Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

Dravskom mostu ime Franje Tuđmana, HVIDR-a protiv!

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema

Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Leon
Admin

Ukupno postova: 4122
Spol: Muško Muško
Post Postano: 02.10.2008. 14:08 
Naslov:  Dravskom mostu ime Franje Tuđmana, HVIDR-a protiv!
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Cestovni most preko Drave, kojega je 10. lipnja 1995. godine otvorio pokojni predsjednik dr. Franjo Tuđman, prema riječima gradonačelnika Gordana Matkovića, do kraja godine mogao bi ponijeti njegovo ime.

Rasprava o imenovanju neke od glavnih ulica, trgova i(li) mosta prema prvom hrvatskom predsjedniku, u Osijeku traje već godinama, a krajem prošlog mjeseca u Gradsku upravu stigao je novi dopis, ovaj put županijske Udruge dragovoljaca narodne zaštite.

Božidar Riba, predsjednik udruge, podsjeća kako je prije dvije godine Koordinacija udruga Domovinskog rata predložila da se most nazove prema dr. Tuđmanu, a da se u međuvremenu nije dogodilo - ništa.

- Preimenovanjem ne bi nastali gotovo nikakvi troškovi za građane Osijeka, a istim nazivima mostova simbolično bi povezali Osijek i Dubrovnik, smatraju dragovoljci.

- S obzirom na to da ga je dr. Tuđman i otvorio, dajem potporu tom prijedlogu. Postavilo se pitanje je li primjereno, je li dovoljno nazvati most prema prvom hrvatskom predsjedniku. Taj je most, međutim, mnogo više od mosta; on je simbol reintegracije, završetka rata i povratka Hrvata u Baranju. Stoga mislim da nije upitno je li to dovoljno dobar objekt za ime dr. Tuđmana - kaže gradonačelnik.

Matković otkriva i kako se 24. listopada sastaje Komisija za imenovanja trgova i ulica pred kojom će se naći i ovaj prijedlog. Nakon toga, prijedlog ide prema Gradskom vijeću.

- Očekujem da se to riješi do kraja ove godine, zaključuje Matković. Nisu, međutim, svi zadovoljni tim rješenjem - prvi među nezadovoljnima je osječka HVIDR-a, koja je tražila da Tuđmanovo ime ponese Trg slobode.

- Zavlače nas već godinama, ali radi raznih političkih igara sve je ostalo na obećanjima. Ne slažemo se s prijedlogom ga ime dr. Tuđmana ponese most preko Drave. To nije dovoljno, njegovo ime mora nositi jedan od glavnih trgova (povukao je paralelu povijesne važnosti Tuđmana, dr. Ante Starčevića i bana Jelačića), ili - nova dvorana u kojoj će se igrati Svjetsko prvenstvo - kaže Miljenko Kolobarić, predsjednik gradske HVIDR-e. Takvu će, najavljuje, inicijativu ovih dana i službeno uputiti prema Kuhačevoj 9, a na preimenovanju dvorane Gradski vrt, zaključuje, insistirat do razine građanskog neposluha!

Autor: Mario Mihaljević/Glas-Slavonije.hr
Foto: centurion -> Most

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
Evil Poodingh

Ukupno postova: 2517
Post Postano: 02.10.2008. 14:19 
Naslov:  

Ako most trg, ulicu i sl zaslužuje čovjek koji je :
- ignorirao pozive za pomoc iz Vukovara
- nakon pada Vukovara dao zatvoriti Dedakovića i Borkovića zato što su iznosili pravu istinu u Vukovaru
- sebi privredio bogatstvo za iducih 5 generacija svoje obitelji na racun drzave
- prodao Bosansku Posavinu Srbima
- stvorio cijelu hrvatsku mafiju, tj određeni broj obitelji da "vladaju državom"
- Sa Miloševićem u dosluhu osmišljavao cijeli rat 91-92

...e onda svoj trg zaslužuje i Josip Broz Tito

Ukupno postova: 335
Spol: Nebitno Nebitno
Zabranjen pristup
Post Postano: 02.10.2008. 14:26 
Naslov:  

Evil Poodingh je napisao/la:
- nakon pada Vukovara dao zatvoriti Dedakovića i Borkovića zato što su iznosili pravu istinu u Vukovaru
- sebi privredio bogatstvo za iducih 5 generacija svoje obitelji na racun drzave
- stvorio cijelu hrvatsku mafiju, tj određeni broj obitelji da "vladaju državom"

Svaka cast na sve sto si rekao.Sve je istina od prvog do zadnjeg komentara.

magy
Ukupno postova: 335
Zabranjen pristup
Post Postano: 02.10.2008. 14:38 
Naslov:  

Eto,jedino sto mozemo biti ipak sretni na pokojnog Tudzmana je sto imamo cjelovitu Hrvatsku(kakva je takva je al je cijela)u ono vrijeme bez oruzja i tehnike se suprostavio jachoj i vecoj armiji,Europi koja je bila za cjelovitu yugoslaviu,Londo-Pariz-Beograd,osovina koja je htijela ugasiti Hrvatsku,jak srpski lobi u spomenutim gradovima i drzavama je bio strasan,nama je ostala Njemacka i Vatikan da nas brane,da nasi emigranti salju novac(koji je nakraju zavrsio kod raznih Zagoraca i ostalih lopova)hrabri ljudi sa majcama i patikama a velikim srcem za slobodom,samo kada se sjetim kada smo prelazili savu i napustali zauvijek Posavinu prolazili smo pokraj decki koji su bili u ratu za Vukovar,Osijek,Brod,Vinkovce,ja sam se osobno divila tim hrabrim deckima koji su mi se usjekli u srce zbog krunice oko vrata i stare puske(nezmam kako se zove)a gledala sam sta imaju srbi,tenkove,oruzje moderno,avione...neznam kako je Tudzman pregovarao sa onom glavatom adzajom milosevicem,znam da smo prodani,da je moj grad u posavini MODRICA,srpski,znam da 50 sela u posavini cisto hrvatski naseljeno nikad.nikad nije bio srpski,al eto sada je...i ne samo hrvatski nego i bosnjacki.al kako smo sebi rekli kada smo prelazili savu 92 doce opet sunce nama..doslo je u Osijeku,Zagrebu,Brodu...svagdje nas ima,snasli smo se,zivimo posteno i volimo ovu zemlju i sve njeno postujemo jel je i nasa,isto sam Hrvatica kao i neka rodjena Zagrepcanka,isto volim ju,al znam da smo prodani..i to znam za koga i za koja mjesta...al,opet smo oprostili Tudzmanu i vrhu njegovom sto smo bar u Hrvatskoj nasli dom svoj novi,sto su nas primili dobri ljudi u Osijeku,Brodu,Djakovu...eto bar to smo dobili od njega,,,,al neka mu je laka zemlja hrvatska,jedna postena posavka koja zivi u Osijeku,koja ima kucu i koja ce i umrijet u Osijeku.pozzz svima...

Ingo

Ukupno postova: 3470
Upozorenja : 1
Post Postano: 02.10.2008. 14:40 
Naslov:  

cudi me da kolobaric ne trazi da cijeli osijek preimenujemo u tudjmekistan ili tako nesto slicno.

ako si ga toliko voli, neka djecu zove njegovim imenom, a nas neka ostavi na miru. i taj most mu je previse.

W.M. Felt
Ukupno postova: 2158
Post Postano: 02.10.2008. 15:05 
Naslov:  

Dovoljno je loše ako most nazovu Tuđman. Mogle bi se izazvati gužve na ovom drugom, jer puno ljudi neće htjeti prolaziti Tuđmanovim mostom. Što bi tek bilo da preimenuju trg?

No šalu na stranu, forsiranjem Tuđmana ostavlja se dojam da je potpuno svejedno da li je neka osoba lopovčina, kriminalac, zločinac i što sve ne, bitno da je jednom u životu napravio neku dobru stvar. Zaista, u Tuđmanovoj biografiji može se pronaći tek jedan plus - u odgovarajućem je trenutku zagovarao političku opciju bezuvjetnog osamostaljenja Hrvatske, što je bilo ispravno te je rezultiralo samostalnom državom. Sve ostalo je mrak, mrak, crni mrak.

justice

Ukupno postova: 1371
Upozorenja : 1
Post Postano: 02.10.2008. 15:27 
Naslov:  

mene iskreno zaboli kak će se nazvati taj most,nek ga nazovu i po frnji,tak mi svejedno...

Ukupno postova: 2078
Upozorenja : 2Upozorenja : 2
Post Postano: 02.10.2008. 16:20 
Naslov:  

Evil Poodingh je napisao/la sve što i ja mislim. tuđman je sve osim pozitivan lik. jebote da je netko drugi napravio što je on napravio bio bi 100 god.u zatvoru. Da nije umro 100% bi sada sjedio u Haagu. I nije on stvorio Hrvatsku, nego oni mladi ljudi koji su ostavili svoje najbolje godine u rovu ili svoj život... Jebo ih most Franje Tuđmana, neka se zove most Palih branitelja

Ukupno postova: 6288
Spol: Žensko Žensko
Post Postano: 02.10.2008. 16:49 
Naslov:  

audiworld je napisao/la:
Evil Poodingh je napisao/la sve što i ja mislim. tuđman je sve osim pozitivan lik. jebote da je netko drugi napravio što je on napravio bio bi 100 god.u zatvoru. Da nije umro 100% bi sada sjedio u Haagu. I nije on stvorio Hrvatsku, nego oni mladi ljudi koji su ostavili svoje najbolje godine u rovu ili svoj život... Jebo ih most Franje Tuđmana, neka se zove most Palih branitelja

...da li je u Osijeku uopće još nešto posvećeno braniteljima osim onih kockica po kojima ljude gaze ne znajući po čemu hodaju?

Ukupno postova: 2078
Post Postano: 02.10.2008. 17:22 
Naslov:  

...da li je u Osijeku uopće još nešto posvećeno braniteljima osim onih kockica po kojima ljude gaze ne znajući po čemu hodaju?
[/quote]

pa nema. jebote ona nadri umjetnost. ka simbolizira ovo-ono. de , dobro je

Ukupno postova: 225
Zabranjen pristup
Post Postano: 02.10.2008. 20:58 
Naslov:  

Evil Poodingh je napisao/la :

Zaista. S obzirom kolike grozne stvari je učinio drug Tito, zaslužio je, ne jedan, nego barem 10 trgova ili bar po dva u svakom slavonskom gradu. Slavoniju je drug Tito zadužio kao malo koji dio lijepe naše.
Ma ja bi zbog toga njegovu sliku (Titinu da ne bude zabune) opet objesio na svaki ćošak našega grada i naše regije.

I opet bi malo bilo, ako ne bi uveli i štafetu pa nek se mladež veseli i slavi barem nečiji rodjendan i to bih svima malim pijonirima za taj dan obezbedio po dvolitru KA-RLO-VAČKOG!
I pokoji joint naravno jer i drug Tito je volijo duboko zavlačit cigare koje mu je poklanjao njegov vjerni prijatel Fidel!

pavijan

Ukupno postova: 413
Post Postano: 02.10.2008. 21:25 
Naslov:  

Ne slažem se u potpunosti niti s činjenicom da je Tuđman jedini zaslužan za osnivanje moderne samostalne Hrvatske jer je prije svega za to zaslužan hrvatski narod koji je na referendumu uoči rata odabrao da Hrvatska bude nezavisna i samostalna te dio tog istog naroda koji je obranio Hrvatsku tokom domovinskog rata protiv puno nadmoćnije agresorske sile (čije je branitelje Vukovara i sam Tuđman izdao i namijenio im strašnu smrt). Tako da smatram kako je on samo bio na čelu pokreta koji je inicirao osamostaljenje, ali isto tako smatram da bi njegovu ulogu mogao odraditi i netko drugi (pa čak i bolje). Što se tiče svega lošega, u potpunosti se slažem sa svime prije navedenim.
Međutim, uopće me ne čudi što će most dobiti naziv po njemu jer je kod nas ionako uvriježeno pravilo da oni koji zaslužuju neku nagradu je ne dobiju (npr. umjetnici, znanstvenici, dobrotvori itd.), a kojekakvi kvazi branitelji, profiteri i "poduzetnici" ionako pokupe sve zasluge. To govori o nama samima koji to sve dopuštamo. Sami smo to sve i zaslužili kad je naš narod izabrao HDZ na svim parlametnarnim izborima (i kad je koalicija stranaka na čelu s Račanom kao premijerom bila na vlasti, HDZ je pojedinačno dobio najviše glasova).

Ukupno postova: 2517
Post Postano: 02.10.2008. 21:28 
Naslov:  

Gospodine Profesore...da bi rijec rekao...

Ukupno postova: 22
Post Postano: 02.10.2008. 22:19 
Naslov:  

Bozidar Riba je smrad koji je medju prvima pobjegao iz grada 91 on nesto pametuje.Most bi trebalo nazvati po nekom nasem branitelju koji je zivot dao za ovaj grad a koje se nazalost zaboravlja.npr moj ratni prijatelj Kobac koji je samo srusio 2 aviona,ako ste znali uopce a? a ima ih puno takvih pravih decki zasluznih ali nazalost sjena pada na ono sto su ucinili..

mvarga

Ukupno postova: 731
Post Postano: 02.10.2008. 23:29 
Naslov:  

Protiv sam preimenovanja ulica ili trgova. Ideja o novoizgrađenom mostu koji se može nazvati po bilo kome mi se čini prihvatljivom.
Ali molim Vas zamislite se nad time da u Osijeku nemaju svoju ulicu ni:

Marin Getaldić
Ivan Kukuljević Sakcinski
Kardinal Franjo Kuharić
Ruža Pospiš Baldani
Lovro Matačić
Vlaho Paljetak
Antun Mihanović
Faust Vrančić
Vladimir Prelog
Andrija Štampar
Braća Seljan
Branko Šmit
i da ne nabrajam dalje.

Oni su svijetom pronjeli glas o Hrvatskoj kojim se ja osobno više ponosim od Tuđmanovog ograničenog, kvazi-elitističkog. seljačkog, pljačkaškog, režimskog, dodvorničkog, uskogrudnog i nacionalističkog ponašanja.

1. Na vlasti je opet HDZ
2. Na portalu se vrti OSTV
3. Sve je poskupilo ali nitko iz vlasti to ne priznaje
4. Zemlja je okrugla, al' na svakom ćošku neka glupost

Skoči u forum: