Bila je već negdje slična rasprava, a i često sam sudionik RL rasprava po pitanju 'Što u budućnosti?' sa osječanima u zg-u. Plan je - jednom se vratiti u Osijek. Ali što onda?
Danas vjerojatno postoji na tisuće prijedloga, rasprava i čega god već osječkih 'eminentnih vizionara'. I sve se mogu sažeti u nekoliko scenarija (neki od njih su spomenuti i ovdje):
1. Tehnološki orjentiran grad(mislim na IT tehnologije i usluge)
Na ovome sam planu slušao sve, samo ne realne vizije! Većina se pobornika ovog scenarija poziva na kartu obrazovanja, no to nije realno. Bez iskustva tih ljudi možemo investirati kamione novaca u nekakav megalomanski projekt tehnološkog parka - ali ništa se neće dogoditi! Od milijuna majmuna, u ovom slučaju, nitko neće natipkati Hamleta! Iskustvo je razlog zbog kojega sam i ja i još dosta ljudi koji se bave IT-em u zg-u. No tu treba i postaviti pitanje: Zašto su grad i županija slijepi na uspjehe malih? U Osijeku postoji puno malih, kvalitetnih poduzeća koja se bave upravo razvojem IT tehnologija i usluga! Itko od vas čuo za
http://www.weonlydo.com ? Vrlo uspješna firmica, osječka, uspješna zbog odlično postavljenog modela korisničke podrške - pogledajte reference. Sjetite se samo Spin-a od prije 10-15 godina! Postoji tamo vani sigurno tuce odličnih web studia, neki od njih su dobitnici vrlo uglednih nagrada (Green Studio), a ne bave se isključivo web programiranjem, već i razvojem specifičnih HW based sigurnosnih tehnologija (primjerice
http://gate.greenstudio.hr/ ). A što od toga vidimo u novinama? Novi HG-Šrot centar i slične budalaštine.
No te firme kao da ne postoje za ovaj grad. Naravno, njima samima ne treba nikakva reklama, ali radi se o pokazivanju novim generacijama kako je ipak moguće uspjeti i tržište postoji. I raste!
Samo treba stati na kraj megalomanskim bulažnjenjima i prst uprti u 'male'!
2. Ravničarsko-turistička meka
- Krasno! Baš vam je lijepo ovdje! I što radite inače tu?
- Ništa!
- Kako to mislite? Mislite - ne promičete se ili?
- Ne, promičemo se mi dovoljno, ali ne radimo ništa!
- A razvoj?
- Ah to, da, imamo viziju... Bit će tu trgovina i svega!
Mislim da je svaki komentar suvišan. Netko stručan bi mogao više reći o planovima grada glede turizma. Mi sa strane kažemo - SRANJE!
I opet bi ovdje jedini spas bila ponuda malih ugostitelja. Da je para, jelte...
Ma kakve pare ljudi? Zna li itko od vas gdje mogu u osijeku kupiti PRAVI sapun? Onakav kakav se pravio stotinama godina, sa nekoliko latica ruže za miris? Ja ne. Ali sam zato kupio takav u koprivnici. Za sitniš.
3. Centar oranice - poljoprivredno-prehrambeno-industrijski kompleks
U mome selu imamo 5-6 velikih poljoprivrednika. Ostalo su ljudi koji imaju nešto živadi koja skakuće po dvorištu ili svinjcima do kolinja, ali ništa više od zemlje; većinu su dali u zakup velikima. Jer se ne isplati.
Ali poljoprivreda ipak napreduje! Vrlo slabašnim i sporim koracima, ali napreduje! Pitajte ljude koji prodaju mehanizaciju kako konkurencija; do jučer su, naime, bili jedini, danas ih je more i sve ih više dolazi. Nisu to jeftine stvari! Danas ljudi žale za OLT-ovim plugovima. Jer su stvoreni za zemlju koju oru. A mi plačemo kad nas lale u novom sadu pitaju jel' to još radi, oni bi kupili, ali se nitko ne javlja na telefon.
Prehrambena industrija? Imamo je dosta, ali što imamo od toga kad u vlastitoj državi ne smijemo govoriti 'Kupujmo hrvatsko!'?
Osobno - volio bih jednu razumnu mješavinu. Volio bih živjeti u osijeku na kojemu će mi ljudi iz drugih gradova zavidjeti u svakom pogledu, gradu koji je sazdan na temeljima rada malih poduzetnika i koji se ponosi činjenicom da je uspio stvoriti kvalitetnu sinergiju visoko obrazovane radne snage, obrtništva i usluga. Još uvijek nije kasno!