Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Predblagdanski ugođaj i ove godine počeo tutnjavom petardi

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Leon
Offline
Admin
Avatar

Ukupno postova: 4121
Lokacija: space
Spol: Muško Muško
Post Postano: 25.11.2006. 20:09 
Naslov:  Predblagdanski ugođaj i ove godine počeo tutnjavom petardi
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Iako se božićni blagdani još uvijek čine daleko, najmlađima je predblagdansko raspoloženje već počelo svakodnevnim bacanjem petardi i raznoraznih pirotehničkih sredstava. Iako se pirotehnička sredstva mogu prodavati samo osobama starijim od 18 godina i to u razdoblju od 15. prosinca do 1. siječnja, već sada grad počinje odjekivati od zaglušujuće buke petardi. Najveća “fora” među djecom je imati što veću petardu i napraviti što veću buku, a samim tim si veći frajer u očima prijatelja.

Djeca, kao i obično najmanje razmišljaju o mogućim posljedicama. Podsjetimo, prošle godine u prosincu na području Osječko-baranjske županije dogodila se jedna nesreća, srećom, s lakšim ozljedama, bar kada su fizičke ozljede u pitanju. Ma koliko te ozljede bile lake, strah trinaestogodišnjakinje kojoj je petarda upala u majicu i eksplodirala joj je na leđima, teško će se zaboraviti. Naime, njezin četrnaestogodišnji školski kolega, iz Osnovne škole Sv. Ane u Osijeku, ne razmišljajući bacio je petardu i na taj način je ozlijedio.

- Dječak je prošle godine kada se to i dogodilo kažnjen u školi. Za sada oko škole nisu počele odjekivati petarde, a ja se iskreno nadam da niti neće. Bilo bi dobro da se takva pirotehnička sredstva ne prodaju u slobodnoj prodaji kako djeca ne bi dolazila u napast kupovati i koristiti ih. Oni ne razmišljaju o mogućim posljedicama, jer im se male petarde čine potpuno bezazlenima iako i one mogu ozbiljno ugroziti dječje zdravlje, govori ravnateljica Osnovne škole Sv. Ane u Osijeku Zdenka Džanko.

Iako je, kako u PU osječko-baranjskoj doznajemo, u vrijeme trajanja akcije “Mir i dobro”, evidentno smanjenje uporabe i zapljene pirotehničkih sredstava , još uvijek se događaju incidenti s petardama. Naime u policijskoj akciji koja počinje sredinom prosinca i traje do sredine siječnja, sa 2002., na 2003. godinu bilo je zaplijenjeno čak 59.136 pirotehničkih sredstava, dok u istom razdoblju 2004./2005. godine nije zaplijenjeno ni jedno pirotehničko sredstvo?!?



Na području ove PU jedan od najtežih slučajeva ozljeđivanja dogodio se na prijelazu 2003. na 2004. godinu, kada je četrdesetogodišnjak u petardu stavio detonatorsku kapislu i na taj način izgubio palac i kažiprst desne ruke, te pri tome ozlijedio i dio desne strane tijela. To samo govori da ni odrasli ne shvaćaju petarde ozbiljno.

Kazne do 40 tisuća kuna

Iz PU osječko-baranjske, od Marinka Romića, policijskog službenika za zakonitost postupanja, doznajemo da su kazne za roditelje djece ispod 18 godina koja koriste pirotehnička sredstva od 1.000 do 5.000 kuna.

Ograničena je prodaja pirotehnike prvog razreda, koju je dozvoljeno prodavati starijima od 14 godina, a trgovci koji prekrše tu odredbu mogli bi biti “lakši” za 20.000 do 40.000 kuna. Trgovci koji pirotehniku budu prodavali izvan odobrenih trgovina i prodavaonica oružjem i streljivom, kao i oni na čijim policama se takva sredstva nađu od 2. siječnja do 14. prosinca kaznit će se istim novčanim iznosima. Rok prodaje pirotehničkih sredstava drugog razreda (sredstva za male vatromete), je od 15. prosinca do 1. siječnja, ali samo osobama starijima od 18 godina, napominje Romić. Tijekom studenoga, za sada, nije evidentiran ni jedan slučaj zloporabe pirotehničkih sredstava.

Autorica: Sandra Lacić
Prenosimo s Glas-Slavonije.hr

_________________
--
Leon Linde
portal Osijek031.com
Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: