Autor |
Poruka |
fear of the dark
Ukupno postova: 1099 Lokacija: iza ćoška Spol: Nebitno
|
Neki fakulteti i bez pravopisa imaju previše ispita i obaveza tako da smatram da nije potrebno uvoditi pravopis kao predmet
mislim da taj dio ipak treba pojačati u osnovnoj i srednjoj školi
ne mislim da znam sve ,ali naši su nastavnici bili vrlo strogi tako da smo morali učiti i naučiti....
drugo smatram da se premalo čita....kroz čitanje raznorazne literature se ipak dosta nauči.... |
|
_________________ ......mama zar si lagala kad si govorila da dobro uvijek pobjeđuje
i kad ne znaš kojim putem treba putem ljubavi
i da smo ispred Boga isti svi.......
|
|
|
|
josephine01
Ukupno postova: 2125 Lokacija: ispred ogledala Spol: Žensko
|
simo031 je napisao/la ( Pogledaj post): ›
Ako je veći dio nacije polupismen, tada možemo govoriti samo o tome kako je zakazao sustav.
|
Neefikasan/manjkav/trom/besmislen sustav uvijek je kriv. Daleko od toga da sad nije, ali ne vidim razloga zašto to ne bio poticaj za učenje. Barem u današnje vrijeme, kad postoje elektroničke verzije svega i svačega, dovoljan je jedan klik i odgovor je tu.
Ovo nije upućeno tebi, nego svima.
Jednako kao i @Ingo, osvrnula bih se na novine (internetska izdanja) i televiziju. Primjetila sam da većina HRT-ovih voditelja ima velik problem sa standardnim jezikom, što nikako ne bi trebalo biti tako. Jutarnji list je priča koja zaslužuje poseban topic. |
|
_________________ Za mene je svinja kralj životinja dok ne probam lava. |
|
|
|
simo031
Ukupno postova: 6329 Lokacija: Ludoland Spol: Muško
|
josephine01 je napisao/la: ›
Ako je veći dio nacije polupismen, tada možemo govoriti samo o tome kako je zakazao sustav.
|
Neefikasan/manjkav/trom/besmislen sustav uvijek je kriv. Daleko od toga da sad nije, ali ne vidim razloga zašto to ne bio poticaj za učenje.
|
Pogledaj kakvi su na vrhu (sabor i šire), i bit će ti jasno. Sve Krleže, jedan do drugog (čast izuzecima) .
Kad god ih vidiš i čuješ, to ti je kao da ti neko šalje poruku: "Formalno obrazovanje , ne vrijedi ništa. Bitno je imat vezu." Vrlo poticajno ... |
|
_________________ http://essekeri.hr/svi-essekeri
Veži konja gdje ti gazda kaže, osobito ako ti je konj gazda.
Živim kao pas, a zamjeraju mi kad lajem.
Djecu učimo da budu iskrena, vrijedna i poštena. Sjeća li se tko zašto? |
|
|
|
Sharon
Ukupno postova: 1469 Lokacija: Osijek Spol: Žensko
|
simo031 je napisao/la: ›
|
Neefikasan/manjkav/trom/besmislen sustav uvijek je kriv. Daleko od toga da sad nije, ali ne vidim razloga zašto to ne bio poticaj za učenje.
|
Pogledaj kakvi su na vrhu (sabor i šire), i bit će ti jasno. Sve Krleže, jedan do drugog (čast izuzecima) .
Kad god ih vidiš i čuješ, to ti je kao da ti neko šalje poruku: "Formalno obrazovanje , ne vrijedi ništa. Bitno je imat vezu." Vrlo poticajno ...
|
Ovo su izvrsni rezultati za zemlju u kojoj je Ivica Kirin mogao dogurati do ministra. |
|
|
|
|
|
simo031
|
Sharon je napisao/la: ›
simo031 je napisao/la: ›
|
|
Kad god ih vidiš i čuješ, to ti je kao da ti neko šalje poruku: "Formalno obrazovanje , ne vrijedi ništa. Bitno je imat vezu." Vrlo poticajno ...
|
Ovo su izvrsni rezultati za zemlju u kojoj je Ivica Kirin mogao dogurati do ministra.
|
Ogledni primjerak ... |
|
|
|
|
simo031
|
Još uvijek je puno nepismenih.
Od pisanja se ionako ne može živjeti. |
|
|
|
|
Stella1989
Ukupno postova: 2929 Spol: Žensko
|
Nekad mi bude nevjerojatno da su u 21. stoljeću ljudi nepismeni - ne znaju baratati s osnovnim stvarima kao što su: ije/je, č/ć, malo/veliko slovo, odvajanje negacije od glagola...a tek sve ostalo.
Nalazimo se u vremenu u kojem nikad nije bilo lakše doći do informacija, obrazovanja...ali očito neke to ne zanima ili misle da sve štima s njihovim pravopisom. |
|
_________________ Ace Ventura: I'm ready to go in, Coach, just give me a chance. I know there's a lot riding on it, but it's all psychological. Just gotta stay in a positive frame of mind. |
|
|
|
PEGY
Ukupno postova: 2664 Lokacija: Seychelles Spol: Nebitno
|
to što ljudi imaju problem sa Č i Ć ja ne nazivam nepismenost!! |
|
|
|
|
|
Stella1989
|
PEGY je napisao/la: ›
to što ljudi imaju problem sa Č i Ć ja ne nazivam nepismenost!!
|
Neki možda nemaju osjećaj za to, ali sve dolazi s obrazovanjem, čitanjem knjiga, tekstova i sl. Npr. ako po sluhu sam/a ne kontaš da se ne piše potrošaĆ, već potrošaČ, kada to pročitaš negdje 5 puta, vjerojatno ćeš skontati da trebaš pisati onako kako si negdje pročitao/la (na Internetu, u novinama, knjigama itd.), tj. po pravilima.
Sve ono ostalo s čime se svakodnevno susrećemo je nevjerojatno za ljude u 21. stoljeću. Kao što sam već napisala, nikad nije bilo lakše doći do znanja i informacija... |
Zadnja promjena: Stella1989; 13.11.2011. 10:38; ukupno mijenjano 1 put. |
_________________ Ace Ventura: I'm ready to go in, Coach, just give me a chance. I know there's a lot riding on it, but it's all psychological. Just gotta stay in a positive frame of mind. |
|
|
|
PEGY
|
Stella1989 je napisao/la: ›
Sve ono ostalo s čime se svakodnevno susrećemo je nevjerojatno za ljude u 21. stoljeću. Kao što sam već napisala, nikad nije bilo lakše doći do znanja i informacija...
|
tebi možda, ali okreni se malo oko sebe i OTVORI oči |
|
|
|
|
|
Stella1989
|
Stella1989 je napisao/la: ›
Sve ono ostalo s čime se svakodnevno susrećemo je nevjerojatno za ljude u 21. stoljeću. Kao što sam već napisala, nikad nije bilo lakše doći do znanja i informacija...
|
tebi možda, ali okreni se malo oko sebe i OTVORI oči
|
Zašto misliš da je samo meni? |
|
|
|
|
FunkyLady Ukupno postova: 613 Lokacija: Osijek Spol: Žensko
|
PEGY je napisao/la ( Pogledaj post): ›
to što ljudi imaju problem sa Č i Ć ja ne nazivam nepismenost!!
|
Ljudi nemaju problem s č i ć. Ljudi imaju problem s (ne)poznavanjem pravopisnih pravila o pisanju č i ć. |
Zadnja promjena: FunkyLady; 13.11.2011. 10:56; ukupno mijenjano 1 put. |
_________________ „Koja se to bit otkriva nakon što svi društveni snovi iščeznu, a čovjek uvidi da su "mogućnosti vjere za njega posve dokinute"? Tijelo. Samo ecce homo, očiti patetični, konkretni čovjek. Jer "jedno je sigurno: meso smo, potencijalne lešine. Kad god uđem u mesnicu začudim se što nisam ondje, umjesto tih životinja."“ |
|
|
|
PEGY
|
tebi je lako doći do informacija jer ti to tvoj odgoj i mogućnosti dozvoljavaju, dakle sve ostalo ovisi o tebi samoj, međutim postoji puno djece i mladih ljudi u ruralnim sredinama koji nemaju tih mogućnosti. Nemaju pristup internetu, neki idu u grad samo sa školskim izletom ( a čujem da neki nemaju ni 30 kn da plate djetetu posjet kazalištu organiziran kao dio nastave). Što su udaljeniji od grada, djeci je teže i nemaju mogućnosti koje ti imaš, a ako nemaju ni novca tada im više ni pamet ne pomaže jer uče se osnovama preživljavanja, ma što ti o tome mislila.
I zato mi nije jasno da ti o sebi misliš kao o jednoj informiranoj,načitanoj i pismenoj osobi, a sama ne vidiš stvarnost u krugu od nekih stotinjak km. |
|
|
|
|
|
Stella1989
|
tebi je lako doći do informacija jer ti to tvoj odgoj i mogućnosti dozvoljavaju, dakle sve ostalo ovisi o tebi samoj, međutim postoji puno djece i mladih ljudi u ruralnim sredinama koji nemaju tih mogućnosti. Nemaju pristup internetu, neki idu u grad samo sa školskim izletom ( a čujem da neki nemaju ni 30 kn da plate djetetu posjet kazalištu organiziran kao dio nastave). Što su udaljeniji od grada, djeci je teže i nemaju mogućnosti koje ti imaš, a ako nemaju ni novca tada im više ni pamet ne pomaže jer uče se osnovama preživljavanja, ma što ti o tome mislila.
I zato mi nije jasno da ti o sebi misliš kao o jednoj informiranoj,načitanoj i pismenoj osobi, a sama ne vidiš stvarnost u krugu od nekih stotinjak km.
|
Ajde mi, molim te, reci koji je omjer kućanstava koja imaju pristup Internetu - danas i prije 10 godina? I nije samo Internet...cijena godišnjeg članstva u knjižnici je stvarno smiješna!
A ovi primjeri koje ti navodiš mislim da su stvarno izuzeci izuzetaka. Još mi samo nemoj reći da djecu u seoskim školama nastavnici ne mogu naučiti osnovama hrvatskog pravopisa..? |
|
|
|
|
josephine01
Ukupno postova: 2125 Lokacija: ispred ogledala Spol: Žensko
|
Da bi mogao nešto naučiti, moraš znati (biti svjestan) da to nešto ne znaš. Ako misliš da znaš, onda ne učiš. |
|
_________________ Za mene je svinja kralj životinja dok ne probam lava. |
|
|
|
|
|