Pčelarska zadruga pčelara Slavonije i Baranje svečano je danas pustila u pogon punionicu meda u
Poduzetničkom inkubatoru BIOS, a opremu za dekristalizaciju i homogenizaciju meda vrijednu
300.000 kuna pokrenuli su gradonačelnik
Krešimir Bubalo i zamjenik župana
Željko Kraljičak.
Zadrugu je osnovalo
62 proizvođača meda, među kojima je više od trideset branitelja. Upravitelj
Stjepan Kudeljnjak najavio je kako su time stvoreni uvjeti za njihov izlazak na tržište i ulazak u prodavaonice i trgovačke lance, što je podržao i gradonačelnik Bubalo, obećavši kako će apelirati na trgovačke lance da na police prihvate njihove proizvode.
- Kada se stvori ujednačena kvaliteta može se puno postići, a nema boljeg vremena za otvaranje ovakvih pogona nego što je vrijeme gripe. Osobno, svako jutro pojedem žličicu meda, da se gradonačelnika u krevetu ne gleda, u stihovima je zaključio Krešimir Bubalo i najavio da će im Grad i dalje biti partner.
- Naš je proizvod visokokvalitetan, bez konzervansa i dodataka, a osim meda plasirat ćemo i pripravke s medom, propolisom i cvjetnim prahom. Malo je punionica u okolici da bismo od njih mogli učiti, pa smo dosta toga improvizirali kako bismo zadovoljili zahtjeve tehnološkog postupka, pravilnika i Zakona o hrani, pojasnio je
Zvonko Pajnić, predsjednik
Saveza pčelara OBŽ.
Vrpcu režu Zvonko Pajnić, predsjednik Saveza pčelara OBŽ, Silva Wendling, pročelnika županijskog Upravnog odjela za poljoprivredu i gospodarstvo i zamjenik župana Željko Kraljičak.
Otvaranjem punionice meda počinje i manifestacija
„Osijek je kolijevka hrvatskog pčelarstva“, podsjetio je Željko Kraljičak i poslao poruku da „imamo proizvod, znanje i objekte kojima možemo zadovoljiti potrebe vlastitog tržišta“.
- Ovo smo planirali tri godine, osnovali Savez, Klaster i Zadrugu i napokon u BIOS-u otvorili punionicu. Više od 300 mladih ljudi je educirano za proizvodnju meda, stvorili smo brend i Osijek je postao kolijevka hrvatskog pčelarstva, istaknuo je Kraljičak i rekao da punionica ima kapacitet
stotinu tona meda godišnje vrijednog više od
dva milijuna kuna.
Autor: Goran Flauder