Koliko je mozak sisavca (i općenito živih bića) složena stvar - govori
ovaj blog.
Dharmendra S. Modha bavi se kognitivnim računalstvom (nisam siguran je li ovo pravi prijevod - doslovan je) pri IBM-ovom istraživačkom centru
Almaden. Kognitivno računalstvo mogli bi smo definirati multidisciplinarnim istraživačkim radom koji uključuje neurologiju, kognitivnu neurologiju, računarstvo, matematiku i informacijsku teoriju. Pametnome dovoljno.
Još kada se pokrene zamisao simulacije rada mozga (u fizičkom smislu) živoga bića - stvar postaje još zanimljivija.
Meni, kao računalnom geeku (ok, i geeku uopće), najzanimljivija mi je bila informacija da se svaka sinapsa i svaki neurom mora pohraniti negdje u memoriju. Za sve to potrebno je super-računalo, ne bilo kakvo, već
IBM Blue Gene/P, nazvan od milja Dawn.
Sveukupno 147456 procesorskih jezgara žvakalo je informacije uskladištene u 144 TB (terabajta) RAM-a kako bi na svijet dovelo simulaciju mozga mačke oko 100-1000 puta sporijega od realnog vremena. Podsjeća me na Monstrumovog Zaspana, glede sporosti
Zanimljiva je i (optimistična?) prognoza znanstvenika u gore linkanom blogu kako cca 2019. godine možemo očekivati superračunalo sa performansama dostatnima za NRT (near-real-time) simulaciju rada ljudskog mozga.