Dva sunčana listopadska dana, gotovo
30 filmova,
nagrada publike, radionice, panel, filmska rezidencija, izložba ilustratorice i dizajnerice Ane Kovačić, desetak autora koji su predstavili svoje
filmove,
najslađi razgovori i po jedno nasmiješeno lice na gotovo svakom sjedalu osječkog
kina Urania - sinopsis je
7. Filmske RUNDE koja se održala 14. i 15. listopada u Osijeku. Kratak i jednostavan, ali jezgrovit, kao i vikend koji je iza nas.
Najveću je pozornost publike tradicionalno privukla
Festivalska RUNDA, glavni dio programa, koji je u Osijeku premijerno prikazao filmove nagrađene i viđene na poznatim europskim festivalima. Gledali smo
“Babajanja” Ante Z. Stolice, “Kazneni udarac” Roka Bičeka te tri filma osječkih autorica i autora koji su se u velikoj dvorani kina Urania osjećali kao kod kuće -
”Pisma na kraju šume” Jelene Oroz, “Mjesto susreta” Antuna Baloga i “Bonding Humanity (Perhaps Manifesto)” Nine Bačun. Jelenina su se “
Pisma na kraju šume” toliko “udomaćila” da su odnijela, ove godine po prvi puta dodijeljenu, nagradu publike.
“
Zaista nisam očekivala! Prvo, cijeli je blok imao sjajne filmove, a drugo jer su Pisma po tematici i stilski više film za djecu tako da mi je nekako iskakao iz cijelog bloka. Jako sam sretna da ga je osječka publika nagradila, to mi priznanje baš znači, možda i više nego na nekim prestižnijim festivalima. Osijek je grad u koji se uvijek rado vraćam, ali nekako teško odlazim iz njega”, rekla nam je Jelena nakon vijesti o nagradi.
U gradu koji nema studij produkcije, nema baš niti prilika za susret s producentima. Zato je Filmska RUNDA postavila
visok cilj, upravo je produkciju stavila kao
profesiju u fokus. Publika je gledala
kratkometražne primjere dobre prakse, organizirana je trodnevna radionica produkcije, a oni koji tek razvijaju ideje i projekte, imali su više od jedne prilike za susret s uspješnim producentom.
Primjere dobre prakse tradicionalno smo podijelili u nekoliko dijelova programa pa smo već u petak pogledali
šest internacionalnih i dva bloka studentskih filmova.
Cherry Pop Film Festival i njegov pokretač
Matej Beluhan u goste su donijeli nagrađivane filmove iz Francuske, Belgije, Danske, Srbije i SAD -a, a posebno zanimljive radove u kontekstu produkcije, donijela je
Prijemna RUNDA: ADU. Pogledali smo sedam, uglavnom samostalno snimljenih i montiranih filmova nastalih u svrhu prijemnih ispita za Akademiju dramske umjetnosti u Zagrebu. Takva su nam, zanimljiva produkcijska ostvarenja, i nekoliko godina unazad nicala pred nosom i u našem gradu - studenti osječke Akademije za umjetnost i kulturu nerijetko pronađu svoje mjesto u programu Studentske RUNDE. Ove je godine, a jedva je, kaže, dočekala, svoj eksperimentalni film “
Mjesta koja ne postoje” publici predstavila
Josipa Henizelman.
“
Film se bavi prostorom. Zapravo sam snimala svoje apstraktne slike i oživljavala ih. Pomoću medija filma to postaju mjesta koja se mijenjaju, žive, pretvaraju, prolaze i kreću”, objasnila je na pozornici Josipa te zahvalila mentorima na podršci i pomoći.
Druge smo večeri Filmske RUNDE na programu mogli izbrojati
više lokalnih autora. Nakon dijela programa imenovanog prema ovogodišnjoj fokus profesiji,
Fokus RUNDA: Produkcija, koji nas je upoznao s autorskom produkcijom zakuhanom u
Blanku, Školi dokumentarnog filma Restarted i Kinoklubu Zagreb, o viđenom smo, a i još neviđenom, dugo i moderirano razgovarali.
Panel: profi amater spojio je redatelja
Tomislava Šobana i producenta
Matiju Drnikovića s malom dvoranom kina Urania punom znatiželjnih pogleda, a oni su, sve ono što je do tada govorila slika, uobličili u riječi. Razgovarali su o profesionalnom i amaterskom bavljenju filmom, financiranju istih i svojim iskustvima i primjerima. Ovakav, minutažom nadograđen Q&A, inače svojstven Filmskoj RUNDI, posebno je zaintrigirao Matijinu publiku - polaznike Radionice razvoja filmskih i komplementarnih projekata koju je vodio u sklopu revije.
“
U ova tri dana smo stvarno puno raspravljali i to mi se jako svidjelo. Uspjela sam si približiti cijeli svijet filma, pogotovo produkciju filmova, serija i video igara. Osjećam se inspirirano da se više potrudim i nešto u budućnosti kreativno stvorim”, istaknula je
Ema Petrak, polaznica radionice.
Uz podršku
HAVC-a, DHFR-a, Zaklade "Kultura nova", grada Osijeka, Osječko-baranjske županije i Turističke zajednice grada Osijeka protresli smo i proučili još jedno, ujedno i zadnje u nizu filmsko zanimanje. Osijek se, po sedmi put, pokazao kao dobar domaćin hrvatskog kratkometražnog filma, ali i njegovih autora, ljubitelja i štovatelja.