Citat: ›
7. neovlašteno instaliranje programa bez znanja za to ovlaštene osobe
8. neovlašteno brisanje podataka s računala bitnih za njegov rad, ili brisanje nastavnih materijala s istih
Stavak 7. i 8. su nepotrebni. To su kaznena djela Povreda tajnosti, cjelovitosti i dostupnosti računalnih podataka, programa, ili sustava ( čl. 223. kaznenog zakona)
|
Er, malo smo se zanijeli? Prema ovom shvaćanju bi čitanje službenog mailboxa zaposlenika bez njegova znanja predstavljao "povredu tajnosti" podataka te osobe; kad ono - radi se o službenom načinu komunikacije koji se arhivira, kojega se radi backup i na kojega tvrtka - na kraju krajeva - polaže prava.
Što se stavke 7. tiče - dobro došli u svijet odraslih
Ok, sad sam previše sarkastičan, ali činjenica je da bi računalni sustavi fakulteta bili u rasulu bez nekakve sigurnosne politike koja podrazumijeva ograničavanje onoga na što se ovdje gleda kao "dostupnost računalnih podataka"; radi se o čačkanju mečke po sustavu, a ono je donekle i odraz neodgovornosti administratora koji ponekad olako (ili pijano
) odaju pass za nekakav lokalni windows admin acc. Dobra stvar je da rijetki imaju root, a oni su obično asocijalni likovi...
Zaključak - posve krivo protumačen članak zakona; isti podrazumijeva da je građanin RH na kojega se zakon odnosi VLASNIK sustava, podataka i programa, a ne njegov korisnik. Vlasnik raspolaže podacima, sustavima i programima, korisnik koristi ono što mu je vlasnik dopustio.
Nadam se da sam bio jasan, jer sam mnogima to morao objašnjavati preko puno piva
Inače, slažem se da je većina ostatka tog 'pravilnika' smeće.