cateringOS je napisao/la: ›
Za početak da se predstavim,
imam 30 godina i zaljubljenik sam u hranu, sve u vezi nje, priprema i kušanje, razgovor, recepti, video snimke. Ako je hrana u pitanju zainteresiran sam. Imam oko 5 godina profesionalnog kuharskog iskustva, iako nisam školovani kuhar. I što je najvažnije, dobijam dobre kritike od prijatelja i ljudi koji kušaju moju hranu, pogotovo kad pravim svoje isprobane recepte, zar nisam divan
Moram još naglasiti, zbog daljnjeg konteksta ove teme, da nisam zaposlen ni u jednom restoranu, pizzeriji, cateringu ili bilo kojoj ustanovi koja radi sa hranom, niti želim reklamirati (dobro ili loše) ikoga od osječkih ugostitelja.
I tako družeći se sa svojim prijateljima zamjetio sam da, većinom svi, povremeno naručuju hranu iz dostave, a poneki imaju čitave kolekcije reklamnih letaka od raznih restorana, pizzerija, fast foodova, pečenjarnica i hrpe cateringa.
Pošto sebi hranu pripremam svakodnevno i tu i tamo posjetim poneki restoran ( o njima možda nekom drugom prilikom), a dostavu pizze ne naručujem otkad je As promjenio vlasnika, cijela osječka scena dostavljene hrane mi je bila poprilično nepoznata, te sam odlučio napraviti malo empirijsko istraživanje.
Uz neizbježno ispitivanje i mnogih preporuka tko je najbolji uspio sam užicati 12 različitih letaka i odlučio se na njih 10. Od svakog sam naručivao po 3 - 4 različita jela i pozivao prijatelje na isprobavanje dobivenog. Obično bih ugnjavio osobu koja je primala narudžbu, tražeći preporuku za najbolja jela, obavezno različitih načina pripreme i tipova hrane (recimo jedan roštilj, jedan odrezak, jedno jelo sa umakom, ponekad pizzu i razne tjestenine, zavisno od toga što bi mi posebno preporučili ili mi rekli da određeno jelo posebno dobro ide) te sam ukupno isprobao oko 35 različitih jela i formirao svoje mišljenje o cijeloj ovoj temi i odlučio se postaviti ovu temu.
Prije nego napišem generalni zaključak o hrani koju sam isprobao, moram napomenuti da sam se kroz tih dva mjeseca, koliko je trajalo isprobavanje, u meni rodila želja da i ja pokažem što znam i možda (ali zaista samo možda, i to će podosta ovisiti o vašim postovima u ovoj temi) i sam otvorim neki oblik cateringa (zapravo uslugu dostave hrane, pošto je pravi catering ipak nešto drugo i tek rijetki se u ovom gradu zaista bave s tim).
Eto, mislim da je za uvod sasvim dosta i da sad već razumijete o čemu se tu zapravo radi.
A sad moje mišljenje o osječkoj dostavi hrane:
U istraživanje su ušli sljedeći dostavljači: pizzerija saloon, krčma kod javora, el paso, catering k topu, catering corola, pizzeria oliva, catering oscar, pizzeria la gondola, catering fratelli (jedini pravi catering u gradu, kako im piše na letku) i grill pizzeria catering lipov hlad. Sretnih deset.
Pošto ne želim nikoga reklamirati (ni dobro ni loše) neću pisati specifično o pojedinim dostavljačima nego ću napisati generalno o svima ne spominjući više imena.
Prva stvar koju sam primjetio listajući jelovnike (letke) je da je većina njih sastavljena tehnikom copy/paste, odnosno da je oko 80% ponude isto, iako su neki bili jako kreativni pa su u ponudu naslagali 50 i više jela ( i iskreno bih volio isprobati kvalitetu cijelog menija jer imati toliko različitih stvari i držati ih kvalitetnima je logistička noćna mora). Nakon toga je počelo naručivanje i isprobavanje. O samoj brzini dostave neću pisati jer sam na ovom portalu već čitao temu koja se bavi time i iskreno sam ne znam puno o organiziranju takvog posla pa i nemam baš nešto za reći.
Mene zanima samo kvaliteta jela iako bi se i o pojedinim cijenama dalo raspravljati.
Što se kvalitete jela tiče utisci su zaista loši. Evo da probam detaljnije pojasniti. Nakon isprobanih oko 35 jela pojeo sam nekoliko najlošijih jela u životu i nijedno najbolje. Znači nekoliko stvari koje sam dobio ne bih nazvao ni napojem, ni nemarnošću nego bezobrazlukom. Radi se točno o sljedećim stvarima:
Lazanje toliko grozne izgledom, mirisom i okusom da sam pomislio da se netko zaista trudio napraviti tako nešto monstruozno. Nakon hrpe bljutavog bešamela dočekala me nezačinjena, kuhana, mljevena svinjetina, sama u cijelom sloju sa onim odvratnim mirisom svinjetine pripremljene na taj način. Sljedeći sloj je bio pizza umak pomješan sa gljivama pripremljenim za pizzu i još jedna bešamel kupka.
Zamislite okus kuhane pizze u vašim lazanjama i k tome dodajte smrad svinjetine i imate uvjerljivo najlošije lazanje i možda jedno od najlošijih jela koje sam u životu probao.
Zapečena tjestenina jedne tako odvratne arome da morate pomisliti da je nešto krenulo užasno krivo i imate s punim pravom to jelo odnjeti nazad i pitati što to zapravo je.
Jedna od pizza je bila takvo sr**** da ju je odao miris iz kutije čim sam otvorio vrata dostavljaču i da nije radi isprobavanja vjerojatno je ne bi ni preuzeo. Još da kažem da mi nije bilo jasno kako tijesto za pizzu može ispasti tako loše.
Zapečene palačinke punjene bolognese umakom, inače jedan od mojih najboljih recepata na koje će svatko rado doći, su bile prava katastrofa. Dvije toliko razvodnjene palačinke, bljutavog vodenastog okusa punjene opet umakom i gljivama za pizzu (iako nisu iz istog cateringa kao i lazanje, što je pomalo zabrinjavajuće da u ovakom malom gradu postoje dva "kuhara" koji rade takve stvari), definitivno najlošije palačinke mog života uključujući i poneke zagorene iz studentskih dana.
Nekoliko paniranih jela je bilo u najmanju ruku nejestivo skupa s pommesom koji je stigao s tim delicijama, prepečeno i osušeno plus sat vremena dostave obično rezultira s nečim nejestivim. S njima pod ruku nekoliko sendviča s pečenim mesom s istim rezultatom.
Puretina u umaku s njokima, na prvi pogled izgledalo je jestivo međutim jedna tako čudna aroma umaka da jednostavno nisam mogao/htjeo (rekao bih vrhnje za kuhanje, brašno, voda i onaj narančasti abc sir unutra, sve toplo i podosta odvratno).
Nekoliko jela koji su trebali biti kebab ili nešto slično su bili poprilično grozni, a od jednog mi je prijatelju ozbiljno pozlilo ali to nije bila dostava pa nećemo o tom.
I na kraju jedna stvar koja me poprilično naljutila, a radi se o mješanom mesu. Nakon što sam izdvojio 160 kuna za 1 picu, 1 mješano meso u lepinji i 1 puretunu u umaku od gljiva doslovno sam popiz*/&%$(&% kad sam vidio o čem je riječ. Puretina je bila pečena na roštilju, smještena u lepinju i na nju ubačeno, nećete vjerovati, gljive i sir s pizze kao umak. Nepotrebno je reći da se radi o trećem dostavljaču koji nema veze s prijespomenutim lazanjama ni s palačinkama. A čovjek mi je preporučio to jelo neodređenog okusa i cijene od 60 kuna kao njihov specijalitet. A što se mješanog mesa tiče, iste cijene, još goreg utiska. Pileći ražnjići plastičnog okusa i teksture, kupovni čevapi iz trgovačkih centara, tvrda pljeska, parena slanina prepečena na roštilju, bez kobasice i ono najgore kotlet. E tu sam pukao, morali su me smirivati. To uopće nije kotlet nego komad kao suhog vrata (onog odvratnog okusa umjetno dimljenog mesa npr. bunceka iz supermarketa podgrijan na roštilju. Pa zar netko misli da sam tolika ovca da nekontam što jedem i sve to za 60 kn. Jedini plus u cijelom tom jelu je što je lepinja izgledala ljepo.
Dalje neću jer sam se ponovno naživcirao pišući ovo.
Ukupan zaključak je da je otprilike 15 jela bilo loše, užas, katastrofa, oko 15 njih jestivo ali bez ikakvog užitka i možda jedno pet koje bi možda i ponovno naručio da nemam ništa drugo.
Da li sam u krivu, možda brijem i serend**, ja mislim da ne. Mislim da je kvaliteta zaista niska (u najmanju ruku) i želio bih da vi podjelite svoja iskustva, pohvale i kritike. I svakako napišite mislite li da osječani zaslužuju ipak kvalitetniju hranu za svoju lovu, jer možda i napravimo jedan takav catering koji će ponosno stajati iza jela koje pripremaju i dostavljaju!