Nakon naših napisa o korupciji na fakultetima, javile su nam se još dvije osobe koje su potvrdile korupciju na osječkom Ekonomskom gakultetu.
Tako nam se 23. ovoga mjeseca e-mailom javila jedna studentica Ekonomskog fakulteta u Osijeku. Uz zaključak kako je njezin fakultet "također zagađen korupcijom na svim razinama", ona posebno proziva dvojicu profesora, M. C. i P. P. (čiji identitet ne objavljujemo jer s njima nismo uspjeli kontaktirati, nap.a.) i navodi "cijene" njihovih ispita.
Mercedes od mita
Za profesora M. C. tako, među ostalim, tvrdi da prolaz naplaćuje između 8 i 13 tisuća kuna, "ovisno o tome koji je mjesec i da li je u pitanju upis sljedeće godine", a kaže i da se "sam hvali" kako su mu studenti, samo od prošle godine, priskrbili novi mercedes. Djevojka za tog profesora navodi i da je "izuzetno arogantan i odbojan" prema studentima na usmenom dijelu ispita, da "ruši" bez da pita išta od gradiva, te da je "poznato" kako organizira rokove samo za one koji su mu platili.
Za drugog, pak, profesora studentica kaže da mu na ispitima uglavnom prolaze samo oni koji su prethodno išli na instrukcije kod njegove kćerke, da nikad ne daje na uvid pismeni dio ispita, te da i on svoje ispite naplaćuje, a njegova je "tarifa" oko 10.000 kuna. Naša mlada čitateljica na kraju svoga pisma zaključuje kako se nada "ljepšoj i poštenijoj budućnosti na hrvatskim fakultetima".
Dio njezine priče, pak, potvrđuje i jedna Osječanka koja je Ekonomski fakultet završila prije nekoliko godina. Uz uvjet da ostane anonimna, ona nam je ispričala kako je, isključivo zbog ispita kod profesora M. C., izgubila godinu.
U moje vrijeme on je predavao dva predmeta, jedan na prvoj, a jedan na drugoj godini. Na prvoj mu je tarifa bila 300 maraka, a na drugoj 2.000. Bilo ih je mnogo koji su se "navukli" pa platili na prvoj godini, jer im se nije činilo tako puno novca. No, onda nije bilo šanse da istom profesoru ne plate i drugi put! Ja, pak, nisam željela plaćati niti jedan ispit, pa tako ni njegov, no to me koštalo godine, jer sam "pala" samo zbog nepoloženog ispita profesora M.C.!, objasnila je naša sugovornica.
Prema njezinim riječima, studenti novac nikad nisu nosili izravno profesoru, već njegovu rođaku, a na usmeni su dio ispita u kabinet ulazili isključivo jedan po jedan, kako ne bi bilo svjedoka "kupljenog" potpisa u indeksu.
Ona smatra da je upravo nemogućnost dokazivanja i osnovni razlog što se nitko od studenata ekonomije za silne godine još nije odvažio prijaviti profesora bilo upravi fakulteta, bilo policiji.
Identitet pa provjera
Rektorica Sveučilišta J. J. Strossmayera Gordana Kralik, na naš se upit o korupciji očitovala dopisom u kojemu navodi da je obavila razgovor s upravom Ekonomskog fakulteta, ali i da će se ići u daljnju provjeru navoda studentice koja nam se obratila tek nakon što otkrijemo njezin identitet, odnosno dostavimo njezino pismo.
"Uprava Sveučilišta vam jamči da će osigurati zaštitu studentice i tajnost njezina identiteta u daljnjem postupku provjere podataka i utvrđivanja činjeničnog stanja", ističe rektorica.
Autor MAJA MARIĆ
copy paste s
http://www.vip.hr/sp/d_show?idc=2344368&idnews=8463656&page=