Autor |
Poruka |
CatCloe Ukupno postova: 3252 Spol: Nebitno
|
vrhnje, kajmak, mileram, pavlaka... je li to sve jedno te isto??
navodno je kajmak ono puno gušće, što se skida s mlijeka, a kiselo vrhnje ono što najčešće koristimo, samo se te dvije stvari često brkaju..
koliko ja znam, srbi za vrhnje kažu pavlaka (pošto je forum u zadnje vrijeme pun srba, neka mi molim objasne ).. a koji je k. onda mileram? |
|
|
|
|
|
Anita_os
Ukupno postova: 468 Lokacija: Osijek Spol: Žensko
|
Mileram
Ev! Ravno iz Zen'ce!!
meni to sve isto...ionako ga nisam ljubitelj i jedem sam u jelima (toplim)..čevapima..juhama i sl.. |
|
|
|
|
|
Monstrum
Ukupno postova: 6541 Lokacija: a gdje se VI to točno nalazite Spol: Muško
|
Vrhnje i kajmak su ista stvar, uglavnom se za domaće vrhnje kaže da je kajmak jer je gušće i ima više mm (mlječne masti), i u bosni se i kod nas se za vrhnje isto upotrebljava naziv kajmak, i jedno i drugo se dobija skidanjem mlječne pokorice i m.m. koja nastaje fermentiranjem ili se dodaju bakterije mlječno kiselog vrenja, pavlaka se dobija od mlijeka i kod nas se upotrebljava naziv kiselo vrhnje, tekuće je i kiselo za razliku od vrhnja koje je više slatkasto slano, dobija se od mlijeka, ako se počne skupljat prije kiseljenja dobija se vrhnje za kuhanje (za šlagove, torte itd), pavlaka je nešto najbliže jogurtu, ali ipak nije jogurt, a mileram je nešto slično vrhnju samo je (meni) puno ukusnije, malo je slatkasto i jako fino, razlkuje se od vrhnja i pavlake po procesu proizvodnje, tu sam negdje imo knjigu iz koje sam učio za ispit iz mljekarstva al je nemogu sad nać, možd sam je nekom posudio tako da nemogu napisat postupak proizvodnje nijednog proizvoda, zaboravio sam |
|
|
|
|
|
tonya
Ukupno postova: 2171 Lokacija: Nedođija Spol: Žensko
|
Da, da, mileram je gust i kremast, ima veći postotak mliječne masti. Njami.
@ Cat, dobro si uočila razliku između kajmaka i vrhnja. Obično se misli da su vrnje i kajmak jedno te isto, tek da je kajmak dijalektalan izraz (čitaj: bosanski). Međutim, mene ja baka drugačije učila...
Iako Circa tvrdi dugačije, nisam iz Srbije, tako da ne mogu s točnošću tvrditi što je pavlaka. Međutim, mislim da je vrhnje.
Tko voli lužički kajmak? |
|
_________________ Space: The final frontier
These are the voyages of the Starship, Enterprise
Its 5 year mission
To explore strange new worlds
To seek out new life and new civilizations
To boldly go where no man has gone before |
|
|
|
Monstrum
Ukupno postova: 6541 Lokacija: a gdje se VI to točno nalazite Spol: Muško
|
Ha našo sam ga:
Fermentacija - proces mlječno kiselog pretvaranja mlijeka u fermentirane proizvode (vrhnje, kiselo, slatko, jogurt, pavlaka, kefir, kumis, acidofil, mileram itd) pod utjecajem mikroorganizama LACTOBACILLUS, STREPTOCOCUSA itd., znači pod utjecajem enzima bakt. nastaje mlječna kiselina, laktoza (mlječna kis) se pretvara u glukozu i galaktozu i dolazi do promjene organoleptičkih svojstava (okus, miris), prvo se svo mlijeko u procesu mora standardizirati po količini suhe tvari i mliječne masti, onda se homogenizira (ujednači) te se pasterizira ili sterilizira
Kiselo mlijeko - dodaje se čista kultura kiselih bakt. zbog koje dolazi do fermentacije i promjene organolept. svojstava, gruša se kazein. laktoza se razgrađuje na glukozu i galaktozu, e sad ovisi šta se treba, slatko vrhnje se uzima prije potpunog zakiseljavanja kiselo naravno poslje
Sve je to zapravo isto al različito, svaki proizvod dobija se s drugačijim bakt što mu daje drugi okus i svaki proizvod ima svoju standardizaciju po količini suhe tvari i mlječne mast, što više m.m. i s.t. proizvod je gušći i slađi, pavlaka i jogurt imaju u svom finalnom sastavu žive mliječne bakt. |
|
|
|
|
|
MissTake
Ukupno postova: 8773 Lokacija: Somewhere over the Rainbow Spol: Nebitno
|
|
|
|
plavuša30 Ukupno postova: 1 Spol: Nebitno
|
Monstrum je napisao/la ( Pogledaj post): ›
Vrhnje i kajmak su ista stvar, uglavnom se za domaće vrhnje kaže da je kajmak jer je gušće i ima više mm (mlječne masti), i u bosni se i kod nas se za vrhnje isto upotrebljava naziv kajmak, i jedno i drugo se dobija skidanjem mlječne pokorice i m.m. koja nastaje fermentiranjem ili se dodaju bakterije mlječno kiselog vrenja, pavlaka se dobija od mlijeka i kod nas se upotrebljava naziv kiselo vrhnje, tekuće je i kiselo za razliku od vrhnja koje je više slatkasto slano, dobija se od mlijeka, ako se počne skupljat prije kiseljenja dobija se vrhnje za kuhanje (za šlagove, torte itd), pavlaka je nešto najbliže jogurtu, ali ipak nije jogurt, a mileram je nešto slično vrhnju samo je (meni) puno ukusnije, malo je slatkasto i jako fino, razlkuje se od vrhnja i pavlake po procesu proizvodnje, tu sam negdje imo knjigu iz koje sam učio za ispit iz mljekarstva al je nemogu sad nać, možd sam je nekom posudio tako da nemogu napisat postupak proizvodnje nijednog proizvoda, zaboravio sam
|
|
|
|
|
|
|
|
|