mlogo (sto bi rekli Vojvodjani) si ti ugrozen tim nekim Yutarnjim listom, kojeg moja malenkost niti kupuje, niti cita (sirok je izbor novina i casopisa koje Vilenjak uz jutarnju kavicu prelistava, ali Jutarnji ne spada u njih). za jednog ustasoidnog balonju koji je Jugoslaviju dozivio kao beba u pelenama, a vjerojatnije, ni kao beba u pelenama (dakle rodjen devedesetih), bas mlogo. to su ti valjda roditelji, ili baka i deka ostavili u amanet? ili uciteljica u osnovnoj skoli? svecenik mozda? rvacka dalekovidnica / Obradov TV kalendar? najvjerojatnije, svi zajedno.
bit ce da ima nekih razloga. evo sto meni prvo pada na pamet. za vrijeme Nezavisne Drzave Hrvatske, u Vukovaru, kao uostalom i u cijeloj Slavoniji i Srijemu, pobijeno je puno civila. ne toliko kao u Lici, Baniji, i na Kordunu, jer tamo se doslovno radilo o pokolju (nestanku) kompletnih naselja, medjutim, i vise nego dovoljno da se ti nevini ljudi (na tisuce i tisuce njih) nikada ne zaborave. po ideoloskoj liniji, stradavali su antifasisti, a po rasnoj i etnickoj, stradavali su Romi, Zidovi, i Srbi. recimo, na vukovarskom Dudiku, za kojeg ti naravno nikad nisi cuo (jer nisi Vukovarac), postoji spomen grobnica zrtvama ustaskog terora.
i jedini kojima je palo na pamet da nakon antifasisticke pobjede u II. svj. ratu zabrane latinicu u Vukovaru, pod izlikom da su latinicu koristili ustaski Prieki sudovi (+ belosvecka zavera), bili su cetnici. i to ne 1945. godine, jer tada cetnika vise nije bilo, vec pocetkom devedesetih, kad su poceli miljeti iz sajzova.
hajde, ostavit cu ti da sam izvedes neke paralele, kad vec tvrdis (a ja cu ti diskusije radi povjerovati) da si dogurao do 6. razreda osnovne skole. pazi, paralele se ne koriste samo u predmetu Matematika, ili Geografija, vec i na satovima Hrvatskog jezika, pa i Povijesti.
...
nije tu naravno problem u neopjevanim "besmrtnicima" s 5 razreda osnovne skole kojima su roditelji ostavili nacionalne komplekse u nasljedje; takvih "besmrtnika" ce uvijek biti na bacanje (pogotovo na internetu). problem Hrvatske je sto spomenutu analogiju nisu u stanju izvuci (na svjetlo politicke pozornice) ni ugledni sveucilisni profesori, pa ni doktori znanosti, tipa Predsjednika Josipovica.