Regionalni centar kompetentnosti Ugostiteljsko-turistička škola Osijek, proveo je aktivnost "
Završni rad za jedinstveni neformalni program Kuhar jela slavonsko-baranjske kuhinje", koja je održana u baranjskom
restoranu Citadela u Vardarcu.
Polaznici, koji su se educirali za spomenuti program u trajanju
80 sati, jučer su samostalno pripremali jela, nakon čega su im završni radovi ocijenjeni od strane povjerenstva sastavljenog od predavača, te su im naposljetku dodijeljene potvrde o uspješnom završetku programa.
“
Premda sam po struci kuharica prijavila sam se na ovaj program jer nisam bila dovoljno educirana. Bilo mi je veliko zadovoljstvo sudjelovati u ovoj edukaciji, okružena prekrasnim ljudima. Dogodine, tko god bude u mogućnosti upisati ovaj program neće požaliti jer puno se toga može naučiti o našoj slavonsko-baranjskoj kuhinji.”, kazala je
Ivana Marek.
“
Vlasnica sam obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva u Gradištu nadomak Županje. Upisala sam ovaj program kako bih dobila nova znanja i vještine koja mogu prenijeti svojim gostima jer na svom OPG-u pripremam tradicionalna jela. Svi koji planiraju upisati trebaju znati kako je edukacija jako korisna, a posebno veseli što stječete nova prijateljstva.”, rekla je
Željka Blaževac.
“
Jako sam sretan što sam dio ove priče jer volim našu tradicionalnu kuhinju. Smatram kako naš kraj ima velik, ali još neistražen gastronomski potencijal, i zbog toga sam se prijavio na ovaj program što smatram svojevrsnim usavršavanjem. Zahvaljujem se vodstvu škole na ponuđenoj prilici, mentorima na profesionalnosti, a posebno im se svima zahvaljujem što su me putem okusa i mirisa vratili u djetinjstvo i podsjetili na bakinu kuhinju.”, rekao je
Tihomir Bježančević.
Neformalni program odvijao u školi i kod poslodavaca. Predavače su činili stručnjaci sastavljeni od strukovnih nastavnika i mentora iz poslovnih objekata.
“
Zahvalio bih se kolegama iz Regionalnog centra kompetentnosti Ugostiteljsko-turističke škole Osijek na pruženoj prilici da polaznike educiramo o tradicionalnoj slavonsko-baranjskoj kuhinji. Tijekom edukacije polaznike smo učili pripremati perkelt od soma, fiš paprikaš, čobanac, perkelt od podolca, te druge slavonsko-baranjske delicije. Posebno bih naglasio kako je ovaj program izuzetno bitan svima, kako nama mentorima tako i polaznicima jer na taj način čuvamo tradiciju.”, istaknuo je
Igor Vlatković, chef kuhinje u restoranu Citadela.
Kompetencije koje su polaznici stekli kroz ovaj neformalni program omogućit će im znanja i vještine koje će moći implementirati u svom profesionalnom radu te će biti prepoznati na tržištu rada.
“
Program koji je trajao 80 sati sastojao se od teoretskog dijela u trajanju 15 sati koji se odvijao u našoj školi, gdje su predavači bili nastavnici strukovnih predmeta. Dio praktične nastave pak održao se u praktikumu za kuharstvo u Ugostiteljsko-turističkoj školi u Osijeku, dok se ostatak od 45 sati održao se u restoranima Crna svinja u Čepinu i Citadela u Vardarcu. Pripremala su se razna jela, hladna i topla predjela, juhe, glavna jela, riblja i mesna te desertna jela. Izdvojio bih šarana na rašljama, fiš, perkelt od soma, makovnjaču, orahnjaču, salenjake, pogačice s čvarcima, poderane gaće, langošice. Naglasak je stavljen na tradicionalnu kuhinju Slavonije i Baranje koju želimo podići na višu razinu i uvrstiti je na UNESCO-v popis nematerijalne kulturne baštine .”, naglasio je
Ivan Gašpić, strukovni nastavnik kuharstva u Ugostiteljsko – turističkoj školi Osijek.
Svrha je u konačnici koristiti lokalne recepte i kuhati domaće jer prehrana je važna za svakoga od nas i to ne samo zbog identiteta nego i zbog zdravlja.
„
U sklopu projekta VirtuOS došli smo do završetka prvog neformalnog programa Kuhar jela slavonsko-baranjske kuhinje. Iza nas je dinamičan, intenzivan i zanimljiv proces tijekom kojega su se polaznici susreli s autohtonim namirnicama i izbrusili svoja postojeća znanja. Prepoznali smo ovaj program kao nešto što će u budućnosti imati veći utjecaj posebice kad krenemo s provedbom redovitog obrazovanja odraslih“, zaključio je
Andrej Kristek, ravnatelj Ugostiteljsko-turističke škole Osijek.
Aktivnost se održala u sklopu projekta: UP.03.3.1.05.0006 RCK VirtuOS – uspostava regionalnog centra kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva, Ugostiteljsko – turistička škola u Osijeku.
Tekst i foto: RCK UTŠO/RCK VirtuOS