Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

Besplatno školovanje vodi nas u bankrot

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema

Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
crveni
Ukupno postova: 457
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 06.10.2011. 1:27 
Naslov:  Re: Besplatno školovanje vodi nas u bankrot
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Brick Top je napisao/la (Pogledaj post): › Uostalom, ti si "veliki poznavatelj" EU pa nam evo nabroji zemlje koje imaju sličan model kao i Hrvatska pa ujedno odgovori Dini8090 koje to zemlje imaju besplatno visoko školstvo.

A gle, kad budeš imao Recommendation Letter od jednog Konzerna i od državne tvrtke u Austriji, možda i skužiš koliko si života protraćio bez veze.
U Austriji je upisnina (da, ne postoji školarina) 350 eura/semestru. Ako daješ redovito (završe predavanja za jedan ispit i do sredine predavanja drugog predmeta položiš prijašnji odslušani) i tako očistiš semestar koji si platio, plaćaš samo idući upisani semestar. Dakle samo školarinu u iznosu od 350 Eura. Ali.
Ako ti ostane 1 ili 2 predmeta u trenutku upisa idućeg semestra, masno plaćaš penale. Tako je na Politehnici u Beču.
Novi prijedlog zakona o VŠ-u je (prvi prijedlog) bio prepisan baš taj model iz Austrije. Koliko vidim, sada su prepisali Francuski model. Ali Njemački, Austrijski i Franskuski su samo varijacije. Razlika je samo u mogućnosti kasnijeg usavršavanja za neke studijske programe.
U Austriji (i koliko znam u Njemačkoj) nema besplatnog studija. Svi plaćaju, u ovisnosti o rezultatima. Nemali slučaj je da oni koji su dobili stipendije rade part time jer su "zahebali" 1 ili 2 predmeta, unatoč stipendiji. Znači, ne postoji redoviti, vanredni, iz svojih potreba, uz rad student. Postoji samo student. Predavanja su prilagođena svim grupama (koji rade part time, ili koji ne rade). Zbog grupa, pa jedan predavač predaje jednoj grupi prije podne, drugi dan drugoj grupi poslije podne.
I tako. Shvatite: nema besplatnog studiranja.
Jbga, mogli ste imati sustav sukladno novom zakonu (60% prosječne plaće u RH, cca 3000 kuna/godini), pali ste na foru Akademske solidarnosti i rektora. Pobunili ste se, sad plaćajte 6000 kuna. Super vam je bila pobuna, nema što Smile

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
crveni
Ukupno postova: 457
Post Postano: 06.10.2011. 1:31 
Naslov:  

bazooka_joe je napisao/la (Pogledaj post): ›
crveni je napisao/la: ›
Osim toga, za tvoju info, socijalizam je kao koncept propao.

Kinezi se ne bi složili s ovom izjavom. A njihova ekonomija drma svijetom. Wink

Kina? Socijalizam? Šefe, ti si prespavao zadnjih 20 godina. Čudo kako Osijek postaje spavaonica, pa ljudi prespavaju pola svog života. Smile
Naime, socijalizam je super uređenje. Samo što prije toga moraš osigurati granicu, da ti ne pobjegnu svi građani. Vidi primjer socijalizma: Sjeverna Koreja.

Brick Top

Ukupno postova: 708
Spol: Muško Muško
Post Postano: 06.10.2011. 2:38 

crveni je napisao/la (Pogledaj post): › ...

Dakle, odgovorio si za Austriju i Njemačku (ono da moram prodati imovinu mi nisi dodatno pojasnio, ali neka, neću inzistirati Wink ). Evo ja ću te onda s ovim linkom nadopuniti da više i taj mit da samo još kod nas postoji besplatno školovanje (i socijalizam), riješimo:
http://www.studyineurope.eu/tuition-fees
crveni je napisao/la (Pogledaj post): ›
I tako. Shvatite: nema besplatnog studiranja.
Jbga, mogli ste imati sustav sukladno novom zakonu (60% prosječne plaće u RH, cca 3000 kuna/godini), pali ste na foru Akademske solidarnosti i rektora. Pobunili ste se, sad plaćajte 6000 kuna. Super vam je bila pobuna, nema što Smile

Da, nema besplatnog studiranja, lijepo je to Ica sažeo, a i ja se opet vraćam na poreze.
Što se tiče ovih sadašnjih generacija studenata (koje mislim da su u puno toga oštećene spram prijašnjih), njihova inertnost i glupost su za jednu sasvim drugu temu.

bazooka_joe

Ukupno postova: 3237
Post Postano: 06.10.2011. 8:32 
Naslov:  

crveni je napisao/la (Pogledaj post): ›
Kina? Socijalizam? Šefe, ti si prespavao zadnjih 20 godina. Čudo kako Osijek postaje spavaonica, pa ljudi prespavaju pola svog života. Smile
Naime, socijalizam je super uređenje. Samo što prije toga moraš osigurati granicu, da ti ne pobjegnu svi građani. Vidi primjer socijalizma: Sjeverna Koreja.

Mislish na ono prije 22 godine kad su se studenti u kini nesto pobunili da bi oni neke dekadentne slobode? Pa su bili uhapseni, gazeni tenkovima i strijeljani?
Ili primjer otvorenosti od prosle godine kad je partija rekla "e, vishe ne izvozimo rijetke minerale!".... Wink
Ne znam samo koji si ti san usnio? Onaj iz turistickih brosura?

"We've arranged a global civilization in which most crucial elements profoundly depend on science and technology. We have also arranged things so that almost no one understands science and technology. This is a prescription for disaster. We might get away with it for a while, but sooner or later this combustible mixture of ignorance and power is going to blow up in our faces." - Carl Sagan
Duminske Trake

Ukupno postova: 401
Spol: Muško Muško
Upozorenja : 1
Post Postano: 07.10.2011. 14:51 

Daj prestanite srat o socijalizmu i Kini,ovdje se radi o našem obrazovanju. Istina je da fakultet nije za siromašne i točka,što bi narod bio kad bi svi fakultete imali? Tko bi onda radio za Unikom,ha? Razz Jebiga fakultet je već ozbiljna stvar,no još veći problem u ovoj državi vidim u tome što sa srednjom školom nisi niko i ništa,ne možeš apsolutno nikakav pošten posao naći osim na baušteli. Kad se pođe od toga da diploma srednje škole ima vrijednost kao K-Plus wc papir onda je jasno zašto svi navale na fakultete... Pa ja sam na ekonomiji i taj faks je kao jebeni kolodvor! Bajdvej ne sviđa mi se baš kad se kaže da je ekonomija kikiriki faks jer nije ali da su mnogi diplomirali jesu...a da nisu imali veze s vezom s ekonomijom u životu. Na faksu kao da se ne mogu dogovoriti,hoćemo li ove godine upisati 1000 brucoša i pokupit lovu ili ćemo možda srezati broj za duplo pa nešto drugo promijeniti... Budući da sve ove godine plaćam faks mislim da sam ja najviše zakinut jer mi kao vanrednom nije ništa pružio...svi ovi koji su imali bespla faks bolje da se pokriju ušima i šute. Plati i stfu,nigdje u svijetu to nije besplatno,dapače...

kerpaspas

Ukupno postova: 37
Post Postano: 13.10.2011. 16:29 
Naslov:  

Ova tema nije tako jednostavna za raspraviti. Fuchs kao i pravi lisac hoće kao i ostatak aktualne vlasti krpati rupe umjesto da promijeni temelje. Treba ići od svih sfera studija: profesori koji te ruše po 10 puta jer im se ne da ispravljati pismene, đabalebaroše koji misle da će im tata završit fakultet do onih pravih studenata koji će bezpogovorno završiti fakultet i jednog dana biz na ponos nama. Treba prvo pogledati profesorima koji ima kakvu prolaznost i zašto je takva kakva jest. Jel ako ti od 400 studenata prođe 5 nije jedino riješenje vikat da su oni lijeni, glupi i šta već nego se treba pitati je li taj profesor za to kompetentan kad ima tako slabu prolaznost na svakom roku. Da li on zna prenijeti to znanje na mlade ljude. Studenti koji uče oni će prolaziti na ispitima i završiti, a lijenčine će štrajkati i nadati se bezuvjetnom upisu ili štagod.
Solomonsko riješenje je kriv termin za ovo riješenje. Fuchs je brzopleto iskemijao ovu odluku bez da je napravio dublju analizu. I profesori na fakultetima su zamjenjivi. Malo njih treba pogledat a ne uvijek uperit prstom u studente i vikat kako oni ništa ne rade. Oni koji ne rade redovito neće prolaziti ni uz pomoć ovih prosvjeda. A cijena boda neka bude studentima dodatna motivacija da čiste godinu te da ne prenose ništa.

Ukupno postova: 2791
Post Postano: 13.10.2011. 16:39 
Naslov:  

kerpaspas je napisao/la (Pogledaj post): › Ova tema nije tako jednostavna za raspraviti. Fuchs kao i pravi lisac hoće kao i ostatak aktualne vlasti krpati rupe umjesto da promijeni temelje. Treba ići od svih sfera studija: profesori koji te ruše po 10 puta jer im se ne da ispravljati pismene, đabalebaroše koji misle da će im tata završit fakultet do onih pravih studenata koji će bezpogovorno završiti fakultet i jednog dana biz na ponos nama. Treba prvo pogledati profesorima koji ima kakvu prolaznost i zašto je takva kakva jest. Jel ako ti od 400 studenata prođe 5 nije jedino riješenje vikat da su oni lijeni, glupi i šta već nego se treba pitati je li taj profesor za to kompetentan kad ima tako slabu prolaznost na svakom roku. Da li on zna prenijeti to znanje na mlade ljude. Studenti koji uče oni će prolaziti na ispitima i završiti, a lijenčine će štrajkati i nadati se bezuvjetnom upisu ili štagod.
Solomonsko riješenje je kriv termin za ovo riješenje. Fuchs je brzopleto iskemijao ovu odluku bez da je napravio dublju analizu. I profesori na fakultetima su zamjenjivi. Malo njih treba pogledat a ne uvijek uperit prstom u studente i vikat kako oni ništa ne rade. Oni koji ne rade redovito neće prolaziti ni uz pomoć ovih prosvjeda. A cijena boda neka bude studentima dodatna motivacija da čiste godinu te da ne prenose ništa.

A gdje bi on završio kad bi išao protiv onih koji su ga doveli tu gdje je?

Skoči u forum: