Autor |
Poruka |
Leon Admin
Ukupno postova: 4122 Lokacija: space Spol: Muško
|
Poliklinika Sunce u Osijeku jedina je privatna zdravstvena ustanova u gradu koja je potpisala ugovor s Ministarstvom zdravstva i koja će obavljati snimanja na CT- uređaju te magnetnu rezonancu u sklopu projekta smanjivanja lista čekanja u nacionalnim zdravstvenim ustanovama. Tako je upravo u srijedu bio prvi dan u kojem su pacijenti KB Osijek bili preusmjereni na snimanje u ovu ustanovu, a kako doznajemo poliklinika Sunce do kraja godine obavezala se na 330 magnetnih rezonanci i 165 CT-snimanja.
- Osječka bolnica dnevno nam šalje do pet pacijenata na CT i pet na magnet. Moram reći da su pacijenti ugodno iznenađeni ambijentom u našoj poliklinici te zadovoljni ovdašnjim tretmanom. Inače, mi smo jedina od devet poliklinika Sunce u Hrvatskoj koja je dobila ovaj ugovor s Ministarstvom, a moramo se pohvaliti kako imamo jedan od najjačih uređaja za magnetnu rezonancu, komentirao je dr. Marijan Jakić, ravnatelj osječke poliklinike Sunce.
Kako bi skratilo liste čekanja na te dvije pretrage, sklapanjem ugovora s privatnim poliklinikama, Ministarstvo je uložilo 2 milijuna kuna. U Kliničkoj bolnici Osijek najdulje liste čekanja bile su upravo za dijagnostiku kompjutoriziranom tomografijom - CT te za magnetsku rezonancu - MR.
Ravnatelj KB-a Osijek, dr. Željko Vranješ kaže da u ovoj najvećoj zdravstvenoj ustanovi u istočnoj Hrvatskoj imaju dva takva uređaja, međutim to nije dostatno s obzirom na golem broj pacijenata kojima je potrebna takva pretraga. Ravnatelj osječke bolnice napomenuo je i kako nema ništa protiv toga da HZZO ugovori određene pretrage s privatnim poliklinikama jer kapaciteti KB-a Osijek su ograničeni i tehnički i kadrovski. Oni pacijenti koji ne budu htjeli na pregled u polikliniku Sunce, o čemu će biti obaviješteni telefonom ili na kućnu adresu, i dalje će čekati nekoliko mjeseci, a liste čekanja neće se odnositi na hitne slučajeve kod kojih nema čekanja.
KB Osijek osniva bolničku jedinicu za naručivanje
Još jedna u nizu promjena, koje prema nalogu Ministra zdravstva uvodi Klinička bolnica Osijek kako bi smanjila liste čekanja, osnivanje je bolničke jedinice za naručivanje.
- U sljedećih 15 dana KB Osijek imat će jedno središnje mjesto za naručivanje svih pretraga i snimanja u našoj zdravstvenoj ustanovi. U ovoj jedinici bit će zaposlena tri medicinska tehničara i jedan koordinator, a liječnici svih odjela i klinika svoje će liste morati predati središnjem koordinacijskom uredu. Ova jedinica preko računalnog programa imat će direktnu vezu između bolnice, HZZO-a i pacijenata. Vjerujemo da će se cijeli sustav brzo uhodati, ali ne odbacujemo mogućnost 'porođajnih muka' u prvih nekoliko dana, najavio je dr.sc. Željko Vranješ, ravnatelj KBO-a.
Autorica: N.Zekić/ Glas-Slavonije.hr |
|
_________________ --
Leon Linde
portal Osijek031.com |
|
|
|
posmatrač Ukupno postova: 53 Spol: Muško
|
- U sljedećih 15 dana KB Osijek imat će jedno središnje mjesto za naručivanje svih pretraga i snimanja u našoj zdravstvenoj ustanovi. U ovoj jedinici bit će zaposlena tri medicinska tehničara i jedan koordinator, a liječnici svih odjela i klinika svoje će liste morati predati središnjem koordinacijskom uredu. Ova jedinica preko računalnog programa imat će direktnu vezu između bolnice, HZZO-a i pacijenata. Vjerujemo da će se cijeli sustav brzo uhodati, ali ne odbacujemo mogućnost 'porođajnih muka' u prvih nekoliko dana, najavio je dr.sc. Željko Vranješ, ravnatelj KBO-a.
...i naravno sve ce to pasti u vodu kao i uvijek kad hrvati izmisljaju toplu vodu,a ne zele(smiju,mogu)pomoci zdravstvu....[ |
|
|
|
|
|
hulkblek14 Ukupno postova: 8 Spol: Nebitno
|
Baš me zanima kad ću ja doć na red.
Naručen 11.12.
Zanima me jel problem u ta 2, 2 i pol mjeseca pa je naručivanje uvijek za ta 2, 2 i pol mjeseca ili se ta lista čekanja počela povečavat pa je kap prelila čašu.
Ako nije onda bi trebalo bit u budućnosti da dođeš na red za oko 2 tjedna pa i prije što bi bilo sjajno.
Ali nisam optimist i to ne zbog uređaja ili kapaciteta ili nečeg sličnog, nego zbog osoblja iliti idiota pokvarenih takozvanih specijalista ortopeda i sličnih, čast izuzecima, a to su obično slabije plačeno osoblje bolničke birokracije za šalterima.
Sve dok tako umišljeni, vjerovatno nedovoljno ili uopče neobučeni doktori, vrše preglede na kojima apsolutno ništa ne naprave i jedva da pogledaju.
Sve to tjera ljude da idu privatnicima i troše novce na svoje zdravlje. |
|
|
|
|
|
mzzi Ukupno postova: 284 Lokacija: Osijek Spol: Žensko
|
Slušaj ti, dragi, koji si očigledno vrlo obrazovan i obučen pa ne znaš ni č i ć. Ti nisi kompetentan da uopće spominješ, a kamoli ocjenjuješ rad jednog liječnika, koji je vjerojatno obrazovaniji od tebe i svih tvojih poznanika zajedno. A ti, ako ti je problem čekati, ili nisi zadovoljan uslugom, počni malo više izdvajati za plaće liječnika, pa nećeš morati ići u privatne klinike. Malo se raspitaj kolike su cijene zdravstvenih usluga u Americi, gdje moraš cijeli život štedjeti za jednu jedinu operaciju i gdje ništa nije besplatno, tamo ima dovoljno novaca za 100 CT i MRI aparata, i za plaće liječnika, pa nemaju ovakvih problema, niti ljudi čekaju mjesecima, niti se ovako pljuje po liječnicima. Ajde kad se malo obrazuješ, javi se opet. |
|
|
|
|
|
|
Hvala što me učiš pravopisu.
Mislim da to nije bitno, nego bi pozornost trebao obratiti na sam sadržaj teksta.
Ti si očito neki liječnik ili si povezan s tim ili pak nikad nisi imao priliku doć na neki pregled KB Osijek?
Kad ga obaviš, tj kad dođeš na crnu listu onda se ti javi! |
|
|
|
|
|
|
Što se cjeli svijet uspoređuje s Amerikom. Takvi nas i odvode u propast! |
|
|
|
|
|
|
Evo nešto iz online škole pravopisa:
Kuča, prićvrstiti, promatrać, raskršče, rajćica, raćun itd.
Rjeka, primijedba, prjetiti, prječi.
SIJEDI 1! |
|
|
|
|
|
|
Sada vidjeh (aorist, ako se nevaram) da si dr.med.
Trebala si studirat Hrvacki, a ne medicinu. Vjerovatno si promašila zvanje, možda bi bilo bolje da zamijeniš ministra pa onda naložiš lječnicima da ispravljaju č i ć i hrvatsko zdravstvo bi se vjerovatno oporavilo za 2-3 tjedna. |
|
|
|
|
|
|
Ako sam još negdje pogriješio samo reci.
Ti si stvorena za totalno nebitnu raspravu
za cijeli svemir(ako i tamo već nisi dijelila lekcije):
» Kultura, zabava, sport, hobby » Art, glazba, kultura » PRAVOPIS
Uživaj! |
|
|
|
|
|
mzzi Ukupno postova: 284 Lokacija: Osijek Spol: Žensko
|
Gle, neznalice, ja ti rekoh i odgovorih na bit priče, a tvoj pravopis sam samo spomenula kao mjerilo tvoje kompetentnosti da nekog drugog ocjenjuješ u njegovom radu i stručnosti, a pogotovo jedno zanimanje o kojem vjerojatno ne znaš apsolutno ništa, pa tako ni koliko strojeva ima u bolnici, niti koliko se ljudi prijavljuje za to. Ja sam na magnetu bila davnih dana i znam kako to funkcionira. |
|
|
|
|
|
|
Slušaj draga doktorice, koja misliš da si popila cijelu pamet svijeta. Ja sam uvjeren da znam više o provopisu od tebe, zato sebe možeš zvat neznalicom i 100% sam siguran da 98% ljudi misli slično o bolničkim listama čekanja kao ja.
Ostatak je naravno zvanja kao ti (1%)i onih 1% koji plate sve novcima i nemaju takvih problema.
Ja neznam da li si ti ikad razgovarala s ljudima koji su prošli takve pretrage kojima život visi o niti za operaciju ili neki pregled za dijagnozu bolesti.
Ja se tu svađam s tobom, a problem mi je zanemariv u odnosu na zdravstvene probleme drugih ljudi.
Spomenula si plaće liječnika. S takvom plaćom bi mnogo ljudi bili najsretniji na svijetu, tako da se na to nikad ne možeš izvlačit. |
|
|
|
|
|
slatka plavusa Ukupno postova: 4 Lokacija: osijek Spol: Žensko
|
molim vas da mi netko javi dali dijete od godinu i pol moze na magnetnu...to mi je preporucila kolegica,medutim nisam informirana u to krugu medicinske mogucnosti.Jer imam dijete sa periventrikularnom cisticnom leukomacijom a nevjerujem vise niti jednom lijecniku jer su me dosta puta iznevjerili u vezi bolesti moga dijeteta.Znam da bi trebao biti miran za tu vrstu pregleda no nisam sigurna.HVALA SVIMA KOJI CE ODGOVORITI |
|
|
|
|
|
|
wikipedia:
MR uređaji snimaju signale koji potiči iz jezgri vodika (protona) koje se nalaze u molekulama ljudskog tijela koje je postavljeno u snažno, homogeno magnetsko polje. Magnetsko polje se označava jedinicom tesla (T). Dobiveni signal se snima u matricu nazvanu k-prostor (eng. k-space), analizira računalom i preračunava u snimku koja odgovara malenom volumenu tkiva (engl. voxel).
Kako se prilikom snimanja koriste jako magnetsko polje i radiovalovi, snimanje je neškodljivo za razliku od radioloških metoda pri čemu se koriste rentgenske zrake (x-zrake) jer kod MR ne dolazi do ionizacije tkiva. Ipak dio energije se prenese u tkivo što se naziva SAR (od engl. specific absorption rate) i obilježava energiju koja se preda kao u zagrijavanje tkiva. Jedinica je mW/kg.
Posebna briga je potrebna kod trudnica jer iako nije dokazano štetno djelovanje samog MR snimanja, kontrast koji sadrži metal gadolinij prolazi kroz placentu u plod i postoji sumnja da ga može oštetiti. Stoga žene kod kojih postoji mogućnost trudnoće trebaju to napomenuti prije snimanja.
Za davanje kontrasta postoje kontraindikacije (trudnoća, kronična dijaliza,...) dok se sami pregled uglavnom izbjegava u trudnica u prvom tromjesečju (iako nema dokaza o nuspojavama). Također osobe koje imaju probleme sa zatvorenim prostorima trebaju potražiti savjet ili uređaje koji su "otvorene" konstrukcije. Do sada je zabilježeno svega par ozbiljnih ozljeda pri samom početku korištenja MR-a i sve su bile vezane uz metalne (željezne) predmete koji su ozljedili bolesnike i osoblje (škare, boca za kisik, bolesnička kolica). Kako magnetsko polje jako privlači željezne predmete, na svakom uređaju stoje upozorenja. Tako bolesnici koji imaju u sebi legure željeza ili pacemaker trebaju svakako obavjestiti liječnika i osoblje prije ulaska u prostoriju s MR uređajem. Također razne tetovaže, naušnice, zubne proteze i slično mogu smetati snimanju ili izazvati neželjene učinke, pa čak i opekotine. |
|
|
|
|
|
huricane-girl Ukupno postova: 23 Spol: Nebitno
|
ovo je cista, notorna laž... možda su slali prvih par mjeseci, međutim više nikog ne šalju, a Sunce, barem u Osijeku, ne radi preko uputnica, već, konkretno za MR glave, trebate izvojiti 2400 kn...
toliko o tome da se salje na teret države... |
|
|
|
|
|
Ingo
Ukupno postova: 3470 Lokacija: Osijek Spol: Muško
|
[i]- Osječka bolnica dnevno nam šalje do pet pacijenata na CT i pet na magnet. Moram reći da su pacijenti ugodno iznenađeni ambijentom u našoj poliklinici te zadovoljni ovdašnjim tretmanom.
|
super mi je kako su svi koji rade u suncu, zapravo lijecnici iz bolnice ... i najednom su svi postali jako ljubazni, susretljivi, dragi ...
Citat:
KB Osijek osniva bolničku jedinicu za naručivanje
|
naravno, ocekuje se da ce tri tehnicara raditi u smjenama ... pa ce biti jedno ili maximalno dva mjesta za narucivanje, na kojima ce se stvoriti veliki red.
predpostavljam da ce onda postojati jedinstvena lista cekanja od cca 2, 3 ... 6 mjeseci na kojoj ce biti pacijenti koji cekaju svoj red za Sredisnji ured za narucivanje.
tako da cim nakon 6 mjeseci stignete do tog sredisnjeg ureda za narucivanje, na pretrage necete cekati duze od par dana
btw, to su na nekim odjelima radili i do sada ... pokusas se naruciti, pa ti kazu da su puni, i da se dodjes naruciti za 3 mj. |
Zadnja promjena: Ingo; 01.07.2011. 13:40; ukupno mijenjano 1 put. |
|
|
|
|
|
|