Autor |
Poruka |
Zdrale
Ukupno postova: 539 Lokacija: Metropola Spol: Muško
|
Leteci mungos je napisao/la: ›
Vjeronauk - nauk o izmisljotinama.
Tesko da ce skolstvo izmisliti besmisleniji predmet od onoga koji ljude poducava izmisljenim povijesnim cinjenicama i necijim shizoidnim tripovima.
Treba li uopce u skolskom sustavu postojati mjesto za takav predmet?
|
ti kao da nisi išao na vjeronauk!! |
|
_________________ Winning isn't everything. It's the only thing!! Vince Lombardi |
|
|
|
Leteci mungos
Ukupno postova: 6728 Lokacija: Priory of Semen Spol: Nebitno
|
Zdrale je napisao/la: ›
ti kao da nisi išao na vjeronauk!!
|
Naravno... i bivao izbacen sa satova zbog pitanja koja zadiru u "tajnu vjere" i ciji odgovor se krije u "Bozjoj logici".
Tim vise sam siguran da je vjeronauk u skoli najdebiliniji potez skolstva na ovim prostorima ikad.
Vjeronauk se izravno kosi sa smislom skolstva. |
|
_________________ Omnium gadgetum mecum porto! |
|
|
|
Zdrale
Ukupno postova: 539 Lokacija: Metropola Spol: Muško
|
eto vidiš da si išla slušao na satu sada ne bi bio taki... |
|
_________________ Winning isn't everything. It's the only thing!! Vince Lombardi |
|
|
|
dim Ukupno postova: 168 Spol: Nebitno
|
LAVIC, ako si pažljivo čitao, onda si mogao uočiti da je uspješan student i da je na kraju studiranja, te kao što sam, rekao vjeronauk je za crkvu, tamo koliko se sjećam nije bilo jedinica. |
|
|
|
|
|
chosen
Ukupno postova: 587 Spol: Nebitno
|
vidim kako ljudska inteligencija raste crkva sve više i više gubi utjecaj nad ljudima.... ) kak mi drago xD |
|
_________________ ▲
▲ ▲ |
|
|
|
Ingo
Ukupno postova: 3470 Lokacija: Osijek Spol: Muško
|
Stella1989 je napisao/la ( Pogledaj post): ›
Tako je postalo i u srednjim školama...i to ne baš nedavno...
|
slazem se ... odavno je vjeronauk bauk.
a i broj sati tjedno vjeronauka u skoli, pa u crkvi ... pa obavezni odlasci na mise ... ispadne da djeca vise sati provode uceci vjeronauk nego hrvatski ili matematiku. |
|
|
|
|
|
lavic Ukupno postova: 835 Spol: Muško
|
dim je napisao/la ( Pogledaj post): ›
LAVIC, ako si pažljivo čitao, onda si mogao uočiti da je uspješan student i da je na kraju studiranja, te kao što sam, rekao vjeronauk je za crkvu, tamo koliko se sjećam nije bilo jedinica.
|
naravno da sam cito, hoces reci da IZ NIJEDNOG DRUGOG predmeta NIKADA nije dobio jedan ? |
|
|
|
|
|
tinka_7
Ukupno postova: 103 Lokacija: Osijek Spol: Žensko
|
Vjeronauk je izborni predmet od 1. razreda osnovne. Nitko nikoga ne tjera da ide na vjeronauk pa cak ni djecu druge vjere !!
Naravno da ce predmeti poput likovnog, glazbenog i vjeronauka sluziti za podizanje ocjena, ali ipak postoje granice. Nesto se mora znati, a i profesori daju dobre ocjene onima koji barem slusaju i zapisuju. |
|
_________________ Vidjela sam starca, bio je slijep, a ipak je rekao da je ZIVOT LIJEP!!! |
|
|
|
vios48
Ukupno postova: 11 Spol: Nebitno
|
Mislim da vjeronauk pripada u crkvu a ne u školu.Učenici imaju sat vjeronauka u školi i poslijepodne ponovo u crkvi.
Još nisam vidio ni u jednom oglasu za zapošljavanje da se traži ta kategorija.
Da odmah odgovorim onima koji će se obrušiti na moj tekst da sam na vjeronauk išao u crkvu i bio ministrant tako da se zna, ali mislim da je ovo previše .
Više mi je smetalo u životu što nismo više učili strani jezik tako da sam pod stare dane učio informatiku a za vjeronauk me nitko nikada nije ni pitao. |
|
|
|
|
|
chosen
Ukupno postova: 587 Spol: Nebitno
|
mislim da nebi trebalo biti vjeronauka jel nije ok lagati djecu od malena |
|
_________________ ▲
▲ ▲ |
|
|
|
Tristia
Ukupno postova: 124 Spol: Žensko
|
Leteci mungos je napisao/la: ›
Naravno... i bivao izbacen sa satova zbog pitanja koja zadiru u "tajnu vjere" i ciji odgovor se krije u "Bozjoj logici".
|
Vjerojatno si bivao izbačen što si bio bezobrazan, teško mi povjerovati da netko tko je fakultetski obrazovan i tko je završio teologiju ne bi znao odgovoriti nekom klinji iz osnovne ili srednje škole.
postavljala sam i ja svakakva pitanja, i uvijek bi se vjeroučitelji raspravljali sa mnom, ali nisam bila izbačena sa sata, bar ne s vjeronauka. Ali opet, možda sam imala sreću imati normalne vjeroučitelje koji su nas učili razmišljati našom glavom, a nisu "usađivali" ono što nas Crkva "tjera" da mislimo. |
|
|
|
|
|
Gargamelka Ukupno postova: 29 Spol: Nebitno
|
Nisam primijetila da se protiv vjeronauka u školstvu bune ateisti, agnostici ili ljudi drukčije religije ili vjeroispovijesti, već redovito kršćanski 'dušebrižnici', a to mi je posebno zanimljivo. Zašto? Ako netko ne želi ići na vjeronauk u školi, nikad nije morao. U državi gdje je deklarirano 90 % kršćana smatram da treba učiti o religiji. Jasno je da su se kriteriji postrožili kad nitko ništa ne zna, djeca ni mladi nemaju pojma o osnovnim tajnama, dogmama i sl. Ne znaju ni u što tobože 'vjeruju', pa kako onda da žive kako trebaju ili barem razumiju. Jadni su ti roditelji ako njihovoj djeci vjeronauk služi za podizanje ocjena. Ako se i ukine vjeronauk u školama, on treba biti obvezan u crkvi prije primanja sakramenata.
Od svih religija mi kršćani smo najgori. Gdje bi jedan musliman išarao svoju džamiju, psovao Muhameda ili Alaha, bunio se protiv učenja i čitanja Kurana? Gdje bi se u jednoj islamskoj zemlji iskoristila insinuacija na Muhameda za TV reklamu o pivu i vrtila u vrijeme najsvetijeg im blagdana? Kakvi smo mi kršćani?! Pa više ništa nije sveto. U ovoj zemlji ima možda 10% kršćana - ljudi koji dođu u crkvu makar za Uskrs, a ne samo da bojaju jaja i jedu šunkicu, koji shvaćaju da treba ići u crkvu i zašto, koji razumiju da treba učiti vjeri, koji ponekad uzmu Bibliju u ruke, koji kažu svojoj djeci da će ih prebiti ako budu psovali Boga, koji pokušavaju živjeti po zapovijedima. Sakramenti su postali izgovor za slavlja, pomodarstvo i protokol. I tome se treba stati na kraj makar se broj vjernika smanjio 10 puta. |
Zadnja promjena: Gargamelka; 28.03.2010. 21:42; ukupno mijenjano 1 put. |
|
|
|
|
Tristia
Ukupno postova: 124 Spol: Žensko
|
Gargamelka je napisao/la: ›
Nisam primijetila da se protiv vjeronauka u školstvu bune ateisti, agnostici ili ljudi drukčije religije ili vjeroispovijesti, već redovito kršćanski 'dušebrižnici', a to mi je posebno zanimljivo. Zašto? Ako netko ne želi ići na vjeronauk u školi, nikad nije morao. U državi gdje je deklarirano[b] 90 % kršćana[/b] smatram da treba učiti o religiji. Jasno je da su se kriteriji postrožili kad nitko ništa ne zna, djeca ni mladi nemaju pojma o osnovnim tajnama, dogmama i sl. Ne znaju ni u što tobože 'vjeruju', pa kako onda da žive kako trebaju ili barem razumiju. Jadni su ti roditelji ako njihovoj djeci vjeronauk služi za podizanje ocjena. Ako se i ukine vjeronauk u školama, on treba biti obvezan u crkvi prije primanja sakramenata.
Od svih religija mi kršćani smo najgori. Gdje bi jedan musliman išarao svoju sinagogu, psovao Muhameda ili Alaha, bunio se protiv učenja i čitanja Kurana? Gdje bi se u jednoj islamskoj zemlji iskoristila insinuacija na Muhameda za TV reklamu o pivu i vrtila u vrijeme najsvetijeg im blagdana? Kakvi smo mi kršćani?! Pa više ništa nije sveto. U ovoj zemlji ima možda 10% kršćana - ljudi koji dođu u crkvu makar za Uskrs, a ne samo da bojaju jaja i jedu šunkicu, koji shvaćaju da treba ići u crkvu i zašto, koji razumiju da treba učiti vjeri, koji ponekad uzmu Bibliju u ruke, koji kažu svojoj djeci da će ih prebiti ako budu psovali Boga, koji pokušavaju živjeti po zapovijedima. Sakramenti su postali izgovor za slavlja, pomodarstvo i protokol. I tome se treba stati na kraj makar se broj vjernika smanjio 10 puta.
|
sve, sve potpisujem. |
|
|
|
|
|
Gargamelka Ukupno postova: 29 Spol: Nebitno
|
chosen je napisao/la: ›
vidim kako ljudska inteligencija raste crkva sve više i više gubi utjecaj nad ljudima.... ) kak mi drago xD
|
Sama činjenica da ljudi poput tebe redovito naglašavaju kako su inteligentniji jer ne vjeruju od onih koji vjeruju dovoljno govori o svemu, a svakako barem o kulturi, poštovanju i pristojnosti. Vjerojatno nisi slušao ni etiku. Pa ni hrvatski, jer tvoji postovi govore ponešto i o pismenosti (ne bi, jer). Ipak svakako vjerujem da ima mnogo ljudi koji ne poznaju Boga, ali barem poznaju pravopis. |
|
|
|
|
|
simo031
Ukupno postova: 6329 Lokacija: Ludoland Spol: Muško
|
Ja sam za vjeronauk u školi, i apsolutno protiv vjeronauka u crkvi . Prvenstveno zbog praktičnih razloga, jer smatram da ne treba opterećivati djecu van nastavnim aktivnostima koje se mogu odraditi u sklopu nastavnog dana. Vjeronauk u školi i nedjeljna sveta misa su više nego dovoljni da dijete koje za to pokazuje interes postane i praktični vjernik. Osim toga, bitno bi se smanjila i mogućnost pedofilije (prilika čini lopova) koja je očigledno (ako je vjerovati medijima) postala velik problem crkve i ne može ga se negirati. |
|
_________________ http://essekeri.hr/svi-essekeri
Veži konja gdje ti gazda kaže, osobito ako ti je konj gazda.
Živim kao pas, a zamjeraju mi kad lajem.
Djecu učimo da budu iskrena, vrijedna i poštena. Sjeća li se tko zašto? |
|
|
|
|
|