Autor |
Poruka |
Redakcija 031
Ukupno postova: 69827 Spol:  Nebitno
|
 Tijekom drugog polugodišta u svim srednjim školama Osječko-baranjske županije prvi je put provedeno sustavno testiranje učenika na droge. No, od 12.317 učenika, koliko ih trenutno sjedi u srednjoškolskim klupama, u taj javnozdravstveni projekt nisu bili uključeni svi - za više od četiri tisuće maloljetnika roditelji su odbili potpisati suglasnost!
Iz županijskog Centra za prevenciju i liječenje bolesti ovisnosti, koji je testiranje proveo, ističu kako su na taj način roditelji propustili priliku da pomognu svojoj djeci.
- Maloljetnike se nije moglo testirati bez dopuštenja roditelja, no unatoč činjenici da je testiranje bilo besplatno i anonimno, suglasnost je potpisalo samo 7.996 od 12.317 roditelja, tako da je u testni uzorak projekta ušlo između 50 i 60 posto srednjoškolaca. Nismo to očekivali, posebno zbog toga što smo smatrali da je u interesu svakog roditelja da dozna koristi li mu dijete droge te da ga u slučaju pozitivnog uzorka od takvog ponašanja odvrati, kaže dr. Marija Kribl, voditeljica Centra, te dodaje kako su roditelji kao primarni razlog odbijanja potpisivanja suglasnosti navodili činjenicu da vjeruju svojoj djeci.
No, stvarnost je da najveći broj njih nije htio riskirati da u slučaju pozitivnog uzorka testiranje ne našteti djetetovoj budućnosti.
- Roditelji, čini se, nisu imali povjerenja u to da će rezultati o testiranju njihova djeteta dobiti samo oni, dok će školi biti dostupni tek zbirni podaci, odnosno samo odnos brojki pozitivnih i negativnih uzoraka, kaže dr. Kribl te napominje kako je obrada podataka prikupljenih testiranjem u tijeku, no da se bez obzira na to već sada da zaključiti kako je droga danas dio života srednjoškolaca te da je upravo zbog toga nemarno ponašanje njihovih roditelja neprihvatljivo. Koliko je testiranih učenika bilo pozitivno na droge bit će poznato za otprilike dva mjeseca kada se obrade svi prikupljeni podaci.
Testiranja nasumce i u danima nakon vikenda
Testiranje je u konačnici obuhvatilo 2.212 učenika, odnosno 17,96 posto od ukupnog broja srednjoškolaca, a provodilo se nenajavljeno, ponedjeljkom i utorkom.
- U svakoj školi testirano je oko 20 posto učenika. Koji će to učenici biti, određivali su u samoj školi. Neki su se odlučivali za jednu cijelu smjenu, dok su drugi iz svakog razreda na testiranje slali nekoliko učenika nasumce otvaranjem imenika, kaže dr. Kribl.
Tekst: Ivana Kukić Solar/Glas-Slavonije.hr
Foto: foto-arhiv 031 |
|
|
|
|
 |
tetajug2
Ukupno postova: 40 Lokacija: JUG2 Spol:  Nebitno
|
kakav stupidan članak, ovo je za tužit, pa valjda ja kao roditelj imam pravo odlučivati hoće li se moje dijete testirati, a i procijeniti validnost anonimnosti, kao i uvjete i način na koji se postupak provodi. neviđen je bezobrazluk ovako ocjenjivati roditeljsku prosudbu, najlakše je državi ići uz dlaku i potpisati svaki papir koji nam se turi pod nos, i time pripomoći da nekolicina opet ubere pare na nekom projektu koji nema veze sa životom. aj nek netko napravi učinkovit program preventive, to ću potpisati, a moje dijete sigurno neće pišat u neku bočicu jer se nekom jhgkgzulzul. rađe ću biti NEMARAN roditelj koji s djetetom razgovara o problemu, bavi se djetetom i uključen je u svaki segment njegovog života. open your mind. najlalše je biti ovca. |
|
_________________ bacam ti udicu pa potežem |
|
|
 |
trenk Ukupno postova: 55 Spol:  Nebitno
|
nije samo clanak blesav. blesav je i taj test. blesava je prije svega vlada, koja provodi taj rasismus droge. alkohol je najgora droge koje ima, ali djeca smiju piti do besvjesti. zato i progone druge droge, da bi se ljudi opijali i upropastavali si mozak, da bi ih politicari jos bolje mogli zajebavati.
pusi travu - postani pametan - zajebavaj politiku!
prodrogen
kungfutius
kungfutiusBlog |
|
|
|
|
 |
davorccc
Ukupno postova: 1400 Spol:  Nebitno

|
ja bi rado testirao profesore da se vidi na kakvim su oni drogama. |
|
 |
Boost Ukupno postova: 765 Lokacija: Osijek Spol:  Muško
|
I upravo zato što je sve više NEMARNIH roditelja (iz ovog ili onog razloga) ima sve više debosa i balkanoidnih primitivaca.
Tko zna, možda se ti roditelji boje rezultata testa... |
|
|
|
|
 |
locutus of borg
Ukupno postova: 38 Lokacija: OS Spol:  Muško
|
koja gomila sranja... pa šta ti pričaš???
tko smije piti? zabranjeno je prodavanje alkohola i duhanskih proizvoda maloljetnicima, a od nedavno se kažnjava i opijanje na javnom mjestu.
to što trgovine i kafići vide samo lovu pa im nije bitno koliko ekipa ima godina, e to je već druga stvar, ali i to će doći na svoje.
pljuješ po državi umjesto po vlasnicima lokala koji toče alkohol maloljetnicima i mafijašima koji stoje iza njih, pa im zbog toga država "ne može" ništa.
ja od legalizacije nemam ništa pošto se ne koristim drogama, ali sam za legalizaciju "lakih" droga. bolje i tako nego da ljudi završavaju u zatvorima zbog sitnice. ali naravno pod uvjetima da nema prodaje maloljetnicima i da nema konzumiranja na javnim mjestima. puši kod kuće koliko hoćeš, urokaj se i budi glup sam sebi, nama ostalima nemoj smetat. |
|
|
|
|
 |
unLog!c
Ukupno postova: 84 Lokacija: Osijek Spol:  Muško
|
pa normalno da ne bi potpisao tako što za svoje dijete..
totalno je glupo i licemjerno to testiranje... većina njih ako se i "drogirala" to je pušenje marihuane... u nekim zemljama kompletno legalna, u nekima ne kriminalna "droga" ... a još uz to je vjerojatno i većina tih roditelja nekada zapalila kad su bili u tim godinama
iskreno, ja bi radije da se moje dijete napuši, smije se, uživa nešto malo više u glazbi, sexu i filmovima koji zapravo i nisu toliko dobri i onda mi isprazni hladnjak jer mu se odjednom otvorio apetit nego da se opija, ubija si mozak i ujutro mi se izriga na putu do wc-a i spava u tanjuru za vrijeme ručka... |
|
|
|
|
 |
porezni obveznik
Ukupno postova: 347 Lokacija: Osijek Spol:  Nebitno
|
Sotonini sinovi.. |
|
_________________ ˝Najbolje što se Hrvatskoj moglo dogoditi je privatizacija˝.
Borislav Škegro |
|
|
 |
Filip. Ukupno postova: 125 Lokacija: Osijek Spol:  Muško
|
Treba napomenuti da je među ovih 4000 sigurno dosta nas maturanata, koji smo punoljetni dobili "papir koji mama i tata moraju potpisati". Zanimljivo je i da je formular imao samo opciju "slažem se" na sebi.
U životu nisam probao drogu niti se družim i skim tko se s tim bavi, pa me uopće nije privlačilo da me netko s nastave diže "nenajavljeno, ponedjeljkom i utorkom", pred završne ispite, maturu i ostala sranja.
..a dio razloga je i u onom frajerskom "šta meni roditelji imaju potpisivati sada kad sam punoljetan?"
Eto drago mi je da nisam jedini koji se usprotivio ovakvim pizdarijama, nasumičnom odvođenju s nastave radi pišanja u čaše.. ponavljam, nisam u životu ni dim povukao, a imao sam 200 prilika.
A kada je nas 20 iz razreda otišlo dati pola litre krvi, jedan sasvim nebitan dan u školi, iste novine su objavile da osječki maturanti daju i krv da bi otišli s nastave  smradovi |
|
|
|
|
 |
poison_ivy
Ukupno postova: 332 Spol:  Muško
|
Sjeca li se tko kako prodje ono testiranje u vladi ...
koliko njih se iz (naravno svih mogucih izmisljenih razloga) odbilo testirati, a oni su nam trebali biti "KAO" uzor, pa ak ose oni testiraju da s ei djeca u skolama testiraju na kraju jedva se koji nasao "anonimno" testirati.
Ako se oni ne usude, sta imaju kome drugom pricati. |
|
 |
exosječanka
Ukupno postova: 123 Spol:  Žensko
|
Ne znam što se događa s ljudima, ali nije mi jasno zašto tako olako shvaćaju drogu pa i onu koju karakteriziramo kao laku drogu. Da je mladima danas samo trava na raspolaganju to je najmanje zlo,ali kojekakvi kemijski pripravci u raznim oblicima upitne kakvoće odnosno sastava e toga bi se roditelji trebali bojati. Ne znam da li iz neupućenosti ili iz neznanja,ili jednostavno ljudi bježe od realnosti pa ne žele da im se dijete testira ,naravno ne isključujem ni povjerenje roditelja u dijete,ali ja osobno smatram da bi trebali dozvoliti testiranje. |
|
|
|
|
 |
poison_ivy
|
Ako je aninimno, zasto nisu stavili kako je i trebalo biti, blic testiranje, a ne ovako da svi znaju i kad je i zele li ili ne. Blesava mi je cijela ta ideja, a da ne govorim da dosta njih pocne sa marihuanom, pa hasisom, pa na kraju dodju na kemiju (iako je u zadnje vrijeme i marihuana polako dobila priljev razno raznih kemija i GMO-a  ), a da ni ne znaju. |
|
 |
Gangula brate
Ukupno postova: 118 Spol:  Nebitno
|
zasto traumatiziraju djecu s tim glupim testiranjem. Jedina svrha toga je da netko državi skupo naplati testove na drogu za nekoliko stotina tisuca djece.... |
|
|
|
|
 |
Gangula brate
Ukupno postova: 118 Spol:  Nebitno
|
pa nek svatko dozvoli za svoje dijete ako želi. Samo čemu onda ovaj glupi naslov " Roditelji 4.000 učenika nisu dopustili testiranje na droge " |
|
|
|
|
 |
poison_ivy
|
@gangula, zaboravio si jo sdopisati "uvrijeme kada nema mo ni lipe u drzavi, u blagajni su pauci, a jos nam i sveta stolica dolazi, pa se i tamo moramo pokazati 'da imamo obilje' " |
|
 |
 |
|