Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

Slavonske županije prošle je godine napustilo 7.880 osoba

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema

Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
simo031

Ukupno postova: 6329
Spol: Muško Muško
Post Postano: 13.07.2012. 22:27 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

rafa je napisao/la: ›
simo031 je napisao/la: ›
...ja sam posteno zaradio mirovinu preko krvi i mesa,nisam laznjak i nisam dao 3 tisuce eura za mirovinu...

Pošteno zarađeno, je vrlo rastezljiv pojam...
Slažem se da je onaj tko je ranjen u domovinskom ratu, puno bliže pošteno zarađenoj mirovini, od lažnjaka sa PTSP-om, i onih koji su zdimili za rata u pečalbu, pa se poslije rata vratili potkovani devizama, kupili ratni put i dijagnoze pa otišli u vojne mirovne.
Međutim moje poimanje poštenja ide i korak dalje...
Po mom poimanju poštenja, Franjo i HDZ nisu smjeli opljačkati državu i upropastiti svaku proizvodnju, a samim time i zatvoriti mogućnost zapošljavanja razvojačenih branitelja. Da je tome kojim slučajem bilo tako, ne bi morali kupovati ni socijalni mir šaljući u mirovinu i kurte i murte. Ukratko rečeno, pošteno bi bilo, da svatko radi posao u skladu sa svojim tjelesnim i psihičkim oštećenjima, i od svog posla može pristojno živjeti, pa makar vozili Daciu, a ne pasate.

Kako sam te razumio ti bi mene poslao u koteks na mjesalicu sa pol noge koje mi fali?? lijepo razmisljas nema sta..sigurno se vadis na Njemacku gdje rade sa rakovima i tumorima ljudi..Pa vidi,niti smo mi njemacka niti imamo posla za zdrave i mlade ljude.A ove sto kazes podmazane i potkovane koji su kupili ratni put nevidis recimo da se skinu,objave im se imena,skinu sa grbace radnika u zemlji???njih znas da ima al nas invalide bi poslao 8 sati mjesanja maltera u Koteks ,svaka cast Simo,svaka ti cast! lijepo misljenje za jednu bogatu i razvijenu zemlju(ikao cu ti reci da je meni bolesno ono sto sam cuo za njemce da ljude koji su operisali rak ili teske srcane udare salju na posao,al to su svabe i akceptiram)samo Simo pajdo moj ovo je hrvatska,zemlja pred bankrotom odavnom(austrijanci su nas spasili bankrota zbog njihovih 7 milijardi eura ulozenih)
zemlja vojnih penzionera i zastitara.Nema tu posla lega ni za skolovane a ni za sljakere,gradzevina je pala,jedna Zupanija koja je jos koliko toliko isla prema eu standardima je pala(zagorska i varazdinska)ostala je Istra koja zivi od turizma i koja ce jedino se izvuc kad se odvoji od hrvatske(vec je dogovoreno kad se unidje u eu..)a Dalmacija,slavonija,viroviticka..prezivljavanje i polako umiranje..a ovo sto kazes za glasacku masineriju.Da drzavni aparat zeli otkrit lazne invalide to bi se rijesilo za 48 sati,al nece zato sto su postavili ljude ne za glasove nego za interese svoje..sdp je pobjedio iako hdz ima masineriju pa ???ma nema veze glasacka masinerija koliko imaju interes ti sto daju penzije raznim hijenama koji odradzuju za njih stvari na druge nacine..imas ih po Osijeku,Cepinu koliko zelis;-)al to je politika vec...uglavnom..nema tu zivota za male i slabe vjeruj mi..dok zivi ovo malo saponije i par poduzeca koje su prodane glavasevim ljudima zive mali ljudi,kad padne trgovina a hoce(avenue mal je pred zatvaranjem i prenamjenom u staracki dom 100% provjeereno)portanova ce izdrzat jos par godina,ostali ce polako se zatvarat i onda i u trgovini ljudi otkaze dobijaju..ostace,vojska,policija,drzavna birokracija,skole,doktori....za jedan Osijek od 70 tisuca ljudi nece biti posla ni za 20 uskoro...neznas sta se jos priprema,a nesmijem pisat..kako kaze Zdravko Mamic nezna narod sta uskoro dolazi..a posto znam bolje sutiti..

Ne stavljaj mi riječi usta... Lijepo ti piše, da bi pošteno bilo da svatko radi u skladu sa svojim mogućnostima. No, puno je lakše kenjat po forumima, nego prihvatiti činjenicu da si se borio za 200 bogatih obitelji, i da od bajke o bogatoj i prosperitetnoj Hrvatskoj nema ništa. Još lakše je to prihvatiti kad redovno stiže mirovina, iako si i sam svjestan da bi u nekom uređenom društvu radio i od svog rada živio.
P.S. Tebi za info, i u Hrvatskoj rade sa tumorima, srčanim i moždanim, samo ti dugo nisi u svijetu rada pa to očigledno ne znaš.

Djecu učimo da budu iskrena, vrijedna i poštena. Sjeća li se tko zašto?
Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
N.N.
Ukupno postova: 290
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 13.07.2012. 22:39 
Naslov:  

Rafo sorry sto cu ovo reci, ali za mene si ti jos jedna seljacina. Ujutro se probudim, a ptice na grani vec pjevaju " Rafo ima kucu na Uskim njivama" .Zamisli ti to, kucu na Uskim njivama ideeees... Mislis da nekog briga za to?
Da ne bi morao nagadati moje financije, sam cu ti reci. Nemam nekretninu, a auto je stariji od 5 godina. Ali usprkos svemu nikad se ne bi mjenjao s tobom, nemam tako debel obraz.
Ja radim kao vatrogasac i drago mi je sto mogu pomagati ljudima iako placa i nije najbolja, ali mene ce ljudi postovati. Ti si u mirovini, bahatis se svojim novcem i rugas ljude koji svakodnevno idu na posao iako su potplaceni.
Od svega me najvise fasciniro dio u kojem kazes da si superiorniji. Superiorniji na koji nacin? Po meni je najvaznije zdravlje, pamet i recimo to sreca ( obitelj, prijatelji itd)
Dokazano je da je on intelektualno superiorniji, zdravstveno takoder posto si ti invalid. Za srecu u zivotu ne mogu reci jer vas ne poznajem, a ne zelim nagadati kao ti. Dakle po meni je on "superiorniji".
Gledanje svijeta kroz novac je i glavni krivac za ovu banana drzavu. Samo pogledaj ko su kod nas najveci "poduzetnici", bageristi, viljuskaristi itd.

Korisnički profil  Download Poruke   Ocjena: 5  
zen031
Ukupno postova: 1236
Post Postano: 13.07.2012. 22:55 
Naslov:  

I to ću reći: "Ja sam tvoj brat, Živojine". Very Happy

Provokator

Ukupno postova: 1500
Upozorenja : 2Upozorenja : 2
Post Postano: 14.07.2012. 0:54 
Naslov:  

Mora se znati skim pises,kakav je lik na suprotnoj strani da bi znali onda se tako i postavit doticnom..Ako ja zivim bolje nego 99% komentatora ovdje onda sam uspio u zivotu,a zivim 100% i to mogu dokazat u svemu.ima se ulica,broj,red kuca taj i vidi se ko sta ima i ko je sta u zivotu.ZASTO??? zato sto se na ovom forumu 99% komentatora prave neki Nazori,Ive Andrici,i kroz UPITNIKE I ZAREZE spustaju one kojima to nije neki IN i koji nepate jel napisan tekst 100% gramaticki ispravan JA TRENUTNO?? nezanima me opce jel grijesim gramaticki ili ne.A ovi sto se prave fakultetski obrazovani NAMJERNO im kazem ko sam sta sam i sta posjedujem NAMJERNO,jel nije sve u njihovim skolama i faxovima..pa pola studenatata sa visokom skolama ide trazit posao konobara,skupljaca plasticne ambalaze,tekstilaca NAZALOST ,al nisam ja kriv sto je tako u ovoj drzavi...I OPET KAD NEKI PAMETNJAKOVI NAPISE meni da grijesim u pisanju ja mu NAPISEM DA VOZIM PASATA i ne lazem opce,ulica na uskim njivama to za cas dokaze..ZATO PAMETNI SMIRITE HORMONE JEL DZABA VAM SKOLA kad ste niko i nista u ovoj truloj drzavi..ja sam posteno zaradio mirovinu preko krvi i mesa,nisam laznjak i nisam dao 3 tisuce eura za mirovinu,iako sam Hercegovac sa ponosom mrzim i kazem javno tu da je Bubalo,Glava i ostali iz Drinovaca hijene i psi.a tata mi je odande rodom al sam ja Hrvat prvo pa onda sve dalje...JA NE PLJUJEM PO SLAVONIJI nedaj boze da to radim,tu sam rodjen,odrastao,ozenio se,branio je,krvlju svojom upio se kao branitelj slavonije..a ako kazem da je klima uzasna,da nema dosta stvari sto ima recimo IVANEC-LUDBREG-VARAZDIN a nema VALPOVO-VINKOVCI-DJAKOVO jel to pljuvanje slavonije???pa smjesan si momak kao crtani,koje pljuvanje i bakaraci,haha svasta od covjeka...iseljavaju se ljudi dalje zbog posla,uvjeta ,klime..amen!!

Slušaj ti seljaku jedan, svaka ti čast što si bio u ratu i što si pošteno zaradio mirovinu i sve to, ali eto ja sam s druge strane roditelje izgubio u ratu i od RH nisam dobio ništa, nisam li ja heroj? Sa 19 godina pridružio sam se vojsci, sa 21 otišao u Poljsku na ISAF obuku, sa 23 podigao kredit i uputio se na školovanje u nepoznato... Sa 27 diplomirao sam na vojnoj akademiji u Sandhurstu kao pripadnik ISAF-a. Od onda sam odradio 7 mirovnih misija za ISAF, neke pod pokroviteljstvom lijepe naše, neke bez. Ako si toliko bitan da oćeš pričat o financijama onda pročitaj sve što sam ti ispred napisao pa možda shvatiš kolike su. Ali za razliku od tebe ne podcjenjujem ljude koji rade, čak štoviše svaka im čast, zbog takvih ljudi ova država funkcionra kako spada!
A ta tvoja kuća na uskim njivama, nju si nabi u ono mjesto kad je ona toliko bitna, jesu to one kuće što su podijelili braniteljima ? Ma uostalom ne bitno, ionako mi je auto koštao koliko i tvoja kuća, možda čak i malo više, superiorniji gospodine !
I neka se zna, pismenost je odraz pametni !

Ukupno postova: 252
Upozorenja : 2Upozorenja : 2
Post Postano: 14.07.2012. 10:11 
Naslov:  

bježite odavde što prije možete..nema ovdje oporavka,prestanka krize i slično..ovo su ljudi kao Glavaš i Sanader razjebali toliko jako da nema tu oporavka ili popravka....

Ukupno postova: 219
Post Postano: 14.07.2012. 10:57 
Naslov:  Re: Slavonske županije prošle je godine napustilo 7.880 osoba

Mislim da treba napraviti zaokret i postaviti pitanje (pa čak i poticati šire diskusije): kako dalje sa Slavonijom? Samo smo u mislima u prošlosti i ne možemo se otrgnuti od nje, a od nje se ne živi. Kad ću uspjeti pročitati da je netko postavio neki program oporavka pa da može reći - u roku 5 godina ostvarit ćemo to i to, itd.?

Apropo politike: razumijem bijes zbog gašenja industrije i mnogih radnih mjesta jer sam i ja bijesan, ali mi se tu non-stop bavimo nekim tko je pljačkao a nije završio u zatvoru. Ako se vlasti svako malo izmjenjuju, a nije još rezultiralo nikakvim uhićenjima, ne vrijedi li onda ona da su svi oni isti, barem sve ove dosadašnje garniture? Ako ni ona vlast od 2000. do 2003. nije rasvijetlila privatizaciju, zašto onda vjerovati da su ovi trenutni u državnoj vlasti drukčiji od lokalne? Dakle, morat ćemo se pomiriti s time da su neke stvari nepovratno izgubljene i krenuti praktički od nule, ali za početak bi bilo dobro da netko barem ima viziju, jer kao što rekoh u ranijem postu - plodna zemlja kao Slavonija ne može i ne smije biti pasivna zemlja nego isključivo napredna. Ne možemo i dalje glasati za one koji uništavaju proizvodnju i potiču uvoz, a morate imati na umu da se taj uvozni lobi nalazi izvan Slavonije tako da ne možemo promatrati stvari zatvoreno a da ne pazimo na državnu politiku.

tarzan
Ukupno postova: 35
Post Postano: 14.07.2012. 11:11 

beejay je napisao/la (Pogledaj post): › Apropo politike: razumijem bijes zbog gašenja industrije i mnogih radnih mjesta jer sam i ja bijesan, ali mi se tu non-stop bavimo nekim tko je pljačkao a nije završio u zatvoru. Ako se vlasti svako malo izmjenjuju, a nije još rezultiralo nikakvim uhićenjima, ne vrijedi li onda ona da su svi oni isti, barem sve ove dosadašnje garniture? Ako ni ona vlast od 2000. do 2003. nije rasvijetlila privatizaciju, zašto onda vjerovati da su ovi trenutni u državnoj vlasti drukčiji od lokalne?

"Ustav RH, clanak 4.
U RH drzavna je vlast ustrojena na nacelu diobe vlasti na zakonodavnu (Sabor), izvrsnu (Vlada) i sudbenu (sudovi)...."

To je inace normalna pojava svuda u svijetu osim u totalitarnim rezimima gdje veliki tata ili diktator (Tito, Tudjman, Sanader, Staljin itd) drzi sva tri dijela vlasti u svojim rukama. Kod nas, za procesuiranje kriminala odgovorni su MUP RH, DORH i USKOK. Osim institucija drzave, odgovornost je i na svim gradjanima RH da prijave sve moguce nezakonite radnje koje uoce u svojoj okolini...U sustini, to znaci da se na izborima NE BIRAJU ljudi koji bi se trebali pozabaviti kriminalom (cak stovise, oni to NE SMIJU)...

Sto se tice Slavonije i Baranje, vjerojatno je vecina vas tada bila u pelenama pa toga nije ni svjesna, ali industriju i sve sto je bilo vezano za industriju u Osijeku i okolici unistila je garnitura ljudi na celu sa glavnim i odgovornim u stranci trenutacno na vlasti u gradu i zupaniji. Prakticki to znaci da Slavonci unistavaju sami sebe i zasluzuju biti potpuno osiromaseni i ponizeni...

PEGY

Ukupno postova: 2664
Post Postano: 14.07.2012. 11:30 
Naslov:  

Svi smo mi skupa ovdje,već jako dugo i predugo zarobljeni u strašnom logoru prošlosti!
nekima to tako odgovara, očito večini

beejay

Ukupno postova: 219
Post Postano: 14.07.2012. 11:31 

tarzan je napisao/la (Pogledaj post): ›
"Ustav RH, clanak 4.
U RH drzavna je vlast ustrojena na nacelu diobe vlasti na zakonodavnu (Sabor), izvrsnu (Vlada) i sudbenu (sudovi)...."

To je inace normalna pojava svuda u svijetu osim u totalitarnim rezimima gdje veliki tata ili diktator (Tito, Tudjman, Sanader, Staljin itd) drzi sva tri dijela vlasti u svojim rukama. Kod nas, za procesuiranje kriminala odgovorni su MUP RH, DORH i USKOK. Osim institucija drzave, odgovornost je i na svim gradjanima RH da prijave sve moguce nezakonite radnje koje uoce u svojoj okolini...U sustini, to znaci da se na izborima NE BIRAJU ljudi koji bi se trebali pozabaviti kriminalom (cak stovise, oni to NE SMIJU)...

OK, sve to stoji, ali mi još nismo dosegnuli taj level i građani nemaju mišljenje da su institucije države oslobođene političkog utjecaja. Po indeksu percepcije korupcije smo ispod Turske, Gruzije i nekih afričkih zemalja, prema tome još uvijek se traži neka vlast koja se neće ponašati kao hobotnica pa borba protiv korupcije ostaje aktualna tema i dalje.

tarzan
Ukupno postova: 35
Post Postano: 14.07.2012. 11:37 
Naslov:  

beejay je napisao/la: ›
OK, sve to stoji, ali mi još nismo dosegnuli taj level i građani nemaju mišljenje da su institucije države oslobođene političkog utjecaja. Po indeksu percepcije korupcije smo ispod Turske, Gruzije i nekih afričkih zemalja, prema tome još uvijek se traži neka vlast koja se neće ponašati kao hobotnica pa borba protiv korupcije ostaje aktualna tema i dalje.

Nisu oslobodjene politickog utjecaja, ali poanta je da ne mozete krivit vlast koja je izabrana na izborima za neprocesuiranje kriminala kad oni to NE SMIJU ni raditi. Ono sto oni mogu je da donose zakone i uvjete po kojima se taj kriminal eventualno moze procesuirati (naravno, ne retroaktivno). Znaci, za kriminal koji nije procesuiran odgovorni su SUDOVI i DORH a dio odgovornosti lezi i na onima koji su znali sta se dogadja a pravili su se da nisu vidjeli ili nisu htjeli vidjeti.

Kao sto rekoh, licemjerno je ocekivati postivanje zakona od drugih kad ti sam sebi biras OSUDJENOG RATNOG ZLOCINCA i njegove poltrone da vode tvoj grad i zupaniju. Prvo pometi pred svojim vratima pa tek onda smijes imati obraza to isto traziti i ocekivati od nekog drugog...

Ed Wood

Ukupno postova: 144
Post Postano: 14.07.2012. 13:15 

Ova duga rasprava jos jednom je potvrdila moj stav da demokratizacija koju donosi internet na svim razinama (konkretno u ovom slucaju internetski forum) zapravo losa i nepotrebna.
Rasprava izmedju razumnih, obrazovanih i pismenih ljudi i primitivaca i nepismenih seljacina nema nikakvog smisla. Razumni nece svojim postovima razuvjeriti budale jer su ovi budale. Budale misle da nema potrebe biti pismen, obrazovan, pristojan, da je dovoljno imati nesto novaca i tada se moze soliti pamet i djeliti savjeti.
Zar je ista dobro u povijesti covjecanstva nastalo iz dijaloga pametnih i budala? Nije.

Iz tog razloga gotovo vise i ne sudjelujem na internetskim forumima, ali buduci da je ovaj topic reprezentativan primjer razloga iz kojeg sam odustao od tracenja vremena na rasprave sa prolima, morao sam napisati ovaj komentar.

Za kraj cu citirati H.Simpsona "Democracy doesn't work."

krmak

Ukupno postova: 151
Zabranjen pristup
Post Postano: 14.07.2012. 15:03 
Naslov:  

tarzan je napisao/la: ›
beejay je napisao/la (Pogledaj post): › Apropo politike: razumijem bijes zbog gašenja industrije i mnogih radnih mjesta jer sam i ja bijesan, ali mi se tu non-stop bavimo nekim tko je pljačkao a nije završio u zatvoru. Ako se vlasti svako malo izmjenjuju, a nije još rezultiralo nikakvim uhićenjima, ne vrijedi li onda ona da su svi oni isti, barem sve ove dosadašnje garniture? Ako ni ona vlast od 2000. do 2003. nije rasvijetlila privatizaciju, zašto onda vjerovati da su ovi trenutni u državnoj vlasti drukčiji od lokalne?

"Ustav RH, clanak 4.

Sto se tice Slavonije i Baranje, vjerojatno je vecina vas tada bila u pelenama pa toga nije ni svjesna, ali industriju i sve sto je bilo vezano za industriju u Osijeku i okolici unistila je garnitura ljudi na celu sa glavnim i odgovornim u stranci trenutacno na vlasti u gradu i zupaniji. Prakticki to znaci da Slavonci unistavaju sami sebe i zasluzuju biti potpuno osiromaseni i ponizeni...

jka bih tako volio,a to će se uskoro i dogoditi da Osijek postane grad zombija i ličit će na film nož živih mrtvaca,pa će građani počet jest sami sebe,jer nitko neće imati od čeg kupiti hranu,jer će biti na rubu siromaštva.

tako će mi biti drago kada budem gledao jad i bijedu ljudi koji su sami sebi presudili...

znam ih desetke koji kliču živio moj general Glavaš,on je ovo,on je ono,da njega nije bilo grad bi pao....ma marš....!

isti ti ljudi nemaju za kruh i teška su socijala,a i dalje kliču tom lopovu...dok je takvoga mentaliteta Osijek će biti Zombi-grad....

jedva čekam sljedeće izbore i ako kojim slučajem opet Glavaš pobijedi,kolko god to ne želim,opet ću se smijati jadnicima koji hodaju u prljavim krpama i voze bicikliće i kupuju crne kifle i smijat ću im se i dalje u face i smatrat ih retardima....

Ukupno postova: 982
Post Postano: 14.07.2012. 15:36 
Naslov:  

..ja ovo čitam i iskreno ne razumijem o čemu se vodi rasprava.... odlazak ljudi je neminovan...događao se i prije...događat će se i poslije.... a pričanje o nekim kućama, autima....koječemu...mislim da nema smisla.... svatko svoj život vodi kako najbolje zna i umije... izgleda da je danas jedino mjerilo kuća...auto..brod..p..materina... ja nema kuću...imam mali autić..imam ženu...dijete...odselio sam iz osijeka...ali ne zbog klime...yebo klimu...neka se pogleda koja je dobna struktura ljudi koji su otišli....mahom mladi od 25-35 godina.... njima iskreno mislim da klima bas i ne smeta... njima smeta to što zbog idiota koje smo mi doveli na vlast u svome gradu nemaju priliku za zivot.... odmah se počinje priča kako nisu sposobni...nek se malo potrude...yebiga pa nisu svi sposobni imat svoje firme.... imam u obitelji i vojnih invalida i vojnih umirovljenika i onih koji su invalidi a mirovinu nisu dobili..i iskreno sere mi se od njihovih priča kako su oni svoje zaslužili , a da se mi ostali ni malo ne trudimo.... trudimo se...mozda i vise nego oni prije nas...samo je situacija puno nepovoljnija nego prije.... ko je jamio jamio je...

Ukupno postova: 151
Zabranjen pristup
Post Postano: 14.07.2012. 16:26 
Naslov:  

meni nikad nije bilo jasna parola "Za svoje"???

za koje svoje ?

čovjek koji je rodom iz neke pripizdine kojoj neznam ni ime ni gdje se nalazi u kamenu i kršu,vodi stranku kojoj je parola Za svoje ?????

gdje je tu logika ?

na nedavnim parlamentalnim izborima su stavili Glavaša na listu,jer im je tako rečeno,pa su onda napokon shvatili da ni to nema logike,jer dotični služi neku kaznu(mada je više vani nego u čorci),pa ga fizički neće moći biti....

konstantne greške koje rade,a građani sve to gledaju i ne reagiraju me dovode samo do jednog zaključka,da u ovome gradu žive teški degenerici kojima su vrane ispile mozak...

nedavan posjet i odlazak Amerikanaca koji su napokon trebali uložiti neki dolar na ovo popljačkano i izmučeno područje,pa kad su dali ultimatum Bubalu i vodstvu HDSSB-a da će nešto i uložiti ako skinu Glavaša sa liste,a kad to dotični gradonačelnik nije poslušao,Ameri se fino okrenuli i rekli ko vas šljivi,evo vam i dalje vaš ratni zločinac,pa ga dižite na pijedestale....

toga ima samo kod nas,da ratni zločinac,čovjek koji nije imao tri čiste iliti muda(a tako i izgleda) da odsluži tu kaznu,kakva je da je u svojoj državi za koju se (borio?) i koju toliko voli,nego da pobjegne u drugu državu i od tamo diktira i vodi grad...

imam pouzdane informacije da rukovodeći i oni manji čelnici HDSSB-a moraju svaki tjedan dana posjećivati dotičnog generala u Ercegovinu da bi dobili instrukcije...

e pa eto,razlog masovnog odlaskaa ljudi iz ove zabiti trbuhom za kruhom nalazim jedino u ovoj debilnoj vlasti na čelu sa kriminalcima,poltronima i mafijom...

tko god nije za njih,taj je osuđen na propast...
jadno,jadno,jadno....

demokracija,laku noć....

Ukupno postova: 8773
Post Postano: 15.07.2012. 15:49 
Naslov:  

ovdje se vodi rasprava o odlasku iz Osijeka... Ja bi radije vodila raspravu o odlasku iz Hrvatske...

moji prijatelji su mahom faklutetski obrazovani... većinom smo diplomirali prije nekoliko godina i mahom su svi tražili posao u Zagrebu te ga i našli...

Oni koji su malo otegnuli studiranje sada ne mogu naći posao nigdje u Hrvatskoj, šalju zamolbe na sve natječaje ne birajući grad u kojem bi živjeli i opet ništa... Taj dio ekipe je nažalost bio primoran otići raditi na sezonu-more...

Što sam htjela reći, u zadnjih 2-3 tjedna ova prva ekipa [[koja je uspjela diplomirati i naći posao u Zg-u te je sakupila neko radno iskustvo i unatoč poslovima koje obavljaju kukaju kako im je loše (neisplate plaće, male plaće, firme pred propadanjem itd itd)]] je donjela radikalnu odluku i svi su mahom počeli slati CV-e van Hrvatske te je par njih uspjelo dobiti poslove u zemljama EU.

Znam kakvo je njihovo znanje i sposobnosti i žalosno je što je ne Osijek, nego HRvatska ostala bez takvih ljudi. Uvjeti rada vani su neusporedivi (firma nađe stan, plati hranu, prijevoz i plaće od cca 3000 eura bruto).

Nikada ne bih otišla iz Osijeka jer ga volim i jer se u njemu osjećam lagodno, ali kad se nađeš u situaciji da nemaš za kruh, da nemaš čime platiti režije, da ovdje ne uspiješ niti preživjeti sentiment te uskoro napusti ...

Bojim se za ovaj grad, grad koji nema perspektive. Pogledate samo na FB album 13. Osječke tvornice i obrti, Prijatelji o Osijeku koliko je svega propalo ... Što ovaj grad pruža? Kakvo radno mjesto? Trgovine mješovitom robom, par kafića, i nešto privatnih firmi koje jedva preživljavaju, a mnoge su sad pred gašenjem... Što više reći? Što više čekati? Čak mislim da su neki od nas i zakasnili sa odlukom o odlasku odavde.

Po pitanju migracija to je normalno. Svaka generacija negdje seli, koliko je samo naših roditelja došlo iz Dalmacije?!

Ne znam što više nadodati, osim toga da se nas ne pita, jer nagon za preživljavanjem je veći od ljubavi prema Osijeku

SVI SMO MI VUCO

Skoči u forum: