Kada je tvrtka
Panteon krajem ožujka srušila zapadnu pristupnu cestu u
“rupu” i ogradila uz svoj dio i dio zemljišta koji je još uvijek vlasništvo
HFP-a, odnosno
grada Osijeka, tada su u ovoj tvrtki to pravdali početkom geomehaničkih ispitivanja tla i pripremnih radova na gradnji svog novog
poslovnog centra Promenada.
Iako je u tom svojevoljnom ograđivanju zemljišta Grad, odnosno koncesionar
Elektromodul ostao bez
40 parkirališnih mjesta, nitko od gradskog čelništva nije reagirao. Nakon što je oporba zatražila da Grad podnese tužbu protiv Panteona, gradonačelnik
Anto Đapić napomenuo je kako sve želi riješiti mirnim putem, te kako za sada neće podizati tužbu protiv Panteona. Najnovija situacija u “rupi” pokazuje kako pravi razlozi ovakve uzurpacije gradskog zemljišta za sada nisu u pripremnim radovima, već u naplati parkirališta. Naime, tvrtka Panteon trenutačno na tom dijelu zemljišta ništa ne radi, već je cijelu površinu asfaltirala te naplaćuje svoj
privatni parking u “rupi”.
Ivan Šapina nije želio komentirati kako su se pripremni radovi pretvorili u parkiralište jer, kaže, ne želi sudjelovati u lokalnim političkim prepucavanjima po novinama!?
- Ne želim više davati izjave za lokalne medije, jer ne želim da me se koristi u političkim nadmudrivanjima. Od sada dajem izjave samo za poslovne novine - kaže Šapina.
Sam
Damir Taslidžić, koji je također nesklon komentiranju gradskih odluka, prilikom gubitka parkinga, komentirao je da prema ugovoru od Grada očekuje da mu osigura zamjenskih 40 parkirališnih mjesta na nekoj drugoj lokaciji. Još uvijek aktualni dogradonačelnik
Gordan Matković upozorava kako je u ovom slučaju sasvim jasno da su ugroženi interesi Grada i kako se mora napraviti sve da se oni zaštite, pa makar to bila i tužba.
- Na žalost, iz ovog odlučivanja bio sam izuzet, ali ne svojom voljom. Koliko mi je poznato i HDZ je bio za tužbu, jedino se Đapić protivio. No, stvar je tu vrlo jasna. Grad mora tužiti Panteon. Nadam se da uskoro ovakve aljkavosti u vođenju Grad više neće biti - komentirao je Matković.
Podsjetimo kako je vlasnik Panteona Ivan Šapina još u listopadu prošle godine za
9,33 milijuna kuna od Grada kupio
2.400 četvornih metara dijela „rupe“ uz postojeći
Esseker centar. Kada je u ožujku ove godine započelo ograđivanje zemljišta, pokazalo se kako je Grad pri prodaji zaboravio upisati
terećenje na pristupnu cestu, pa je Šapina cestu srušio, a Osječanima je jedini pristup u 'rupu' ostao onaj preko
Škojinog zemljišta (uz
Hotel Osijek). Inače, Panteon je u ožujku raspisao i
natječaj za izradu urbanističkog rješenja zgrade Promenada centra, a rok za predaju ovih radova je
25. svibnja.
Piše: Nefreteta Zekić/Glas-Slavonije.hr
Foto: cacan/svibanj 2009.