Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

Policija: Lani 1.421 prometna nesreća, poginulo 15 osoba

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema

Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Leon
Admin

Ukupno postova: 4122
Spol: Muško Muško
Post Postano: 26.01.2007. 0:19 
Naslov:  Policija: Lani 1.421 prometna nesreća, poginulo 15 osoba
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Na području djelovanja Prometne policije Osijek prošle se godine dogodila 1.421 prometna nesreća u kojima je poginulo 15 osoba, 137 osoba je teže ozlijeđeno, a 680 lakše. U odnosu prema 2005. godini, došlo je do povećanja ukupnog broja nesreća za deset posto, povećan je i broj smrtno stradalih, i to za dvije osobe, a veći je i broj lakše i teže ozlijeđenih. Od petnaestero poginulih, osam je vozača, četiri pješaka i troje putnika u osobnim automobilima.

Čini se i da famozni zakon o 0,00 promila mnogi nisu ozbiljno shvatili jer je u svakoj šestoj prometnoj nesreći kod sudionika utvrđeno postojanje alkohola u krvi. Ipak, najčešći uzrok prometnih nesreća i dalje je neprilagođena i nepropisna brzina koja je prethodila u 378 ili 26,6 posto prometnih nesreća, dakle svakoj četvrtoj. Kada se uzme u obzir da su nesreće s fatalnim posljedicama u čak 50 posto slučajeva prouzročene neprilagođenom brzinom, postaje jasno kako je upravo brzina najčešći ubojica u prometu.

- U pet prometnih nesreća s poginulom osobom kod vozača je evidentiran alkohol, a u dvije i opojna droga. Oduzimanje prednosti prolaska prethodilo je u 309 prometnih nesreća, a kritična raskrižja u Osijeku su ona Josipa Reihl-Kira i Opatijske, Ružine i Svete Ane i Ivana Gundulića i Dubrovačke. Lani su iz prometa isključena 1.292 vozača koja su zatečena u prekršaju vožnje pod utjecajem alkohola. Zbog nepropisnog parkiranja u Osijeku je sankcionirano 3.567 vozača. Najčešći prekršaj, odnosno svaki peti utvrđeni prekršaj bila je nepropisna brzina kretanja vozila - rekao je Ivica Vuko, policijski službenik za preventivu u cestovnom prometu.

Kako bi brojke o prometnim nesrećama iduće godine bile manje crne, djelatnici prometne policije rade na preventivi, i to organiziranjem raznih predavanja za buduće vozače i djecu predškolske dobi.

- Edukativna predavanja o sigurnosti u prometu prošle je godine pohađalo 1.749 kandidata za vozače, a edukacije su provedene u osječkom Crvenom križu u sklopu tečaja prve pomoći. Edukacije prilagođene djeci predškolske dobi pohađalo je njih 582, a osnovnoškolcima smo održali 81 edukativno predavanje kojima je bilo nazočno 1.916 djece - kaže Vuko.

Nesreća sve više, novi Zakon podbacio?

Broj prometnih nesreća na području Osijeka se u odnosu prema 2005. godini povećao za 149, odnosno deset posto, čime se nastavlja trend porasta broja nesreća. Iako se tomu mogu pronaći razni uzroci, poput sve većeg broja automobila i aktivnih vozača, a samim time i “pretrpanijih” cesta, čini se kako je novi Zakon o sigurnosti u prometu imao malo efekta na one sklone prometnim prekršajima. Činjenica da je kod 16 posto sudionika prometnih nesreća utvrđeno postojanje alkohola u krvi potvrđuje da vozači koji su skloni konzumiranju alkohola ne brinu previše o eventualnim sankcijama.

Autor: Ivan Sekol/Glas-Slavonije.hr

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
tamna strana

Ukupno postova: 3515
Post Postano: 26.01.2007. 16:31 
Naslov:  

....možda ovo zvuci zabrinjavajuce....al trebalo bi se staviti postotak novih vozaca i broj novih automobila...koji su na cesti od 2005....te sa tim postotkom vidjeti koliko je stvarni porast prometnih nezgoda......

U duši sam dijete koje ne zna da mrzi...
U životu sam putnik koji uvijek pronađe pogrešan put...
A u stvarnosti sam budala koja uzalud VOLI.....
lufus
Ukupno postova: 2044
Post Postano: 26.01.2007. 20:04 
Naslov:  Re: Policija: Lani 1.421 prometna nesreća, poginulo 15 osoba

Mladi ginu, MUP ne radi

ZAGREB - U prometu je prošle godine poginulo čak 23,2 posto više mladih vozača nego prethodne godine. Samo u prvih deset mjeseci prošle godine u automobilu je izgubilo život 116 mladih vozača, a 2005. godine njih 109. No, unatoč tako zabrinjavajućim podacima, MUP nije provodio najvažnije zakonske odredbe o zaštiti mladih vozača, nego ih je Vlada na prijedlog ministra Kirina suspendirala, piše Jutarnji list
Zakon o sigurnosti prometa na cestama navodi da vozači u roku od 6 do 24 mjeseca otkad su dobili vozačku dozvolu moraju svladati program sigurne vožnje, a ministar policije trebao je propisati program i potreban broj centara sigurne vožnje.
No, Kirin nije učinio ništa od toga, nego je Vlada na njegov prijedlog 27. prosinca, kada su crne statistike već svima bile na stolu, donijela odluku da se ova zakonska odredba neće primjenjivati do 1. siječnja 2009. godine.
"Loše je što se suspendiraju posebne odredbe uvedene za mlade vozače jer su oni, zbog specifičnog stila života, a nedostatka vještine i iskustva vožnje najrizičniji sudionici u prometu. Treba što prije u svim županijama uspostaviti centre sigurne vožnje", upozorava dr. Željko Marušić, docent na Fakultetu prometnih znanosti.
U MUP-u nismo dobili službeno objašnjenje zašto centri nisu osnovani, no može se čuti da je razlog nedostatak novca.
"Novca za centre sigurne vožnje trebalo je biti jer je to preduvjet da mladi vozači postanu sigurni sudionici u prometu. Potrebnije je bilo ulaganje u dodatno educiranje mladih vozača nego, primjerice, u skupe presretače koji djeluju u najsigurnijem dijelu našeg prometnog sustava", smatra dr. Marušić.
Policiju, nastavlja, treba bolje opremiti i stimulirati, ali je neracionalno u ovom trenutku ulagati u presretače koji su usmjereni na autoceste - najsigurniji dio prometnog sustava.
"Jeftinije i učinkovitije bilo bi da su se, kao u Sloveniji, Mađarskoj i Austriji, duž autocesta postavile kamere za kontrolu brzine. Presretači su svakako potrebni, no statistike najbolje pokazuju da ima daleko važnijih prioriteta", kaže dr. Marušić.
On smatra da ponajprije treba sanirati crne točke na državnim i županijskim cestama, unaprijediti signalizaciju na prometnicama, a mjere nadzora usmjeriti na kritične dionice i vremena.
Dr. Marušić objašnjava da bi policija trebala dodatno pojačati kontrolu prometa u noćima tijekom vikenda, i to na dionicama kojima se uglavnom kreću mladi vozači, posebice kada je cesta skliska.
Na pitanje kakva je odgovornost MUP-a, koji, uz to što mora provoditi zakon, ima i glavnu ulogu u kreiranju i provedbi Nacionalnog programa sigurnosti na cestama za sve lošije stanje u prometu, dr. Marušić kaže da je pogrešno policiju optuživati za sve probleme u prometu, piše Jutarnji list.
Net.hr

pcelica_maja

Ukupno postova: 20
Spol: Žensko Žensko
Post Postano: 26.01.2007. 23:15 
Naslov:  

kad vidim tko se vozi i ima vozacke,cak ni osnovnu skolu nemaju zavrsenu,a vode aute skupe...sve mi je jasno

kobac
Ukupno postova: 106
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 26.01.2007. 23:22 
Naslov:  

ja sam mladi vozač. imam vozačku od 4/06 i svi mi govore da odlično vozim (iako sam cura). ovaj zakon da ne smijem vozit od 23-6 mi totalno smeta.
mislim da nije problem u mladim vozačima kao mladim vozačima nego u odgoju tih mladih vozača jer kad sjednu u auto s društvom misle da su bogovi. auto je da te odveze s točke A na točku B a ne za divljanje.

kobac
Post Postano: 26.01.2007. 23:22 
Naslov:  

tamna strana je napisao/la:
....možda ovo zvuci zabrinjavajuce....al trebalo bi se staviti postotak novih vozaca i broj novih automobila...koji su na cesti od 2005....te sa tim postotkom vidjeti koliko je stvarni porast prometnih nezgoda......
a ovo totalno potpisujem....svako dijete danas ima auto.

daniel-202

Ukupno postova: 1030
Post Postano: 26.01.2007. 23:36 
Naslov:  

pcelica_maja je napisao/la:
kad vidim tko se vozi i ima vozacke,cak ni osnovnu skolu nemaju zavrsenu,a vode aute skupe...sve mi je jasno

kakvi veze ima osnovna škola sa skupim autima?!?!?!?!

daniel-202

Ukupno postova: 1030
Post Postano: 26.01.2007. 23:38 
Naslov:  

kobac je napisao/la:
ja sam mladi vozač. imam vozačku od 4/06 i svi mi govore da odlično vozim (iako sam cura). ovaj zakon da ne smijem vozit od 23-6 mi totalno smeta.
mislim da nije problem u mladim vozačima kao mladim vozačima nego u odgoju tih mladih vozača jer kad sjednu u auto s društvom misle da su bogovi. auto je da te odveze s točke A na točku B a ne za divljanje.

nije od 23-6 nego je od 23-5 , I slažem se, mladi misle da su bogovi kad sjednu u auto, ko je ko oni....ali danas svako ima auto, neko čak i više, pa mislim da se s time ne treba hvalit.

debeli

Ukupno postova: 920
Post Postano: 26.01.2007. 23:49 
Naslov:  

Ja mislim da je to zbog toga što mladi u to doba imaju smanjenu prilagodbu na niski intezitet svijetlosti tako da nema vožnje do zore :osijek031.com smile:

kobac
Post Postano: 27.01.2007. 0:23 
Naslov:  

Wink

Zadnja promjena: kobac; 27.01.2007. 0:25; ukupno mijenjano 1 put.

kobac
Post Postano: 27.01.2007. 0:24 
Naslov:  

je, ima svatko auto al nema svatko vozačku...znaš kako ti je, jedva čekaš osamnaestu da dobiješ vozačku i ispucaš se za sve godine koje si furao bicikl ili još gore vozio se u tramvaju

Skoči u forum: