Ivan Vrdoljak vratio se na radno mjesto u svojoj informatičkoj tvrtki, odrekavši se prava na još
šest plaća od 14.000 kuna, što mu je pripadalo kao članu
Gradskog poglavarstva nakon prestanka radnog odnosa. Time
Gradu ostavlja 150.492 kune, koliko iznosi polugodišnja bruto plaća zamjenika gradonačelnika.
- Ne osjećam se uskraćenim ni za što, iako nisam obavio sve što sam planirao. Drago mi je da se nisam promijenio, jer nije bilo lako oduprijeti se izazovima pozicije na kojoj sam bio, zadovoljan je Vrdoljak svojim devetomjesečnim učinkom u vođenju grada.
Vjerovao je, kaže, da će promijeniti više toga nakon što je
Anto Đapić prihvatio njegov uvjet i odustao od uloge gradonačelnika, ali…
- Nismo se uspjeli izdići iznad osobnih interesa, interesa pojedinih prijatelja i dnevno-političkih tema koje su nas ograničavale i oduzimale mnogo vremena i energije. Utjecaj stare politike u Poglavarstvu bio je prejak i nisam uspio promijeniti klimu. Nadao sam se da ću trgovinom i političkom ucjenom (tražeći Đapićevo odricanje od gradonačelničke funkcije kao uvjet uspostave vlasti – op.a) uspjeti promijeniti način rada tog tijela, ali sam shvatio da istinske promjene ne donose političari, nego građani, i to na izborima. Zato se u postojećem odnosu snaga ne vrijedi boriti za promjene.
Prijelomni udar
Vrdoljak je očekivao da će se Đapić, kao jedini saborski zastupnik
HSP-a, posvetiti parlamentarnom radu i obnovi stranke, a svakih nekoliko mjeseci voditi
Gradsko vijeće. No, prema onome što se posljednjih dana događalo oko njegova prijatelja i bivšega gradonačelnika,
Gordana Matkovića, zaključio je čiji je utjecaj na Poglavarstvo bio presudan i koliko je kao gradonačelnik bio samostalan u radu.
- Odlučujući o problematičnim projektima, HSP-ovi su članovi uvijek slušali što kaže Đapić, zaključuje Vrdoljak i zapaža kako je Matković to teško proživljavao.
Kaže da je Đapić dolazio na sjednice samo kada je htio utjecati na donošenje ključnih odluka, a prijelomni udar dogodio se nakon odluke da su
ugovori GPP-a o davanju gradskog zemljišta u podzakup, protivni
pravnim aktima Grada. Tada je predsjednik najjače političke stranke u koaliciji i prvi čovjek Gradskog vijeća javno rekao da Poglavarstvo nije u pravu i članove HSP-a prekorio ustvrdivši da se tako ne može raditi.
- Time nam je svima pred građanima 'opalio šamar'. No, stručne službe Grada i policijska istraga pokazale su da smo ipak mi bili u pravu, ističe Vrdoljak i navodi kako je to Matkoviću teško palo jer se, braneći zakonitost rada Poglavarstva, morao suprotstaviti predsjedniku stranke.
Osim toga, cijelo je vrijeme kao gradonačelnik bio pod teretom činjenice da ga je na to mjesto, ucijenivši Đapića, doveo upravo Vrdoljak.
- O tomu se nismo prethodno dogovarali, iako sam zbog dobrih odnosa s njim bio dodatno motiviran da on, a ne Đapić, dođe za gradonačelnika. Tek kada smo potpisali koalicijski sporazum, Gordan i ja sjeli smo i dogovorili kako ćemo raditi. Način na koji vodim politiku ne određuje samo interes moje stranke, nego i posao koji moramo odraditi. Da je gradonačelnik bio Đapić, taj posao sigurno ne bismo napravili, uvjeren je Vrdoljak.
„Moji ljudi“ i moji principi
- Đapić je dosljedan i do kraja stoji iza svojih ljudi. Ako je s direktorom GPP-a, Darkom Markovićem, radio na poslu oko kioska, a on je potpisivao ugovore i zaglavio u postupovnim labirintima, Đapić ga neće ostaviti na cjedilu i na tome mu svaka čast. Zna se tko što radi i svoje ljude štiti se do kraja. Đapić je sve znao, govorio da je to odličan posao, a Grad bi njime bio oštećen za 30 milijuna kuna!? Problem je, međutim, što se tako nešto ne smije raditi, upozorava Vrdoljak i dodaje:
- Nekoliko puta prigovorio mi je da ne vodim dobro politiku. Ali nas smo dvojica dva različita svijeta. Ja sam elektrotehničar, operativac i kod mene nešto jest ili nije, ide ili ne ide, a kod njega možda može, a možda i ne. Za mene onaj tko ne obavlja posao korektno, mora otići i iza njega nikad neću stati. Politiku ne poimam kao zaštitu 'svojih ljudi' bez obzira na to što oni činili, nego kao zaštitu principa, pa i kada je to protiv 'mojih ljudi'.
Na primjeru člana HNS-a, odvjetnika
Zorana Ranđelovića, kojega se spominjalo da je od Grada dobio vrijedne poslove, Vrdoljak ističe kako je izradio pravnu studiju odnosa s austrijskim koncesionarima odlagališta otpada, na temelju koje je nepovoljni ugovor s njima napokon raskinut.
- Grad mu je za to platio 50.000 kuna i time otklonio opasnost ovrhe od pet i pol milijuna eura. Ja sam ga izabrao za taj posao i preuzimam potpunu odgovornost za njegov angažman.
Lista SDP-HNS najjača?!
Ivan Vrdoljak ostao je u Poglavarstvu još mjesec i pol nakon što je najavio odlazak. To obrazlaže čekanjem odluke SDP-a spram obavljene
revizije isplativosti prekida ugovora o koncesiji za održavanje i naplatu parkiranja i o eventualnoj dodatnoj provjeri nalaza.
- Zanimalo me i hoće li podržati povratak Ante Đapića na mjesto gradonačelnika, što bi značilo moj trenutačni odlazak iz Poglavarstva. Sada smo opet u opoziciji i na sljedeće izbore spremamo se izići kao partneri, što bi bilo puno teže da je SDP podržao Đapića i ostao na vlasti.
Listu
SDP-HNS Vrdoljak ocjenjuje najjačom na predstojećim lokalnim izborima, sudeći po vjerodostojnosti kandidata i programa za ostvarenje promjena.
- Dovoljno smo jaki za pobjedu i nadam se da ćemo u to uvjeriti liberalno-građanski Osijek. Ankete govore da zajedno osvajamo 30-tak posto glasova, što je trećina više nego na prošlim izborima. Mi imamo čistu sinergiju birača, kod nas je jedan plus jedan – dva, dok je kod koalicije HDZ-HSP jedan plus jedan možda 1,30.
Opstanak OPG-a pod upitnikom
Vrdoljak od aktualne vlasti ne očekuje provjeru isplativosti raskida ugovora s
Elektromodulom, jer misli da do izbora za to nemaju vremena. Osim toga, ako bi se u to ozbiljno upustili, morali bi prihvatiti njegove argumente, što bi bilo protivno njihovu dosadašnjem odnosu prema tom projektu kojega su u Gradskom vijeću napadali. Iz istih razloga, upitan je i opstanak najmlađe gradske tvrtke,
Osječkog prometa i gospodarstva.
- Ako je imalo racionalnosti u novoj gradskoj vlasti, OPG ne bi smjeli ukinuti. Ona se bavi industrijskim i gospodarskim zonama, dovođenjem ulagača u grad, ona je postala 'one stop shop' za domaće i strane investitore i ako im ne odgovara ustroj ili kadrovi koji je vode, neka ih mijenjaju, ali zatvaranje bi bila loša odluka, uvjeren je Vrdoljak.
S obzirom da nije preuzeo naplatu parkiranja, OPG zapošljava samo troje ljudi, a kao d.o.o. može izbiti PDV u poslovima za koje bi, ako bi ih obavljala gradska uprava, morao biti plaćen. OPG je vezan uz
Odjel za gospodarstvo, a s ulagačima lakše posluje i komunicira nego upravni odjeli Grada. Direktor
Tomislav Šerić, kao „Vrdoljakov čovjek“ trn je u oku novovladajućih iako nije član HNS-a, te je mlad i obrazovan.
- Presudi li taj 'žig', nismo se odmakli od politike iz devedesetih, kada su ljudi stradavali samo zato što ih se smatralo pripadnicima drugih političkih opcija.
Šerić neće uzeti novac!
Šeriću bi, prema ugovoru, u slučaju otkaza ili gašenja tvrtke Grad morao isplatiti
punu plaću do kraja četverogodišnjeg mandata. Zbog toga je novo Gradsko poglavarstvo taj i druge ugovore s takvom klauzulom odlučilo
revidirati, a tko na to ne pristane, raskinuti ih i isplatiti mu sve obveze.
- Menadžerski ugovor sa Šerićem sastavljen je po uzoru na ugovore s trojicom drugih direktora gradskih tvrtki i unošenje te odredbe bila je moja pogreška. Njemu, niti meni, takav način osiguranja ne treba i ne pada nam na pamet koristiti tu mogućnost i uzimati gradski novac koji nismo zaradili. Tomislav može naći primjeren posao diljem Europe, ali ako bi uzeo odštetu, pokvario bi si pozicije kod 'head huntera' koji mu takvu gramzivost ne bi oprostili. Vrijeme je da se takve odredbe uklone i podržavam tu odluku nove gradske vlasti. Ipak, zanima me hoće li se ta prava konzumirati kada pojedini zaposlenici gradske uprave, koji ih također imaju, budu odlazili…
Vrdoljak smatra da u gradskoj upravi radi mnoštvo stručnih i odgovornih ljudi, kojima politika često otežava kvalitetno obavljanje posla.
- Oni ne znaju što će sutra biti, tko će vladati, ne osjećaju se sigurnima i ne usude se insistirati na pravilima struke. Zato ih većina jedva čeka nove izbore i stabilnu vlast, uočava Vrdoljak.
Najteži suradnik – Tone Papić
Zanimalo nas je s kime mu je kao zamjeniku gradonačelnika bilo najteže raditi?
- Tone Papić je čovjek s kojim je najteže bilo brzo, kvalitetno i pošteno raditi. On nikako nije lijen. Iznimno puno radi, zadnji odlazi s posla, ali bavi se čime ne bi trebao: projektiranjem, urbanističkim planovima, natječajima… Kao član poglavarstva nadležan za urbanizam trebao bi znati prioritete, osmišljavati strategiju urbanističkog razvoja, baviti se planovima i organizacijom njihove provedbe, a tehničke poslove poput pripreme i provedbe natječaja, prepustiti nadležnim službama. No, on bi htio sve kontrolirati, pa dolazi do problema i dodatnih troškova na Trgu Bana Jelačića i na pješačkim nathodnicima, cestovni i pješački prilazi novoj sportskoj dvorani ostanu nedovršeni…
O tomu, pak, koliko je samostalan u odnosu na vrh HNS-a pri donošenju političkih odluka u gradu, priznaje da o mnogočemu razgovara s
Vesnom Pusić i
Radimirom Čačićem, ali kada su u pitanju političke odluke u Osijeku, oboje smatraju da u „toj političkoj ludnici nitko ne može bolje od mene procijeniti što je pametno učiniti“.
- Mi smo ipak bili u koaliciji s HSP-om i na to se u stranci zasigurno ne gleda uvijek blagonaklono. Ali grad nam je bio blokiran, a desnica se nije mogla dogovoriti. Lokalna uprava nema veze s političkom ideologijom, posebno ne izvršna vlast koja skrbi o funkcioniranju grada i rješava životne probleme. S nizom kolega u Gradskom poglavarstvu i upravnim odjelima funkcionirao sam odlično, premda smo potpuno drugačijih političkih svjetonazora. Nedavno smo i mi mogli blokirati rad Gradskog vijeća, ali nismo, nego smo pridonijeli opstanku sadašnjeg sastava kako opet ne bi pala vlast.
Autor: Goran Flauder