Autor |
Poruka |
Frost
Ukupno postova: 6403 Lokacija: EU Spol: Muško
|
Ica je napisao/la: ›
I samo napomena - bolonja nema ispite, ima kolokvije. Učiš dan-dva i položiš kolokvij. Na kraju semestra se zbroji tih 25 kolokvija po ispitu i dobijš ocjenu u indeks. Nema usmeni, nema praktični, nema pismeni. Reći ću da je tako malo lakše položiti...zar ne!?
|
Nije na svakom faksu tako i nije iz svakog predmeta tako. |
|
_________________ When I get sad, I stop being sad and be awesome instead. True story. |
|
|
|
Ica Ukupno postova: 246 Spol: Nebitno
|
Slažem se, ali 90 % je tako! Recimo prehrambeno-tehnološki faks - prijatelj je tamo i bez problema razvaljiva...a ispita pravog je vidio jedan ili dva u 4-5 godina. Sve je po slajdovima, kolokviji i samo mu pozbrajaju petice na kraju semestra i upišu u indeks. To bi bilo ok da je to dio ocjene, da još ima makar usmeni ako se već kolokviji računaju pod pismeni.
Na trećoj godini je prvi puta imao ispit pismeno i usmeno pa je bio pod stresom...hehehe. A inače je praksa bila 2 dana prije kolokvija naučiti slajdove i to je sve.
Kad bi kod nas takvu praksu uveli na medicini znam da se ja kod takvih liječnika nebih liječio - pitao bih koje je godište doktor... Šta ja znam jel on prepiso sve kolokvije, ili je naučio po pitanjima, slajdovima...
Na medicini zadnje 3 godine nema ni jedan pismeni ni kolokvij - sve je usmeni...nikakva pisancija, lijepo dobiješ pacijenta, uzmeš anamnezu i status i onda s time ideš kod profesora popričati, da te prorešeta... Bilo da izvlače se pitanja s kartica ili profesor iz glave. Naravno, prije toga se uči danima, tjednima... Ne 2 dana učenja prošlog predavanja (po slajdovima).
To je jako, jako loša stvar kod bolonje - pumpa se prolaznost na račun znanja. Zato ćemo propast ko kita kroz trule gaće... |
|
|
|
|
|
rockeros
Ukupno postova: 661 Lokacija: Osijek Spol: Muško
|
jel ovdje admini rade svoj posao ili sve ode u offtopic?? |
|
_________________ crk'o nam Marshall-mislim na pojačalo |
|
|
|
Ica Ukupno postova: 246 Spol: Nebitno
|
Pričamo zašto studenti odbijaju kopati - zato jer nemaju vremena. A oni koji imaju vremena - to je zbog glupe bolonje...
Rasprava dal admini rade svoj posao i jel ide šta u offtopic je offtopic. Nećemo oftopičarit! |
|
|
|
|
|
oftopik
Ukupno postova: 431 Spol: Nebitno
|
S@ky c@r je napisao/la ( Pogledaj post): ›
ako i imate diplomu, opet ću biti u prednosti pred svim fakutetlijama koji nemaju štelu, kao prvo što ću u samom startu, kad završite fax, imati par godina više iskustva i iskorištenog života...
a to što vi "pazite" na svoja leđa i rukice da vam budu čiste, to je ljenost...
|
da, bit ćeš u prednosti samo u tom što imaš radnog iskustva. i super imaj ga ti. al tvoja je prednost samo u tih mizernih 5-6 godina na početku kojih si radio za majstorsku plaću dok smo se mi školovali. kad mi sa faxom nađemo posao u struci već smo prvi dan posla nadoknadili tu tvoju početnu prednost, jer naša je minimalna plaća vjerovatno tu negdje sa tvojom maksimalnom (koja će te pratit cijeli život), i to naravno zasluženo!
Iskorištenog života? to ovisi o tome kakav život vodiš.
Po meni je linija manjeg otpora, to da se što prije pobjegne od knjige (nakon srednje škole) puno veća lijenost. svaki čovjek sa dvije zdrave noge i dvije zdrave ruke može naučiti stavljati pločice, ali lega, svako sa mozgom ne može završiti fakultet, to ovisi o karakteru i trudu i radu i volji čovjeka, a to su karakteristike koje zasigurno ne pripadaju lijenim ljudima. |
|
|
|
|
|
oftopik
|
Ica je napisao/la ( Pogledaj post): ›
Pričamo zašto studenti odbijaju kopati - zato jer nemaju vremena. A oni koji imaju vremena - to je zbog glupe bolonje...
|
ne znam baš da studenti imaju vremena zbog glupe bolonje. Ta ista, po tebi glupa bolonja, je uvela reda u dolaske na predavanja, koja su sada obavezna. Studirao sam i po staromi po novom sustavu i radio s vremena na vrijeme dok sam studirao i svatko tko kaže da studenti zbog bolonje imaju više vremena - laže (barem što se moga faxa tiće - da ne generaliziram). |
|
|
|
|
|
S@ky c@r
Ukupno postova: 178 Lokacija: Na pola puta Spol: Muško
|
oftopik je napisao/la: ›
ako i imate diplomu, opet ću biti u prednosti pred svim fakutetlijama koji nemaju štelu, kao prvo što ću u samom startu, kad završite fax, imati par godina više iskustva i iskorištenog života...
|
da, bit ćeš u prednosti samo u tom što imaš radnog iskustva. i super imaj ga ti. al tvoja je prednost samo u tih mizernih 5-6 godina na početku kojih si radio za majstorsku plaću dok smo se mi školovali. kad mi sa faxom nađemo posao u struci već smo prvi dan posla nadoknadili tu tvoju početnu prednost, jer naša je minimalna plaća vjerovatno tu negdje sa tvojom maksimalnom (koja će te pratit cijeli život), i to naravno zasluženo!
Po meni je linija manjeg otpora, to da se što prije pobjegne od knjige (nakon srednje škole) puno veća lijenost. svaki čovjek sa dvije zdrave noge i dvije zdrave ruke može naučiti stavljati pločice, ali lega, svako sa mozgom ne može završiti fakultet, to ovisi o karakteru i trudu i radu i volji čovjeka, a to su karakteristike koje zasigurno ne pripadaju lijenim ljudima.
|
nećemo se vrijeđati za početak... to što nisam upisao fax to ne znači da imam manje mozga od tebe, štoviše, vjerovatno imam i više pošto ne vrijeđam nikoga čim mi nešto nije pravo...
nadalje, ne znam jel mi živimo u istoj državi?? ti stvarno misliš da ćeš dobit posao u struci poslije faxa? ti ili imaš gadne štele ili si teži optimističar koji nije izašao iz podruma zadnjih 20 godina i ne zna šta se događa u državi... a nema veze ni to...
da završim, ja sa svojim zanatom u tih pet - šest godina mogu zaraditi dovoljno da si stambeno pitanje riješim... dok ti griješ stolicu...
to što ti imaš diplomu, ne mora značiti da si iznad nekog koji postavlja pločice ili kopa... nemoj podcijenjivati niti jedan posao... i ubuduće se prvo raspitaj, a onda pričaj, jer vidim da nemaš pojma o tome o čemu pričaš... |
|
|
nemosvjerovat Ukupno postova: 161 Spol: Nebitno
|
oftopik je napisao/la ( Pogledaj post): ›
kad mi sa faxom nađemo posao u struci već smo prvi dan posla nadoknadili tu tvoju početnu prednost, jer naša je minimalna plaća vjerovatno tu negdje sa tvojom maksimalnom (koja će te pratit cijeli život), i to naravno zasluženo!
|
Danas,sutra kda izađeš na tržište rada, vidjeti ćeš da baš i nije tako.
U doba kapitalizma bitno je samo koliko si sposoban, gazda nagrađuje sposobnost a ne diplomu.
Sve je više primjera gdje sss radnici imaju veću plaću od vss, ponajprije zahvaljujući sposobnosti ali i iskustvu.
Naravno pričam o strukama poput ekonomije.
Dok studiraš, iskoristi to vrijeme za stjecanje iskustva i širenja kruga poznanika. |
|
|
|
|
|
legica21
Ukupno postova: 345 Lokacija: Osijek Spol: Žensko
|
nemosvjerovat je napisao/la ( Pogledaj post): ›
U doba kapitalizma bitno je samo koliko si sposoban, gazda nagrađuje sposobnost a ne diplomu.
Sve je više primjera gdje sss radnici imaju veću plaću od vss, ponajprije zahvaljujući sposobnosti ali i iskustvu.
|
hoćeš reći da se jedan stolar sa 3god srednje škole može zaposliti npr. u banci isto kao i diplomirani ekonomist?? Baš bi voljela i to vidjeti..naravno, isključujemo veze i vezice. Misliš da će se cijeniti to što on zna popuniti poreznu prijavu?
Evo primjer iz prakse... lik je završio informatiku u os, sam je sastavljao kosilicu za travu (od dječjih kolica i nekog motora)... ima sve u malom prstu.. i javio se na natječaj u jednu firmu.. pozvali su ga na razgovor i morao je nešto praktično napraviti i rekli su mu da bi ga rado primili, ali nema diplomu etf-a, tj. završio je samo 3godine informatike, a ne 5... Primili su lika kojeg ja znam od osnovne škole, teški štreber, a dajem ruku u vatru da ne zna žarulju promijeniti..
a što se tiče bolonje... moj fax onda spada u onih 10% -.- imala sam kolegije koji su se sastojali od 3 kolokvija i poslije svakog kolokvija ide usmeni...i sad npr. prođeš 1. pismeni, usmeni...2. pismeni, usmeni..i dođeš na treći prođeš na pismenom i sruši te na usmenom... a to se događalo. Zatim, hrpa kolegija gdje je pismeni ispit i tko prođe ide na usmeni.. |
|
|
|
|
|
oftopik
|
oftopik je napisao/la: ›
|
Po meni je linija manjeg otpora, to da se što prije pobjegne od knjige (nakon srednje škole) puno veća lijenost. svaki čovjek sa dvije zdrave noge i dvije zdrave ruke može naučiti stavljati pločice, ali lega, svako sa mozgom ne može završiti fakultet, to ovisi o karakteru i trudu i radu i volji čovjeka, a to su karakteristike koje zasigurno ne pripadaju lijenim ljudima.
|
nećemo se vrijeđati za početak... to što nisam upisao fax to ne znači da imam manje mozga od tebe, štoviše, vjerovatno imam i više pošto ne vrijeđam nikoga čim mi nešto nije pravo...
nadalje, ne znam jel mi živimo u istoj državi?? ti stvarno misliš da ćeš dobit posao u struci poslije faxa? ti ili imaš gadne štele ili si teži optimističar koji nije izašao iz podruma zadnjih 20 godina i ne zna šta se događa u državi... a nema veze ni to...
da završim, ja sa svojim zanatom u tih pet - šest godina mogu zaraditi dovoljno da si stambeno pitanje riješim... dok ti griješ stolicu...
to što ti imaš diplomu, ne mora značiti da si iznad nekog koji postavlja pločice ili kopa... nemoj podcijenjivati niti jedan posao... i ubuduće se prvo raspitaj, a onda pričaj, jer vidim da nemaš pojma o tome o čemu pričaš...
|
Ne znam ja razlog zašto si se ti našao uvrijeđen. Nit sam napisao da imaš manje mozga od nekog, nit sam te omalovažavao. Samo sam rekao kako stvari stoje. Pročitaj još jednom moj post, možda ti sjedne da na mjesto u tvoj mozak, jer bi trebalo ako ga, kako ti kažeš, vjerovatno imaš više. Ako si se na nešto uvrijedio, to ti ja nisam kriv.
Vjerujem da živimo u istoj državi. Država je sjebana, ali svojim radom i trudom (govorim o učenju) se može naći i stipendija i posao. Ne bi vjerovao, bez štele. Možda malo teže, ali nije nemoguće. Samo ako nisi u podrumu, kako opet ti to kažeš, i samo ako si dobro informiran.
Meni je jako drago ako ti sa svim tim poslovima koje radiš od vozača, parketara, zidara, žbukera, krovopokrivača itd. možeš riješiti stambeno pitanje. Takvih snalažljivih ljudi bi trebalo biti više.
A moja reakcija se odnosila na citirani dio tvoga posta, gdje navodiš da si u prednosti sa svojim radnim iskustvom itd., s kojim se ne slažem te sam ti pokušao to malo pojasniti i zašto se s njima ne slažem. A ti sad to prihvati ili nemoj, ali nemoj omalovažavati studente, jer učenje, (ili kako ti to nazivaš grijanje stolice) je jako zahtjevan posao koji još i moraš platit da bi ga obavljao, a to onda povlači sa sobom da još moraš i radit neki posao preko stuca da si moš zaradit koju kunu (ako nemaš stipendiju), a to onda povlači i glavnu temu ove rasprave da još ne možeš doć do nekog dobrog posla preko stuca ako nemaš dobru štelu, a onda i kad dobiješ posao nekako preko stuca jer si si našao tu dobru štelu, ne možeš ići radit je moraš biti na 80 % predavanja zbog bolonje.
...i molim te, prije no što sljedeći put išta odgovoriš, pročitaj nekoliko puta post, da se ne osjećaš ponovno uvrijeđen. |
|
|
|
|
|
oftopik
|
nemosvjerovat je napisao/la ( Pogledaj post): ›
oftopik je napisao/la ( Pogledaj post): ›
kad mi sa faxom nađemo posao u struci već smo prvi dan posla nadoknadili tu tvoju početnu prednost, jer naša je minimalna plaća vjerovatno tu negdje sa tvojom maksimalnom (koja će te pratit cijeli život), i to naravno zasluženo!
|
Dok studiraš, iskoristi to vrijeme za stjecanje iskustva i širenja kruga poznanika.
|
Slažem se. Ali hebeš nesposobnog studenta! takve ne treba ni računati. |
|
|
|
|
|
zuvvu
Ukupno postova: 212 Lokacija: Osijek Spol: Muško
|
legica21 je napisao/la ( Pogledaj post): ›
a što se tiče bolonje... moj fax onda spada u onih 10% -.- imala sam kolegije koji su se sastojali od 3 kolokvija i poslije svakog kolokvija ide usmeni...i sad npr. prođeš 1. pismeni, usmeni...2. pismeni, usmeni..i dođeš na treći prođeš na pismenom i sruši te na usmenom... a to se događalo. Zatim, hrpa kolegija gdje je pismeni ispit i tko prođe ide na usmeni..
|
ajoj siroce, mora ici na usmeni...
pa studiras da naucis nesto cime ces se u zivotu baviti, a to NECES nauciti u 7-14 dana (zahtjevni faks) ili 1-7 dana (manje zahtjevan) koje je dovoljno da naucis da polozis kolokvije. da ne pricamo koliko se masovno ponavljaju pitanja na tim kolokvijima, prepisuje, sverca... pa za te kolokvije na ekonomiji imaju skripte po 20 str , to sam vidio na svoje oci kad je lega polagao ispite, i da-polozio je.
ali kad onda dodes na usmeni gdje moras imati znanje koje obuhvaca knjigu 700-1000 str (medicina, pravo...), tek tada pokazujes svoje pravo znanje.
i neusporedivo vecu tezinu ima usmeno odgovaranje od kolokvija. |
|
|
|
|
|
legica21
Ukupno postova: 345 Lokacija: Osijek Spol: Žensko
|
zuvvu je napisao/la ( Pogledaj post): ›
ali kad onda dodes na usmeni gdje moras imati znanje koje obuhvaca knjigu 700-1000 str (medicina, pravo...), tek tada pokazujes svoje pravo znanje.
|
ti to meni pricas |
|
|
|
|
|
zuvvu
Ukupno postova: 212 Lokacija: Osijek Spol: Muško
|
legica21 je napisao/la ( Pogledaj post): ›
zuvvu je napisao/la ( Pogledaj post): ›
ali kad onda dodes na usmeni gdje moras imati znanje koje obuhvaca knjigu 700-1000 str ( medicina, pravo...), tek tada pokazujes svoje pravo znanje.
|
ti to meni pricas
|
ne, nego sebi... |
|
|
|
|
|
tonka_21 Ukupno postova: 228 Spol: Nebitno
|
Uvijek je lakse po bolonjskom zato sto su studenti po bolonji naucili uciti, i ne zabusavaju nego konstantno uce, a bivsi su studenti imali puno vise vremena ali gradivo se u vecini fakulteta nije smanjilo samo podjelilo sto je naravno olaksano, naravno onima koji poloze kolokvije na vrijeme a ostali idu cijeli ispit (kao i oni stari studenti) i da po bolonji moras dati sve ispite ili 80% da bi upisao iducu godinu, jel tako i prije bilo?? Miss take jel se smije znati koje su to firme? |
|
|
|
|
|
|
|