Branimir Glavaš bio je danas na obavijesnom razgovoru u
osječkoj policiji, kako bi po nalogu
Državnog odvjetništva pojasnio sumnju da je svojim javnim izjavama počinio kazneno djelo
provođenja pritiska na pravosudnog djelatnika.
Glavaš je, naime, odgovarajući na novinarsko pitanje smatra li da je postupak za ratne zločine koji se protiv njega vodi smetnja njegovoj kandidaturi na predstojećim lokalnim izborima za gradonačelnika, rekao da to ne bi trebalo biti smetnja, te da na proljeće očekuje oslobađajuću presudu.
Korektan postupak policije
- Ne smatram se krivim, nisam činio zločine, i u zemlji u kojoj pravosuđe funkcionira neovisno i bez pritisaka – a nadam se da je hrvatsko pravosuđe takvo – očekujem u veljači ili u ožujku prvostupanjsku oslobađajuću presudu. To sam govorio otpočetka ovog montiranog političkog procesa, govorim danas i govorit ću ubuduće. Imam pravo izraziti svoja očekivanja, a Ustav i zakoni mi dopuštaju obranu kako najbolje znam, rekao je Glavaš na konferenciji za novinare nakon povratka iz Policijske uprave.
Na obavijesni razgovor u PU došao je u pratnji najbližih suradnika i prijatelja. Odmah je bio primljen i ostao je pola sata, a postupak policijskih službenika ocijenio je korektnim.
- Pitali su me jesam li rekao novinarima da očekujem kako će sudski postupak završiti u proljeće, prije izbora, oslobađajućom presudom? Da, rekao sam to i govorit ću to i nadalje, prepričao je Glavaš dijalog u osječkoj policiji i ustvrdio kako to ne može biti pritisak na hrvatsko pravosuđe.
Ponovno prozvao Fabera
Odmah je i dodao da takav pritisak provodi
Vladimir Faber, ravnatelj MUP-a, skrivajući se iza zahtjeva Državnog odvjetništva.
- U policiji su mi rekli da samo postupaju po nalogu Državnog odvjetništva. Ali Državno odvjetništvo postupa po onome čime ga opsluži policija! Ako su to laži, onda DO postavlja zahtjev za prikupljanjem informacija na temelju lažnih optužbi. Pritom ne smatram odgovornim DO, jer policija je njihov servis i ako ona radi neprofesionalno, usmjerava DO u pogrešnom smjeru. Upravo za to prozivam Vladimira Fabera. Bolje neka rješava neriješena naručena ubojstva, jer samo u Osijeku ih je 13 uz tri kolateralne žrtve, obrušio se Glavaš na ravnatelja policije, koji je kao načelnik PU Osječko-baranjske vodio kriminalističku istragu o ratnim zločinima u Osijeku, na temelju koje je upravo Branimir Glavaš prvookrivljeni u postupku koji se vodi pred zagrebačkim Županijskim sudom.
Optužio odvjetnike i novinare
Među onima koji svojim politički intoniranim izjavama stvarno provode pritisak na sud, naveo je odvjetnika
Antu Nobila „koji govori da postupak ide u suprotnom pravcu od činjenica i očekivanja Državnog odvjetništva“,
Čedu Prodanovića koji „često daje svoja mišljenja o postupku i neka vodi brigu o klijentima koje zastupa“ i
Krunislava Olujića, kojega je proglasio odgovornim što nije obavljao svoj posao ranih devedesetih, kada je bio predsjednik tada Okružnog tužiteljstva u Osijeku i nije procesuirao odgovorne za te zločine.
Optužio je i
Zorana Pusića koji suđenje prati kao promatrač
Građanske udruge za ljudska prava i „daje subjektivno mišljenje o tijeku postupka“, novinare
Dragu Hedla, koji „provodi medijsku histeriju pišući o postupku u kojem je bio svjedok“,
Davora Butkovića i
Gordana Malića, novinare
Europapress holdinga, „pokretača stvaranja negativnog javnog mnijenja i izravnog pritiska na hrvatsko pravosuđe već tri i pol godine“ za koje, po njegovu mišljenju, DO treba naložiti predistražne radnje zbog provedbe pritiska na hrvatsko pravosuđe.
„Kaznena prijava će pasti!“
Glavaš ističe kako je uvjeren da će kaznena prijava protiv njega pasti. Kako to, po njegovu mišljenju uviđa i Faber, smatra da on i njegovi suučesnici osjećaju paničan strah, jer će morati snositi odgovornost „zbog pokretanja montiranog političkog procesa“.
Kao motiv pozivanja na obavijesni razgovor i eventualno podizanje kaznene prijave zbog „prisile prema pravosudnom djelatniku“, ne isključuje upravo najavu svoje kandidature za osječkoga gradonačelnika. No, uvjeren je da će se u sudskom postupku optužnica raspasti.
Da ima povjerenja u hrvatsko pravosuđe, potvrđuje redovitim odazivanjem na sudske pozive. Na pitanje vašeg izvjestitelja, što se to kod njega promijenilo u odnosu na doba otprije dvije godine kada je preferirao Sud za ratne zločine u Haagu, pa čak i sud u Banjaluci kao objektivniji od hrvatskog, odgovorio je jednostavno:
- Evoluirao!
Autor: Goran Flauder