Autor |
Poruka |
Redakcija 031
Ukupno postova: 69827 Spol:  Nebitno
|
Nova zgrada Građevinskog fakulteta i buduća Sveučilišna knjižnica dva su velika objekta ukupno vrijedna oko 200 milijuna kuna, koja će se sljedeća graditi u sklopu kapitalnog projekta sveučilišnog campusa.
Rudolf Emert, prorektor osječkog Sveučilišta za strategiju razvoja i prostorno planiranje, koji vodi projekt campusa, naglašava kako je već sve pripremljeno za početak izgradnje Građevinskog fakulteta.
" Idejni i izvedbeni projekt su napravljeni i dobili su sve predviđene dozvole, a kao najpovoljnijeg izvođača na javnom natječaju izabrali smo osječku tvrtku Gradnja. Izabrani su i nadzor i koordinatori pa tijekom studenoga očekujemo polaganje temeljnog kamena za taj objekt. Radovi će se provoditi u tri faze, a rok za završetak prve, vrijedne oko 35 milijuna kuna, jest dvije godine", najavljuje Emert.
Slijedi druga faza vrijedna približno 20 milijuna kuna (trajanje oko godinu dana), a i za nju su sredstva već osigurana.
" Treća faza, prema procjenama, stajat će također 35 milijuna kuna. Konačan završetak ovisi o tome koliko brzo ćemo uspjeti osigurati sredstva, a to planiramo učiniti većinom preko Ministarstva znanosti i obrazovanja, djelomice i iz europskih fondova. Dakle, ukupan projekt Građevinskog fakulteta, neto korisne površine od 9.300 kvadrata, koji bi trebao udomiti i budući studij arhitekture, stajat će otprilike 90 milijuna kuna. Očekujemo da bismo ga mogli završiti 2016. godine", dodaje prorektor.
Što se tiče Sveučilišne knjižnice, završena su arheološka istraživanja, a na njezinoj lokaciji, tvrdi, nisu pronađeni nikakvi vrijedni nalazi.
"Sukladno tome, očekujemo da konzervatori izdaju rješenje i zeleno svjetlo. Nakon toga raspisat ćemo natječaje za idejni i izvedbeni projekt Knjižnice površine oko 11 tisuća četvornih metara, koja će imati i podzemne garaže. Vjerujemo da će njezina gradnja u praksi početi 2013. godine, a završiti 2014. ili 2015. godine. Za nju smo već osigurali oko 100 milijuna kuna, ali gradnja garaža mogla bi poskupiti projekt pa bismo dodatni novac tražili u sklopu treće faze campusa", zaključuje Emert.
Uskoro preseljenje odjela za biologiju i kemiju u campus
Prorektor je naglasio kako se u projektu campusa vrijednog oko milijardu kuna, upravo privodi kraju druga faza. Tako se ovih dana završava opremanje pokućstvom obnovljenih zgrada Umjetničke akademije te novih prostorija dvaju sveučilišnih odjela, za biologiju i kemiju.
" To ćemo završiti tijekom studenoga i u tim prostorima krenut će redovita nastava. Odlaskom Odjela za biologiju iz bivše vojarne 'Gaj', otvorit će se prostor za širenje odjela za fiziku i matematiku. Preseljenjem Odjela za kemiju u Tvrđi će se proširiti Prehrambeno-tehnološki fakultet", naveo je Emert.
Tekst: Tomislav Levak/Glas-Slavonije.hr
Foto: Cacan/Foto-arhiv 031 |
|
|
|
|
 |
Ro3y Ukupno postova: 132 Lokacija: Osijek Spol:  Muško
|
I treba sve prebaciti ljepo na jedno mijesto, a ne da sve bude raštrkano po gradu. |
|
_________________ Fuš King! |
|
|
 |
redhead Ukupno postova: 131 Lokacija: Osijek Spol:  Žensko
|
da, samo što ipak neće sve biti na jednom mjestu, nego će filozofski i ekonomski ostati gdje jesu, kao i odjel za fiziku i matematiku u vojarni na gajevom. |
|
|
|
|
 |
Dino8090
Ukupno postova: 440 Lokacija: Osijek Spol:  Muško
|
Doci ce i oni jednom na red, za 20-ak godina. Prebacuju se fakulteti koji imaju imperativ... |
|
|
|
|
 |
Baky Ukupno postova: 20 Lokacija: Osijek Spol:  Muško
|
Doci ce i oni jednom na red, za 20-ak godina. Prebacuju se fakulteti koji imaju imperativ...
|
Prvenstveno se prebacuju fakulteti kojima je to stvarno potrebno. Odjel za kemiju nema niti jednu vlastitu predavaonicu (imaju samo laboratorije), sva se predavanja odvijaju na drugim fakultetima. Odjel za biologiju - crvena vojarna premala za 3 različita fakulteta. Neki fakulteti još organiziraju TZK na otvorenom, zato što trenutno nema prostora.
Odjeli za matematiku i fiziku imaju ugodne i klimatizirane prostorije, dok na prehrambenom tehnološkom fakultetu prostrije nisu klimatizirane (vrlo brzo postaju zagušljive), ''stolice'' su vrlo neudobne. Te je fakultete trebalo puno ranije preseliti. |
Zadnja promjena: Baky; 01.11.2011. 11:23; ukupno mijenjano 1 put. |
|
|
|
 |
maddox_rumble
Ukupno postova: 848 Lokacija: Osijek Spol:  Muško
|
ma svi ce bit na kampusu, kad tad, ima dovoljno mjesta za sve  |
|
_________________ There can be only one, and that one is me  |
|
|
 |
Baky Ukupno postova: 20 Lokacija: Osijek Spol:  Muško
|
Htio sam urediti moj post iznad i umjesto tipke ''edit'' stisnio sam ''quote''.  |
|
|
|
|
 |
ms.bovary Ukupno postova: 16 Spol:  Nebitno
|
Odlično!!
Osijek je zaslužio normalnu Sveučilišnu knjižnicu davnih dana!
Samo nemojte kopati preduboko za parkinge, da ne bi prošli kao Eurodom!  |
|
|
|
|
 |
Dino8090
|
Ne znam bas da su uvjeti losiji nego na gradevini. Em nisu na jednom mjestu, em su te zgrade lose, pogotovo ona na Drinskoj.
Ako ces tako gledati i na medicini ima samo jedna predavaonica, sva ostala predavanja se odrzavaju po odjelnim predavaonicama u KBC-u. Zgrada je novija i sredena, ali nedovoljna. Cak mislim da je poslije gradevine na redu medicina.
Ali ipak mislim da je tu nesto drugo u pitanju. Na listi deficitarnih zanimanja OBZ su arhitektura i farmacija, a ti fakulteti nemaju u Osijeku. |
|
|
|
|
 |
Dino8090
|
|
|
 |
wHITe Ukupno postova: 75 Spol:  Nebitno
|
Što se tiče deficitarnih zanimanja se slažem da Arhitektonski fakultet je trebo odavno biti sastavnicom našeg Sveučilištam no farmacija kao takova i dalje mislim da treba ostati jedna. Što se tiče primarnosti određenog reda izgradnje pojedinih zgrada za pojedinu sastavnicu je jako subjektivno. Veliki je broj sastavnica koji nemaju adekvatan prostor za izvođenje nastave, niti vlastite prostorije...
Osnivanje poslijediplosmkih studija na pojedinim sastavnicama je od prestižne važnosti, no takovi projekti još uvijek nisu dobili zeleno svijetlo od nadređenih koji moraju tu odluku potvrditi. |
|
|
|
|
 |
padobranac
Ukupno postova: 1155 Lokacija: Osijek Spol:  Žensko
|
Ne znam otkud ta informacija da su arhitekti deficitarni?
Jer nesto ne vidjam oglase za posao za tu struku.. |
|
_________________ Ovakav, nemam nista protiv sebe. Ovakav, prasina uzvitlana. |
|
|
 |
Dino8090
|
Ne znam otkud ta informacija da su arhitekti deficitarni?
Jer nesto ne vidjam oglase za posao za tu struku..
|
Zupanijske stipendije za deficitarna zanimanja
Arhitekture ni geodezije nema u Osijeku. Stomatologije ni farmacije nema u Osijeku.
Jasno ko dan da je to jedan od glavnih kriterija koji fakulteti imaju prednost pri selidbi u Kampus, uz trenutno stanje zgrada u kojim se odrzava nastava istih tih fakulteta, naravno. |
|
|
|
|
 |
padobranac
Ukupno postova: 1155 Lokacija: Osijek Spol:  Žensko
|
|
|
_________________ Ovakav, nemam nista protiv sebe. Ovakav, prasina uzvitlana. |
|
|
 |
cane
Ukupno postova: 2460 Lokacija: Cherryville Spol:  Muško
|
Ekonomski se sigurno neće selit u kampus jer je nedavno obnovljen. |
|
_________________ Global warming is coming in two days before the day after tomorrow! |
|
|
 |
 |
|