Dobra vinska kapljica prati
romantične trenutke, zabave i manifestacije. Osim toga, vino otvora brane, a dobro vino još je bolje kada se ponudi na pravi način i u pravo vrijeme. Za to trebaju
osposobljene osobe. Stoga, ugostiteljski objekti imaju
sommeliere, odnosno poslužitelje posebno školovane za služenje vina. Sommelier je ugostiteljski vinski ekspert okrenut gostu čije povjerenje mora steći otvorenim i objektivnim nastupom, a iznad svega znanjem. Sommelier je osoba široke kulture, staloženih elegantnih pokreta, pristupačan stručnjak koji uvodi u svijet enogastronomije.
U sklopu projekta: UP.03.3.1.05.0006 RCK VirtuOS – uspostava regionalnog centra kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva,
Ugostiteljsko – turistička škola u Osijeku upisuje polaznike za program
obrazovanja odraslih i cjeloživotnog učenja „Sommelier regionalnih vina“. U program obrazovanja mogu se upisati osobe koje imaju završenu srednju školu i navršenih 18 godina, a prijaviti se mogu do 09. siječnja 2023. godine.
Jedan od mentora tijekom spomenutog programa bit će vinski savjetnik – sommelier
Robertino Marinjak, nastavnik ugostiteljskog posluživanja u Regionalnom centru kompetentnosti Ugostiteljsko-turističkoj školi, Osijek.
“
Na području Slavonije i Baranje turizam se sve više razvija. Iz toga razloga program je namijenjen osobama koje imaju želju naučiti sve o sljubljivanju vina i lokalne, domaće kuhinje. Primjerice, ako je riječ o baranjskom vinogorju polaznik će naučiti što se sve nudi od vina u tom vinogorju, koje su karakteristike toga vinogorja i koja se jela nude. Program će trajati 80 sati, a namijenjen je svim građanima. Riječ je o takozvanom pilot projektu nakon kojega ćemo pokrenuti program u trajanju 120 sati”.
Program je opsežan, svi zainteresirani kroz njega će dobiti puno znanja počevši od podizanja vinograda, tehnologije proizvodnje, organoleptičke analize vina, pa sve do sljubljivanja.
“
Izvrsnost ovoga programa je u praktičnoj nastavi što je itekako bitno. Obilazit ćemo vinograde, vinarije, vidjet ćemo na terenu što znači rezidba, kako se proizvodi vino. Polaznici će imati priliku upoznati vinare, postavljati im pitanja. Predavanja će se odvijati i u đakovačkoj Srednjoj strukovnoj školi Antuna Horvata, koja je partner Regionalnog centra kompetentnosti Ugostiteljsko-turističke škole, Osijek u projektu VirtuOS. Boravit ćemo znači i u đakovačkom kraju, u Trnavi, u njihovom novom pokaznom praktikumu. Ukratko, bit će izvrsno!”, istaknuo je Robertino Marinjak.
Na
mrežnoj stranici objavljen je javni poziv za spomenuti program.
Pozivamo vas da se uključite u naše aktivnosti, postanite VirtuOSi, poslužite si
bolju budućnost. Postanite izvrsni zbog sebe, a posebni za druge! #Budi VirtuOS!
Sadržaj ovog članka isključiva je odgovornost Ugostiteljsko-turističke škole, Osijek.