Ivo Sanader danas je podnio
ostavku na funkciju predsjednika
HDZ-a i predsjednika
Hrvatske vlade, što je potvrdio i na izvanrednoj konferenciji za novinare održanoj u
14 sati.
"Zbog osobnih razloga dajem ostavku na mjesto premijera i predsjednika stranke. Neću se kandidirati za predsjednika Republike Hrvatske", rekao je Ivo Sanader na izvanrednoj konferenciji za novinare i potvrdio da će njegovu funkciju u Vladi i stranci preuzeti
Jadranka Kosor.
"Predložit ćemo da predsjednica Vlade bude Jadranka Kosor, za to imamo preko 80 potpisa koalicijskih partnera", najavio je Sanader, ali nije otpisao eventualni budući povratak u politiku.
"Ne mogu isključiti da ću se u budućnosti vratiti politici", kaže Sanader i objašnjava kako je HDZ jutros odlučio oformiti funkciju počasnog predsjednika stranke koji će sudjelovati u svim odlukama Hrvatske demokratske zajednice. Sanader će, dakle, ostati u HDZ-u kao njegov počasni predsjednik.
"Nisam bolestan i neću prihvatiti dužnost u nekoj od europskih institucija, iako je bilo i takvih ponuda", rekao je Sanader, ali razloge svoje ostavke ipak nije želio sasvim razjasniti.
Tijekom jutra, u iščekivanju Sanaderove press konferencije, pojavila su se brojna nagađanja o razlozima njegovog odlaska iz politike. Verzije kako odlazi zbog bolesti, odnosno kako se odlučio privremeno povući kako bi se vratio kao kandidat na predsjedničkim izborima Sanader je opovrgnuo. Treća verzija s kojom se špekulira glasi da je Sanader odlučio pobjeći od teškog ekonomskog stanja u državi s proračunskom rupom od
15 milijardi kuna. Na novinarsko pitanje je li ova ostavka zapravo napuštanje broda koji tone, Sanader je kazao da pred problemima i izazovima nikad nije bježao.
"Da sam bježao od problema ne bih preuzeo HDZ nakon što je Tuđman umro i sa strankom dobio izbore 2003. i 2007. kao niti lokalne izbore 2001, 2005 i 2009. Ovi trenuci nisu samo naši, mi smo kolateralna žrtva krize koja potresa svijet", kaže Sanader i dodaje:
"Duboko sam promišljao i nakon 20 godina u politici 10 u HDZ-u i šest na Vladi vrijeme je za novu stranicu".
Iako neki mediji nagađaju kako se radi o udaru desnice u HDZ-u zbog moguće kandidature
Hebranga za predsjednika države, postavljanje Kosor na čelo Vlade i stranke sugerira da je Sanaderov utjecaj još uvijek presudan.
"Vi novinari znate da sam uvijek vozio u petoj brzini"
Sanader je pred novinarima također kazao kako je proteklih 20 godina sudjelovao u ispunjavanju strateških ciljeva
Hrvatske, od njene obrane i stvaranja suverenosti, preko obnove i razvoja do vraćanja u krug atlantskih demokracija.
"Hrvatska je danas članica NATO saveza i na pragu smo ulaska u Europsku uniju. Potrebna je samo politička odluka, mi s pregovorima možemo biti gotovi za tri mjeseca", kaže Sanader i dodaje kako mu je veliko iskustvo u domaćoj i međunarodnoj politici pomogao da prelomi odluku o ostavci.
"Uložio sam sav svoj trud i znanje u politiku kojoj su hrvatski građani i njihovi interesi uvijek na prvom mjestu. Vi novinari najbolje znate da sam uvijek vozio u petoj brzini", rekao je Sanader i zaključio kako je shvatio da u životu postoje trenuci za novi početak.
"Za mene je ovo jedan takav trenutak. Ja sam svoju dionicu odradio, sad je vrijeme za druge. To je pravilo života i politike", kaže Sanader i podvukao kako je na odlasku siguran da je Hrvatska zemlja velikog međunarodnog ugleda koja ima sve uvjete za blagostanje i slobodu.
Odlazi i Primorac, Hebrang će se kandidirati za predsjednika?
Jadranka Kosor tako postaje liderica HDZ-a i vjerojatna buduća premijerka. Drugi čovjek HDZ-a kao zamjenik predsjednice stranke bit će sadašnji ministar zdravstva
Darko Milinović.
Ivan Jarnjak podnio je ostavku na mjesto glavnog tajnika HDZ-a, a novi tajnik stranke bit će
Branko Bačić. Ponovo je uvedena funkcija potpredsjednika HDZ-a, koju će vršiti
Jarnjak,
Kalmeta,
Šuker,
Hebrang,
Šeks i
Čobanković.
Za Ivom Sanaderom odlazi i ministar znanosti, obrazovanja i športa
Dragan Primorac, koji je već ranije najavio ostavku.
U medijima se pojavila informacija da će predsjednički kandidat HDZ-a biti Andrija Hebrang, koji je navodno dobio 24 sata da odluči hoće li prihvatiti predsjedničku kandidaturu. Sanader je na konferenciji za novinare također kazao kako je sa stranačkim kolegama i koalicijskim partnerima već temeljito raspravio svoju odluku, ali večeras će ipak održati još jedan sastanak.
Pišu: I.Ćimić, T. Klauški, P.Vidov/Index.hr
Foto: Steam/arhiva 031