Autor |
Poruka |
Leon Admin
Ukupno postova: 4122 Lokacija: space Spol: Muško
|
Državni inspektorat danas je zapečatio i na 30 dana zabranio rad Trgovačkom centru Kaufland u Osijeku zbog utvrđenih prekršaja iz radnih odnosa, a to je prvi put od ekspanzije velikih trgovačkih centara u Osijeku da je jedan od njih zatvoren zbog kršenja prava radnika.
U obrazloženju Inspektorata Područne jedinice Osijek stoji da je nadzor obavljen 10. ožujka 2006. godine, pri čemu je utvrđeno da “ poslodavac zapošljava velik broj radnika u nepunom radnom vremenu koji su učestalo radili dulje od radnog vremena na koje su prijavljeni te nije izvršio prijave promjene radnog vremena u roku od 15 dana”.
Zbog toga je donesena odluka o pečaćenju prostora u onom dijelu koji se koristi za rad Kauflanda, dok ostali korisnici unajmljenih lokala, njih osam, mogu normalno raditi.
Zbog cijele procedure ni privatni lokali danas nisu otvoreni do 11 sati, a glavni ulaz u Kaufland bio je zaključan uz obavijest kupcima da “zbog tehničkih razloga nismo u mogućnosti otvoriti trgovinu”, što je izazvalo nevjericu velikog broja Osječana koji su se danas po ustaljenoj svakodnevnoj praksi tamo zaputili u kupnju. No, “tehnički razlozi” obrazloženi su na sporednim vratima centra, odnosno ulazima za zaposlenike.
- Što da vam kažem, nije mi drago što je zatvoreno, jer mi je tu blizu. Stanujem preko puta u Biševskoj ulici, pa sam se već navikao, ali dobro, sada ćemo ići u neke druge trgovine dok se ova opet ne otvori - rekao je iznenađeni kupac Josip Perković. Inspektorat je na teren izašao prema prijavi Sindikata trgovine, čija je podružnica u Kauflandu osnovana prije par mjeseci.
- Većina radnika ima ugovore o radu na 30 sati, a rade i po 50-60 sati tjedno, što je nedopustivo. Mi za ponedjeljak imamo dogovoren sastanak s direktorom Kauflanda Hrvatska, jer to je problem koji nije vezan samo uz Osijek, a eto inspektori su svoj posao obavili i ranije - rekla je predsjednica Sindikata trgovine Hrvatske Ana Knežević.
Neslužbeno smo doznali i da radnicima u ugovorima stoji da je nedjelja neradna, iako to u praksi nije tako, te da je to nakon nadzora retroaktivno mijenjano aneksima ugovora.
Prenosimo s: www.jutarnji.hr
Autor: Nikola Patković
Photo: Vlado Kos |
|
_________________ --
Leon Linde
portal Osijek031.com |
|
|
|
Leteci mungos
Ukupno postova: 6728 Lokacija: Priory of Semen Spol: Nebitno
|
Napokon da su poceli. Jedino sto mi se cini da su sada udarili na kriv nacin. Posljedica ovog dogadjaja nece biti poboljsanje prava radnika u drugih lancima, nego (suptilna) zabrana osnivanja Sindikalnih povjerenstava. Slicno se dogadja i u financijski mnogo jacim privatnim tvrtkama (novim bankama i sl.).
A to onda postaje daleko veci i daleko ozbiljniji problem. Autocenzura je zlo! |
|
_________________ Omnium gadgetum mecum porto! |
|
|
|
8
Ukupno postova: 1860 Spol: Muško
|
Ne boj se ti.
Naše je društvo razvijeno upravo toliko da se rekacija događa tik prije nego li govna zaliju u usta.
Ljudi koji su zadovoljni, u našem društvu, ne prepoznaju dobrobit samoorganizacije i za njih mi se jebe.
Tako je bilo u srednjoj kad sam pokušao nešto napraviti, tako je na faksu, tako je i sad.
Tako je bilo i kad je TELE2 ponudio mojem župnom uredu montažu odašiljača u toranj crkve.
Htjeli to priznati ili ne, kod nas je preskočen proces društvene evolucije. |
|
|
|
|
|
DanicaV
Ukupno postova: 4765 Lokacija: ... gdje caruje drugarstvo... Spol: Žensko
|
Baš su pametni. Opet će nadrljati radnici.
Mogli su opaliti kaznu Kauflandu.
Gdje će moji roditelji penzići sada ići na izlet - Kaufland zatvoren, Konzum na Sjenjaku se renovira 3 tjedna. |
|
_________________ "To je nepravda" Kalimero |
|
|
|
Leteci mungos
|
DanicaV je napisao/la: ›
Gdje će moji roditelji penzići sada ići na izlet - Kaufland zatvoren, Konzum na Sjenjaku se renovira 3 tjedna.
|
Konzum je ionako preskup.
Fino sjednu na bajs i zapale do Getroa u setnju. ;-) |
|
_________________ Omnium gadgetum mecum porto! |
|
|
|
anakonda
Ukupno postova: 6288 Lokacija: ...tu sam.... Spol: Žensko
|
pa nema li dovoljno u osijeku mjesta za takve trovačke izlete?... |
|
_________________ Ismijavati glupost je moralna dužnost svakog normalnog čovjeka, ne činiti to bi bilo jednako ignoriranju požara na benzinskoj pumpi u centru grada |
|
|
|
anakonda
|
trgovačke, pardon |
|
_________________ Ismijavati glupost je moralna dužnost svakog normalnog čovjeka, ne činiti to bi bilo jednako ignoriranju požara na benzinskoj pumpi u centru grada |
|
|
|
DanicaV
|
Leteci mungos je napisao/la: ›
[Fino sjednu na bajs i zapale do Getroa u setnju. ;-)
|
ma to im je daleko. uz to, iz principa ne idemo u trgovine gdje ne smijem unijeti torbu u kojoj mi jedva stane novčanik a kamoli da im nešto drpim. |
|
|
|
|
gaap
Ukupno postova: 2694 Lokacija: Osijek Spol: Muško
|
|
|
|
DanicaV
|
gaap je napisao/la: ›
ja bi to sve pozatvarao!!! mrzim šoping!
|
od čega onda živiš?
zraka? ljubavi? gunđanja? |
|
|
|
|
8
Ukupno postova: 1860 Spol: Muško
|
|
Tipično.
Vidiš, kad bismo iz vida izgubili načela pa velikima za određenu cijenu dopuštali da pišaju po malima, uskoro bi svođenje djelatnica ili dječji rad bili sastavni dio cost-benefit analiza.
Kršiti radnička i ljudska prava se ne smije. Nek' su ih zakračunali. |
|
|
|
|
|
DanicaV
|
8 je napisao/la: ›
|
Tipično.
Vidiš, kad bismo iz vida izgubili načela pa velikima za određenu cijenu dopuštali da pišaju po malima, uskoro bi svođenje djelatnica ili dječji rad bili sastavni dio cost-benefit analiza.
Kršiti radnička i ljudska prava se ne smije. Nek' su ih zakračunali.
|
Normalno da ih treba kazniti, ali što će biti s plaćama radnika za tih mjesec dana???
Poslat će ih na prisilni godišnji ili tako nešto već izmisliti. |
|
|
|
|
Leteci mungos
|
Tipično.
|
Istina. Jedino sto ostaje pitanje koje je to nacelo sada u igri?!
Kršiti radnička i ljudska prava se ne smije. Nek' su ih zakračunali.
|
Otvorit ce oni vrata opet. Za 30 dana. Ali ovaj put bez sindikata. Onda vise nece postojati nitko tko ce moci govoriti o (ne)uvjetima rada.
Metode kojima se sluze danasnji nazovi poduzetnici su - poprilicno blago receno - svirepe.
Been there, saw that! |
|
|
|
|
|
DanicaV
|
Usput, jednom sam bila prisutna kad je ugledna profesorica s našeg Ekonomskog fakulteta na neki način i opravdavala dječji rad - jer bi, u suprotnom, umrli od gladi i sl.
Isprestravila sam se.
Jesi čitao možda NO LOGO? Mi smo Amerika, što rade djeci, radnicima u slobodnim zonama po Aziji i Latinskoj Americi. Sindikalno organiziranje je već područje znanstvene fantastike a kad do njega ipak dođe, cijela zona preko noći nestane i preseli se u drugo područje (sliže s političarima .....) |
|
|
|
|
anakonda
|
...fućka se njima za radnike, u svim tim samoposlugama radnici su zadnje važni, u stvari uopće nisu važni kao ljudi, već samo kao fizički radnici...odvratni su, na vlastitoj koži sam osjetila kako je to biti blagajnica, a svako jutro u pol 7 čistiti parkiralište ispred Bille...bez rukavica, metle ili nekog sličnog pomagala...za bijedne novce... |
|
|
|
|
|
|