Od 1. ožujka Osječani će jesti skuplji kruh, zaključak je to sastanka pekara okupljenih pod kapom Udruženja obrtnika Osijek, formiran nakon duge rasprave potaknute stopostotnim poskupljenjem brašna te rastom cijena energenata od 40 do 60 posto.
Pekari su se načelno suglasili o novim cijenama bijelog i polubijelog kruha na bazi 700-gramske jedinice proizvodnje. Tako će se, ako svi budu poštovali dogovor, od prvog dana ožujka u Osijeku cijena bijelog
kruha od 700 grama kretati od sedam do osam kuna, a polubijelog od 6,50 do 7,50 kuna, s time što se donja cijena prepušta pekarima koji u ponudi imaju kruh ispečen u jednoj turi, a gornja cijena pekarima koji cijelog dana nude svježe, pa time i traženije, pekarske proizvode.
-
Dogovoreno je da cijena kruha, prije svega bijelog i polubijelog, mora ići gore. Razlog tomu je porast cijene brašna i energenata. Kako ne možemo utjecati na ta poskupljenja, prisiljeni smo i sami podići cijenu svojih proizvoda, rekao je nakon sastanka
Branko Čičak, predsjednik Sekcije pekara pri Udruženju obrtnika Osijek.
No kruh neće poskupjeti samo u obrtničkim pekarama, već i u većim pekarskim tvrtkama, kao i trgovačkim lancima koje kruhom opskrbljuju osječki obrtnici i tvrtke. Potvrdio je to
Goran Bošnjak iz tvrtke Arbanas, koji je sudjelovao u kreiranju novih cijena.
-
Jednostavno, ni mi više ne možemo zadržavati postojeću cijenu kruha. Do promjene mora doći zbog poremećaja cijene brašna, plina i struje. Žao nam je građanstva, ali korekcija cijena je potrebna kako bismo mogli nastaviti s radom. Iako je Arbanas društvo s ograničenom odgovornošću, a ne obrt, pratit ćemo obrtnički porast cijena kako bi svi imali jednake šanse za opstanak na tržištu. Razlika će jedino postojati u industrijskoj proizvodnji kruha, ali će i cijena tog kruha biti najbliža obrtničkoj koliko je to moguće, rekao je
Bošnjak.
Vjera u to da će poskupljenjem kruha osigurati egzistenciju jedino je što preostaje malim obrtnicima. Istodobno, svi su svjesni da građani neće biti oduševljeni ovim novim udarom na standard.
-
Držat ćemo se dogovora, a što će kupci reći, vidjet ćemo. Ne znamo hoće li ovaj potez pomoći da se svi oporavimo od brojnih poskupljenja, ali se definitivno moramo boriti za opstanak, nema nam druge, kaže pak
Mira Stokić iz pekarskog obrta "Jumbo", koji obuhvaća jedan proizvodni pekarski pogon i šest prodavaonica.
U trgovačkim centrima poskupljenje od 01. travnja
Iako će osječke tvrtke koje opskrbljuju kruhom velike trgovačke lance nove cjenike partnerima poslati odmah, s obzirom na proceduru korekcije cijena u trgovačkim centrima kruh neće poskupjeti do 1. travnja.
-
Prema ugovorima, podnesena promjena cijena postaje važeća od zadnjeg dana u mjesecu u kojem je formirana, a stupa na snagu nakon isteka roka od 30 dana. Dakle do 1. travnja trgovački centri će i dalje moći prodavati kruh prema našim starim cjenicima, objašnjava
Goran Bošnjak iz tvrtke Arbanas, koja kruh proizvodi za Kaufland.
Zajedno u borbi protiv "dumpinga"
Ono što ujedinjenu frontu pekara trenutačno najviše muči jest strah da trgovački centri ni nakon 1. travnja neće podići cijene kruha dovoljno da bi bili poštena konkurencija. Naime, kažu obrtnici, veliki trgovci uvijek mogu spustiti cijenu kruha čak i ispod nabavne te gubitke pokriti prodajom drugih proizvoda. Iz Udruženja obrtnika poručuju kako će se svaki slučaj "dampinga" cijena prijavljivati inspekcijama.
Autor :
I. K. Solar/
Glas-Slavonije.hr