Autor |
Poruka |
Leteci mungos
Ukupno postova: 6728 Lokacija: Priory of Semen Spol: Nebitno
|
Evo i recepta (Blue Dragon je neka marka proizvoda, pa se zato toliko spominje) ;-)
Citat: ›
ROLADA CALIFORNIA (60 komada)
POTREBNI SASTOJCI:
- 500g Blue Dragon Sushi Rice - suši riže
- 750ml vode
- 80 ml Blue Dragon Japanese Rice Vinegar - Japanskog rižinog octa
- 75g šecera
- 3 žlicice soli
- 10 listova Blue Dragon Sushi Nori - suši nori
- 2 žlicice Blue Dragon Wasabi Paste - Wasabi koncentrata
- 1 pakiranje Blue Dragon Bamboo Mat - bambusovih štapica za zamotavanje
- umak od soje
SASTOJCI ZA PUNJENJE:
- 1 svježi krastavac
- 2 avokada
- 12 račiča
- sjemenke sezama
PRIPREMA:
Temeljito operite rižu i kuhajte po uputama na pakiranju. Izmješajte zajedno Japanski rižin ocat, šecer, sol i rižu. Ogulite svježi krastavac i avokado. Odstranite mu košticu i narežite oboje na duge trake.
PRIPREMANJE SUŠIJA: Stavite 1 list suši norija na sredinu bambusovih štapica, uži kraj okrenite prema sebi. Rasporedite 1/10 rižine smjese na nori, ostavljajući 4 cm nepremazanih na krajnjem rubu. Napravite laganu udubinu paralelno sa nepremazanim djelom ali pored bližeg ruba. Stavite malo Wasabi koncentrata u udubinu, zatim dodajte račiće, avokado, krastavce i sezamove sjemenke. Upotrijebite bambusove štapice za zamotavanje norija oko punjenja. Pritisnite čvrsto dok motate. Odstranite bambusove štapiće, pustite 10 minuta, zatim vlažnim nožem narežite zavitke na kriške od 3 cm. Napravite jednako sa ostatkom smjese. Poslužite sa umakom od soje.
|
|
|
_________________ Omnium gadgetum mecum porto! |
|
|
|
tonya
Ukupno postova: 2171 Lokacija: Nedođija Spol: Žensko
|
A gdje ima za kupiti rižine rakije?
Inače, za tako neke "egzotičnije" pripravke mislim da je Mercator jedino mjesto gdje ima bar neki izbor. Ali nisam sigurna za ocat.
Iskreno, nisam ni znala da postoji ocat od riže. Ti su Azijci baš cool - od riže mogu sve napraviti.
Ali, kad bolje razmislim, slična je situacija i kod nas, samo što je u pitanju krumpir, a ne riža. |
|
_________________ Space: The final frontier
These are the voyages of the Starship, Enterprise
Its 5 year mission
To explore strange new worlds
To seek out new life and new civilizations
To boldly go where no man has gone before |
|
|
|
Leteci mungos
Ukupno postova: 6728 Lokacija: Priory of Semen Spol: Nebitno
|
tonya je napisao/la: ›
Ali, kad bolje razmislim, slična je situacija i kod nas, samo što je u pitanju krumpir, a ne riža.
|
Gdje kod nas prave rakiju od krumpira?! ;-)
Btw. sake smrdi po neopranim nogama. Zapravo, kad malo bolje razmislim, vonj sakea je najslicniji parama koje ostanu u WCu nakon sto sam se olaksao neprobavljene rize. Ne pretjerujem. ;-) |
|
|
|
|
|
gaap
Ukupno postova: 2694 Lokacija: Osijek Spol: Muško
|
Leteci mungos je napisao/la: ›
tonya je napisao/la: ›
Ali, kad bolje razmislim, slična je situacija i kod nas, samo što je u pitanju krumpir, a ne riža.
|
Gdje kod nas prave rakiju od krumpira?! ;-)
Btw. sake smrdi po neopranim nogama. Zapravo, kad malo bolje razmislim, vonj sakea je najslicniji parama koje ostanu u WCu nakon sto sam se olaksao neprobavljene rize. Ne pretjerujem. ;-)
|
nije istina, u paketu iz japana stigle i dvije boce sakea, uopće ne smrdi! istina, prva, druga runda je malo čudna, nije rakija, nije vodka, nije vino, ima neku aromicu nama neuobičajenu...
tonya je napisao/la: ›
A gdje ima za kupiti rižine rakije?
|
nemam pojma, al možeš probat ako hoćeš, vodim te na cugu! |
|
_________________ http://www.youtube.com/watch?v=U2olCKnTVPI |
|
|
|
tonya
Ukupno postova: 2171 Lokacija: Nedođija Spol: Žensko
|
gaap je napisao/la: ›
nemam pojma, al možeš probat ako hoćeš, vodim te na cugu!
|
Sumnjičava sam.
Kao i prema onim zelenim Kite-katovima!
Mislim, čokoladice sa zelenim čajem mogu smisliti samo Japanci. I nije bilo baš prefino!! |
|
_________________ Space: The final frontier
These are the voyages of the Starship, Enterprise
Its 5 year mission
To explore strange new worlds
To seek out new life and new civilizations
To boldly go where no man has gone before |
|
|
|
Alana Bates
Ukupno postova: 1359 Spol: Žensko
|
Iz osobnog iskustva sa slatkovodnom ribom, moram se složiti za štuku i smuđa, preporučam i tostolobika, lijepo se odvajaju komadići. Šaran i som su ipak premasni i meso im se ne odvaja u listiće, nego se mora rezati. Ipak, nisam ljubitelj sirove hrane, tako da će sushi mene još malo pričekati. |
|
|
|
|
|
DonQuijote
Ukupno postova: 4291 Lokacija: Osijek Spol: Muško
|
ok, nisam znao da se u japanu ono što je inače izvan japana poznato kao sushi zapravo zove sashimi, ali je to samo u japanu, kako mi se čini. i da, taj sushi iliti sashimi se pravi isključivo od te blesave otrovne ribe, sve ostalo je obični carpaccio! |
|
|
|
|
|
alexia
Ukupno postova: 237 Spol: Žensko
|
lijepo ste vi to prodiskutirali. ja sam uvijek za isprobavanje novoga, pa kad netko napravi nešto sushija ili sashimija, neka javi i ja sam prva u redu koja će probat, bila riba otrovna ili ne |
|
|
|
|
|
alexia
Ukupno postova: 237 Spol: Žensko
|
@tonya
translator wannabe - pravo otkriće moi - enchantée! pronašla sam srodnu dušu... hvala |
|
|
|
|
|
tonya
Ukupno postova: 2171 Lokacija: Nedođija Spol: Žensko
|
|
|
_________________ Space: The final frontier
These are the voyages of the Starship, Enterprise
Its 5 year mission
To explore strange new worlds
To seek out new life and new civilizations
To boldly go where no man has gone before |
|
|
|
fatcat
Ukupno postova: 1181 Spol: Nebitno
|
Japanci (kao i ostali azijski narod) jedu rizu na isti nacin kao sto mi jedemo kruh. Sushi se pravi od ribe, rakova, crvenog i bijelog mesa, povrca i tih raznih kombinacija. Nazovimo ga japanski sendvic. U maloprodajnoj situaciji svjeze meso, povrce i kuhana riza su bitni detalji. Za osobnu upotrebu, potpuno drugacije. Riza se skuha svjeza, poslije toga punjenje nije bitno. Moze se nesto mesa sto je ostalo sinoc od vecere ili (ubaci svoje).
Najdraza mi je kajgana u sushi. Dosta ljute paprike, malo tanke nemasne slanine (bacon) i malo ajvara. Ako je ajvar ljut, paprika nije potrebna.
1. Kad se pravi sushi, pravi se makar 5.
2. Sushi se reze kad se jede, ne prije.
3. Sushi ne izrezan u komadice traje duze.
Slicno kao i kruh sushi se malo osusi na krajevima, ali kada se odreze centimetar sa svake strane (i baci) opet izgleda svjeze. Kao i kruh, ali nitko se ne tuce za okrajke.
Wasabi je dobar za one koji vole ljutu hranu ali nije potreban. Soya Sauce me podsjeca na sirce od vina ali sa tonom soli, isto tako nije potrebno. Japanci su se (kao i svi ostali) Amerikanizirali, zbog toga cesto upotrebljavaju majonezu uz sushi umjesto wasabi.
Velika zabluda u zapadnim zemljama je upotrebljavanje (ne)kuhane ribe. Istina je, i nije...
Riba je kuhana, tako oni tvrde. Mali komadic ribe se stavi u kipucu vodu 10-15 sukundi, to se zove kuhano. Nema mnogo razlike izmedju normalno kuhane ribe i kuhane ribe na njihov nacin, osim toga sto na njihov nacin ostaje mnogo ukusa morske vode. |
|
_________________ Sooner or later you will have to stand up for something or in the end you will stand up for nothing at all. |
|
|
|
tonya
Ukupno postova: 2171 Lokacija: Nedođija Spol: Žensko
|
Evo zanimljivog recepta...
Pronašli smo Nemu! |
|
_________________ Space: The final frontier
These are the voyages of the Starship, Enterprise
Its 5 year mission
To explore strange new worlds
To seek out new life and new civilizations
To boldly go where no man has gone before |
|
|
|
Leteci mungos
Ukupno postova: 6728 Lokacija: Priory of Semen Spol: Nebitno
|
I? Jel' ga (sushi) netko napravio? Neka fotodokumentira postupak i rezultat da mozemo ili se nasladjivati vidjenim, ili se nasladjivati zbijanjem shala. ;-)
@gaap, ja sam za ljepljivost kontao probati s margarinom... dakle, rizu baciti na malo margarina prije nego motam.
@fatcat, bi li ta dumina s margarinom pomogla, ili bulaznim pizdarije? ;-) Btw. tnx na savjetima, to su one prave sitnice koje znaju spasiti puno zivaca i vremena...
@ALL, nesto uspio naci "rice cooker" u Osijeku? Gdje i posto? |
|
|
|
|
|
fatcat
Ukupno postova: 1181 Spol: Nebitno
|
Leteci mungos je napisao/la: ›
@gaap, ja sam za ljepljivost kontao probati s margarinom... dakle, rizu baciti na malo margarina prije nego motam.
@fatcat, bi li ta dumina s margarinom pomogla, ili bulaznim pizdarije? ;-) Btw. tnx na savjetima, to su one prave sitnice koje znaju spasiti puno zivaca i vremena...
@ALL, nesto uspio naci "rice cooker" u Osijeku? Gdje i posto?
|
Margarin je potreban ako prekuhas rizu a moze i malo majoneze. Sigurno znas da treba rizu skinutu sa zadnja cetiri centimetra prije nego zamotas. Kao na slici gore...
Nadji curu iz japana, onda imas visenamjenski "rice cooker". |
|
_________________ Sooner or later you will have to stand up for something or in the end you will stand up for nothing at all. |
|
|
|
l.l.
Ukupno postova: 178 Lokacija: osijek Spol: Žensko
|
Leteci mungos je napisao/la: ›
I? Jel' ga (sushi) netko napravio? Neka fotodokumentira postupak i rezultat da mozemo ili se nasladjivati vidjenim, ili se nasladjivati zbijanjem shala. ;-)
|
evo moj sushi, ali uvijek pravim s drukcijim dodatcima
http://www.takeforum.com/forum/viewtopic.php?t=178&mforum=sion
riza treba bit ljepljiva za sushi |
Zadnja promjena: l.l.; 18.08.2006. 1:28; ukupno mijenjano 1 put. |
|
|
|
|
|
|