Neuspjeli prvi pokušaj konstituiranja Skupštine OBŽ-e pokazao je kako HDSSB-e ipak nema potrebnu vijećničku većinu za ustrojavanje Županijske skupštine. Jedini kandidat za predsjednika županijske skupštine bio je HDSSB-ovac Boris Antunović, no na javnom glasovanju dobio je tek 24 od 55 glasova vijećnika. Stoga se konstituiranje odgađa za drugi, od tri zakonski dopuštena pokušaja. Inače, članovi ostalih stranaka smatraju kako je ovo zapravo bio test za HDSSB, na kojem su uvidjeli da nemaju dominaciju. Stoga je vjerojatno da će druge stranke na idućem pokušaju konstituiranja, za dva do tri tjedna, ponuditi svoje kandidate. U HDZ je to izvjesno, dok iz SDP-a poručuju da će o tome još razgovarati. Iako je župan Šišljagić tvrdio da se zadnjih dana sastajao s predstavnicima svih stranaka, to je demantirao HDZ-ov Goran Ivanović, te dodao kako su to bila dva općenita radna sastanka.
U Vijestima Osječke televizije pogledajte i:
- obrana od poplava uspješna
- 'Fašizam danas-kako ga prepoznati-
- OLJK 2013.
U mnogo gradova i županija većina se neće lako složiti, ali će se složiti. Osijek i Osječko-baranjska županija, kako vidimo, opet će biti posebni. Hdssb ne može sastaviti većinu u županiji, a u gradu će se većina sastaviti od 7 stranaka i nezavisnih lista. Koliko god nas maltretirali sa brojkama koliko izbori koštaju, uvijek je bolje dati novce za nove izbore, nego 4 godine mučiti građane političkim svinjcem koji je nastao. Primjerice, kako će funkcionirati županija u kojoj je župan iz Hdssb-a, a većina u skupštini je protiv Hdssb-a? Jednako kao što možemo strepiti nad vlašću Ivice Vrkića, koji mora zadovoljavati apetite 7 opcija, koje jedna s drugom nemaju nikakve veze. Valjda je jasno da su izbori puno bolja opcija nego 4 godine natezanja oko svega. Samo se ta većina mora usuditi odbiti proračun, i izaći na nove izbore.
Iako to ne može nitko dokazati, duboko sam uvjeren da novi izbori ne bi značili drastične rezultate u smislu da bi pobjedila jedna stranka, osim eventualno HDSSB, jer vjerujem da su se ljudi umorili izbora i glasanja, što svakako ide u korist HDSSB-a i njihove glasačke mašinerije.
Skoliniji sam opciji vladavine 7 stranaka i koalicije HDZ-a i SDP-a nego ideji uopće davanja ponovne šanse HDSSB-u nakon više od 20 godina sijanja zla.
Bastro je napisao/la (Pogledaj post): ›
Iako to ne može nitko dokazati, duboko sam uvjeren da novi izbori ne bi značili drastične rezultate u smislu da bi pobjedila jedna stranka, osim eventualno HDSSB, jer vjerujem da su se ljudi umorili izbora i glasanja, što svakako ide u korist HDSSB-a i njihove glasačke mašinerije.
Skoliniji sam opciji vladavine 7 stranaka i koalicije HDZ-a i SDP-a nego ideji uopće davanja ponovne šanse HDSSB-u nakon više od 20 godina sijanja zla.
Upravo tako!
Felt, toj urbanoj, civiliziranoj većini o kojoj sanjaš, nije višegodišnje daljinsko upravljanje gradom od strane Darth Vadera bila dovoljna motivacija za izać na biralište, ali sad jedva čekaju da dobiju novu priliku. Kako da ne..
Uostalom, suradnja hadezenjara i esdepeovaca nije 'smrt demokracije' kako si negdje prije napiso, nego baš obratno. Tako bi stranke uvijek trebale funkcionirat (osim, naravno, ako nije riječ o sekti koja ne poštuje zakone, jel..) jer sastav skupštine odražava sastav i volju biračkog tijela. A to se preko noći neće promijenit..
aardvark je napisao/la: ›
Felt, toj urbanoj, civiliziranoj većini o kojoj sanjaš, nije višegodišnje daljinsko upravljanje gradom od strane Darth Vadera bila dovoljna motivacija za izać na biralište, ali sad jedva čekaju da dobiju novu priliku. Kako da ne..
Makar šta, sanjati o urbanoj, civiliziranoj većini. To ne postoji. Postoji tek 50% birača koji gotovo nikad ne izlaze na izbore. Što je tome uzrok, moglo bi se dugo raspravljati. Vjerojatno je uzrok to što su ovdje prije ili kasnije svi međusobno koalirali, dijelili vlast, funkcije i novce, pa je običan čovjek pomislio da je svejedno tko je na vlasti. Možda i zato što se politički kandidati ne obraćaju tom čovjeku, nego šire svoje demagoške programe i lažna obećanja. Utoliko razočaranje GOGO-om je i veće, jer su imali šansu (no to je neka druga tema).
Što se tiče grada, tko se boji nove pobjede Hdssb-a, taj neka odmah odseli iz Osijeka. Što mislite, kada će šanse za Glavaševu pobjedu biti veće, sada, ili nakon godinu-dvije, ako se ova vlast ukaže nesposobnom za funkcioniranje, za što postoje dobri preduvjeti, iako se svi nadamo da to neće biti slučaj. Ovo su vapaji očajnika, koji se boje Hdssb-a, i mole Boga da vrkić ostane što dulje, samo da se Hdssb ne vrati. Ja tako ne mislim, Osječani su pokazali da Hdssb ne pobijeđuje čim je odaziv preko 50% (to pokazuju ovi izbori, i parlamentarni izbori). Ako ostale stranke ponude dobre kandidate, Glavaša se ne treba plašiti.
aardvark je napisao/la: ›
Uostalom, suradnja hadezenjara i esdepeovaca nije 'smrt demokracije' kako si negdje prije napiso, nego baš obratno. Tako bi stranke uvijek trebale funkcionirat (osim, naravno, ako nije riječ o sekti koja ne poštuje zakone, jel..) jer sastav skupštine odražava sastav i volju biračkog tijela. A to se preko noći neće promijenit..
Koalicija Sdp-a i Hdz-a zaista je smrt demokracije. Lokalno se to ne čini tako, ali Hdssb je lokalni problem, i ne zanima nikoga izvan Osijeka i bliže okolice. Suradnja oko nekih važnih pitanja, to da, ali ništa više od toga. To je demokratski standard svih demokratski razvijenih zemalja. Ovaj osječki eksperiment, osim što će loše završiti, jer će se Osijek žrtvovati već za slijedeće parlamentarne izbore, neće imati utjecaja, ako se ne proširi i na druge gradove. Takva koalicija proizvela bi generalnu apatiju među biračima (doduše i šansu nekima trećima, ali trećih nema na vidiku).
Očito je slijedeće - za županiju ćemo imati izbore za godinu dana, ako Glavaš/Šišljagić ne kupi neke vijećnike.
Za grad će se Vrkić održavati dok to bude milo Hdz-u, a da bi se održao, morat će dijeliti između 7 vukova, pa je dobro unaprijed zahtijevati promjene, koje su obećane, a ne političku orgiju dijeljenja funkcija po stranačkom ključu, u što su se promjene, izgleda, pretvorile. Imali smo svojedobno šestorku na vlasti, pa je tada bilo jasno da to ne ide lako, zapravo da ne ide nikako. U Osijeku je sedmorka, a mi se trebamo nadati da je Vrkić bolji političar od Račana, što je smiješno već i ovako napisano, pola u šali.
Glavašija, siguran sam, neće dozvoliti da im odleprša županija i sigurno će nekoga "nagraditi" da im se pricvrlji...
Vrka i neprirodna kohabitacija je nelogična, ali politika je UMIJEĆE NEMOGUĆEGA, pa se iskreno nadam da će u skladu sa predizbornom retorikom ipak egzistirati i nekako uspjeti pokrenuti grad..
Čak je i precijenjena ta urbana i civilizirana većina. Tko od nas ne zna bar nekoliko "urbanih i civiliziranih" ljudi koji privatno ne mogu smisliti HDSSB ali su zbog egzistencije ušli u stranku i tako pokušali osigurati posao? Pritom ne želim reći da to opravdavam.
lega imaš kunu je napisao/la: ›
pa se iskreno nadam da će u skladu sa predizbornom retorikom ipak egzistirati i nekako uspjeti pokrenuti grad..
Pokrenut će ga u svakom slučaju.
Samo je pitanje hoće li to biti u onom smjeru u kojem su obećali...
_________________ http://essekeri.hr/svi-essekeri
Veži konja gdje ti gazda kaže, osobito ako ti je konj gazda.
Živim kao pas, a zamjeraju mi kad lajem.
Djecu učimo da budu iskrena, vrijedna i poštena. Sjeća li se tko zašto?
pa se iskreno nadam da će u skladu sa predizbornom retorikom ipak egzistirati i nekako uspjeti pokrenuti grad..
kad tad....grad će se pokrenuti, uvjeren sam u to. Nadam se da će ova, aktualna ekipa to učiniti....ako pak to ne bude sada, za vrijeme ovoga mandata i to relativno brzo, da se promjene vide i osjete u roku 2-3 kvartala, onda nam pomoći nema sve do momenta kada mastodonti, deja vu ekipa, ne odumre...sklon sam vjerovanju, rezultatima, progresu, gradu koji pripada građanima.
kad tad....grad će se pokrenuti, uvjeren sam u to. Nadam se da će ova, aktualna ekipa to učiniti....ako pak to ne bude sada, za vrijeme ovoga mandata i to relativno brzo, da se promjene vide i osjete u roku 2-3 kvartala, onda nam pomoći nema sve do momenta kada mastodonti, deja vu ekipa, ne odumre...sklon sam vjerovanju, rezultatima, progresu, gradu koji pripada građanima.
Ti si umjereni optimista, a ja umjereni pesimista...
_________________ http://essekeri.hr/svi-essekeri
Veži konja gdje ti gazda kaže, osobito ako ti je konj gazda.
Živim kao pas, a zamjeraju mi kad lajem.
Djecu učimo da budu iskrena, vrijedna i poštena. Sjeća li se tko zašto?
HDZ i SDP u Osijeku isprobavaju veliku koaliciju. Kako i jedni i drugi imaju u Osijeku katostrofalno loše organizacije, na to su možda i prinuđeni.
Čini se da i Milanoviću i Karamarku opada rating pa možda nakon sljedećih izbora dobijemo veliku koaliciju i na državnoj razini.
No bez obzira na učestvovanja u lokalnoj vlasti i SDP i HDZ bi morali razmišljati o raspuštanju svojih organizacija u gradu i OBŽ.