Mislim da od svih ovih svađa uistinu nema koristi. Gradsko sam dijete, ali imam rodbine na selu i znam koliko se njih namuči kako bi zaradili toliko da prežive. Također, od njih znam za dosta slučajeva seljaka koji uistinu samo čekaju poticaje, dobiju poticaje za npr. 50 hektara zemlje, a obrađuju 25 (neki od tih su i na televiziji aktivni i najglasniji u prosvjedima), itd.,itd. U svakoj skupini ima i dobrih i loših. Ali ne treba zbog onih koji ne valjaju osuđivati cijelu skupinu. Osobno smatram da cijeli sustav poticaja treba temeljito revidirati, vidjeti tko uistinu zaslužuje poticaje, a tko ne. I onom komu ne trebaju poticaji, ne treba ni davati, po mom mišljenju. Dakle, za postupno sam smanjenje poticaja. Ali prije toga treba osigurati tržište za poljoprivrednike, osigurati im plasman, ne uništavati ih sustavno kako bi se podržavao uvoznički lobi, a također i poticati daljnje obrazovanje onoga koji se bavi poljoprivredom. Većina je stanovnika Hrvatske, bili u gradu ili na selu, u teškom stanju i gledamo kako spojiti kraj s krajem, i najgore je da se međusobno svađamo i gledamo samo svoj interes (iako je to ponekad teško kad jedva preživiš prvih 20 dana u mjesecu). |