Ovaj člančić je inspiriran raspisivanjem na threadu o gradnji stadiona za potrebe Eura, europskog nogometnog prvenstva 2012. godine. Ako vas to zanima, možete pročitati
ovdje.
Pokrenuto je pitanje bilo navijača. Ja sam rekao:
Duži odgovor (Shortyu) ću ipak pisati sutra; za sada samo opaska da je istina da imam predrasude prema navijačima, hranjene onime što čitam u novinama, a s obzirom na to što tamo čitam, smatram ih sasvim opravdanim i nemam ih namjeru razbijati....Za razliku od drugih navijača koji si uzimaju to pravo to raditi navijačima drugih klubova. Bah.
Moram reći da sam i ja navijač, ali u nekim drugim sportovima. Pratim Formulu 1, relativno redovito bivšu Goodyear ligu, a kada krene Prva košarkaška liga opet s Osijekom, redovito ću ići na domaće utakmice. Mislim da znam što to znači navijati za nekoga, bodriti ga i željeti mu sportski uspjeh.
No ono što rade nogometni navijači kod nas za mene nema veze s time. Za mene navijanje ne znači isključivanje mozga i bespoštednu i bezuvjetnu predaju razuma pred emocijama. Ja svoje navijanje ne želim izražavati time da pljujem po tuđem klubu, njegovim igračima i navijačima. Nemam želju da se napijem, odem na utkamicu i započnem tuču s redarima, zaštitarima, navijačima drugog kluba. Ne želim dogovorno raditi sačekuše, osvećivati se za tuče u drugim gradovima navijačima koji dođu ovamo. Neshvatljivi su mi ljudi koji odanost svome klubu pokazuju tako da pretuku navijača drugog kluba.
Opisao sam upravo onakvog navijača kakvoga u glavi ima, vjerujem, 85% ljudi u HR. Žao mi je što je to generaliziranje, ali, navijači, sami ste si krivi. Iz tjedna u tjedan se u crnim kronikama pojavljuju članci i izvještaju o navijačkim tučama. Ovi su pretukli ove, sad ćemo mi njh, pa će onda opet oni nas kad budemo kod njih...i tako unedogled. Kad je ta nekultura otišla i izvan naših granica, kad smo pokazali šta je za nas 'navijanje' u drugim državama, onda se potegnulo pitanje Zakona o navijačima i stvarnim i oštrim kaznama koje bi se davale za bilo kakav ispad. Taj prijedlog je neslavno prošao; jedni od najglasnijih u prigovorima protiv Zakona su dolazili iz navijačkih udruga. Meni se to činilo čudno i kontraproduktivno, mislio sam da je navijačima isto u interesu da bude sportsko navijanje i bodrenje na stadionima, bez izgreda. Kasnije mi je tek sinulo da su se oni bunili protiv zakona zato što se onda više ne bi moglo navijati na ovaj način kako se sada navija: pijan, nabrijan na mlaćenje protivničke momčadi, 'naouržan' bakljama, bocama, skakakavcima, bokserima...To je navijanje kakvo je prisutno godinama i kakvo se 'očekuje' i priželjkuje. Bilo kakav pokušaj uvođenja rigoroznih sankcija za ispade i divljanje nije dobrodošao; zato je na stadionu jako malo onih koji utakmicu koji samo žele pogledati i mirno otići. Dok postoji opasnost da te netko na utakmici ili poslije utakmice napadne i iscipelari zato što nosiš šal druge momčadi, generalna populacija će podozrivo gledati i nogomet i navijače i čitav taj milje. Žao mi je, ali tako stvari stoje.
Ne znam kako je u ostatku svijeta, ali uz naš se obavezno vežu i kojekavi mafijaške te kriminalističke spletke. Svjestan sam da već odavno sport nije samo sport nego i biznis, ali u Hr je sprega sport-politika-mafija u nogometu tako jaka da mi se gadi i sam pomisao na smeće koje se može izvući na vidjelo. Protiv čelnika nekih klubova se vodi slučajevi zbog ratnog zločina, neki vlasnici klubova su u stečaj povukli čitave županije (a novce koje su isisali iz županije su pretočene u taj nogometni klub), glavni direktori klubova se redovito opijaju i pri tome mlate novinare, a sve prolazi nekažnjeno. I nogometaši koji su imalo kvalitetni, samo jedva čekaju da se prodaju negdje u neki klub izvan HR. Čitava liga je kvalitetom tako daleko od Europe da možemo komotno osnovati regionalnu ligu s Albanijom, Ciprom i Maltom i onda strepiti da l će koji naš klub pobijediti.
Ideju da će provođenje Eura u našem dvorištu nešto promijeniti, donijeti blagostanje kako neki ovdje pišu smatram jednostavno smiješnom. Pa nismo u Disneyevoj bajci da će nam lijepa vila FIFA preko noći pretvoriti čitavu državu u Meku za nogometne fanove. Uz dodatak da sve neće nestati u ponoć tj. trenutak kada se čitav cirkus završi. Sve te lijepe i divne stvari će ostati nama u zalog, za buduće naraštaje. Aha, naraštaji koje će otplaćivati kredite koje će država dići za izgradnju stadiona te održavanje tih istih grdosija. Pogledajmo samo Maksimir, koliko godina je već u izgradnji i koliko je već novaca ulupano, doslovno nizašta. Svaki puta kada vidim te brojke, muka mi bude. A zašto? Zato da cijela nacija može biti u euforiji oko toga da li Dinamo, naša nada, dika i ponos, može nadigrati Auxerre? Svatko tko je to mislio ili spada u kategoriju kognitivno nesposobnih individua (djeca do 7 godina, starci više od 77) ili nema veze sa stvarnošću, da ne kažem nešto grublje.
Moram sad malo samo quotati Shortya, da se osvrnem na neke njegove izjave.
Citat: ›
Činjenica je da se sve što se događa u ovoj državi,događa se u ZG, ali da se srede četiri stadiona u HR ni gamad iz HNS-a neće imati opravdanje za konstantno igranje repke u ZG pa onda možemo svi drvlje i kamenje na njih,do tada nemamo to pravo(eventualno ST)! No ni to ne spada u ovaj topic jer je čista politika!
|
I sam si rekao, čista politika. Nije uopće bitno stadioni koliko i da li su ispravni. Dok god imamo ovako centraliziranu državu, sve što se događa, događat će se u Zg.
Citat: ›
Jel se gradski vrt 70-ih gradio za to da služi 3-5 godina? NIJE,gradio se da služi na duže vrijeme. Iz istog razloga bi se gradio i sada. Kasnije kad nam bude trebao veći i opremljeniji stadion za europske nastupe NK Osijeka, svi će žalit što nismo organizirali EURO, pa za "besplatno" sagradili lijepi stadion koji zadovoljava sve uvijete! Ja ne tvrdim da Osijeku, za skoro vrijeme, treba stadion od 33 000 mjesta,osobno bih bio zadovoljan i sa suvremenim stadionom od 15-ak t. mjesta (tipa Ujpestov stadion u Budimpešti), ali ako je ovo prilika da napravimo i veći stadion,zašto ne!
|
Jasno mi je za šta sada služi stadion - da bude Glavaševa prćija. Jest, ima tamo nekih ljudi koji rade, igraju, treniraju, šta ja znam, ali džaba to sve kad klub služi da se Glavaš rješava svojih frustracija, prepucavanjima sa svime i svakime preko funkcije predsjednika kluba. Tvrdim da Osijeku nikada neće biti potreban stadion za 33 000 ljudi. Nikada. Ni u slučaju da upadnemo u EU i odjednom se kod nas počnu doseljavati Albanci, Srbi, Bosanci i Libijci te populacija Osijeka naraste do 140 000 stanovnika. Možemo se naći za 20 godina pa vidjeti tko je (bio) u pravu.
Još donQuijoteu samo napomena da mi je svojim sljedećim postom (onim o posjeti operi) pokazao da nije 'tipični' navijač. Što mi je drago, samo mi je žao što malo takvih navijača, čija ambicija ide dalje od pijančevanja, vređanja protivničkih igrača i navijača te premlaćivanja istih.
Toliko za sada, možda se upustim u editiranje ovoga posta ako mi još šta padne na pamet. Idem obući svoje azbestno odijelo, a vi slobodno izvadite bacače plamena