđa, Utrina i Sopota zajedno. Iako je zapravo riječ o probavnom traktu grada, mehanizam pročišćavanja voda toliko je usavršen i moderniziran da cijeli pročistač prije podsjeća na veliku ljekarnu nego na filter kroz koji prolazi gradski otpad.

Cijeli je postupak, koji obuhvaća pročišćavanje vode od grubog otpada, odvajanje masti i pijeska iz vode, taloženje mulja i njegovo deponiranje, potpuno automatiziran i njime se upravlja računalima. No pravi “rudarski” posao odrađuju bakterije u biobazenima koje se hrane štetnim organskim tvarima u vodi, objašnjava kemičarka Nikolina Gradečak, koja radi u laboratoriju na pročistaču.

Rezultat cijelog procesa je voda toliko čista da na dnu odvodnog kanala kojim se vraća natrag u Savu rastu alge i plivaju ribe. I ne samo to. - Mulj koji se nataloži čuvamo u digestorima gdje on truli na temperaturi od 37 stupnjeva Celzijevih. U tom procesu oslobađa se, među ostalim, metan koji putem posebnih generatora pretvaramo u električnu energiju snage 2,5 megavata, što je više nego dovoljno za naše potrebe - kaže Andrija Oštrić, voditelj pogona.

Pročistač je otvoren prije dvije godine, a radi toliko uspješno da bi uskoro mogao postati i edukacijski centar za buduće pogone tog tipa. - Još kad bi se sagradila i spalionica, onda mulj ne bismo morali deponirati, nego spaljivati i time bi cijeli proces bio zaokružen - zaključuje direktor Zijah Mahmutspahić.



Osim rada i razonoda

Čitav pogon za pročiščavanje otpadnih voda izgleda impresivno i podsjeća na korporativno sjedište. U zgradu se ulazi s magnetnom karticom, a osim pogon za pročiščavanje otpadnih voda, radnicima su na raspolaganju restoran s pogledom na malo umjetno jezero, igralište za djecu, nogometno igralište, stol za stolni tenis, igralište za odbojku i čak četiri teniska terena za rekreaciju. Radnici u pauzi ipak najčešće zaigraju nogomet, dok direktor Zijah Mahmutspahić priznaje da radije odigra stolni tenis kada uhvati vremena.

Osim rekreacije u pogonu, radnici zajedno sa direktorom odlaze i na razne team buildinge po cijeloj Hrvatskoj, pa su tako nedavno bili i na raftingu.


No, zanimljiv je i komentar jednog citatelja...

"Još da se objasni kako je napravljen s našim novcima, a svime će idući dvoznamenkasti broj godina upravljati Švabe. Za to ćemo im mi još ekstra plaćati svake godine i naknadu za "upravljanje" našim novcima. Cijeli pogon ćemo na kraju, u poluruševnom stanju, dobiti velikodušno nazad."

Eto kako ponos vrlo brzo prijedje u tugu i cemer...

_________________
Omnium gadgetum mecum porto!
Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: