Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Županijski NZJZ objavio rezultate mjerenja kvalitete zraka u Osijeku, Brijestu i Antunovcu

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 67379
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 09.10.2023. 9:13 
Naslov:  Županijski NZJZ objavio rezultate mjerenja kvalitete zraka u Osijeku, Brijestu i Antunovcu
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Nastavni zavod za javno zdravstvo OBŽ objavio je grafove koji slikovito bolje pokazuju situaciju kvalitete zraka iz dana u dan na području Osijeka, Brijesta i Antunovca.

Praćenje kvalitete zraka je 8.10.2023. godine provedeno u jutarnjim i poslijepodnevnim satima na području Osijeka (Trg Ante Starčevića, Trg svetog Trojstva, Donji grad i Retfala),Brijesta (naselje), Brijest (požarište) i Antunovca.

Rezultati praćenja kvalitete zraka prikazuju kvalitativne i preliminarne podatke, odnosno kemijske spojeve koji su u trenutku mjerenja bili prisutni na određenoj lokaciji:
Osijek (Trg Ante Starčevića): formaldehid, benzen, toluen, etilbenzen, grupa ksilena, stiren, acetaldehid, furan, etilen
Osijek (Trg svetog Trojstva): formaldehid, benzen, toluen, etilbenzen, grupa ksilena, stiren, acetaldehid, furan, etilen
Osijek (Donji grad): formaldehid, benzen, toluen, etilbenzen, stiren, grupa ksilena, etilen, acetaldehid
Osijek (Retfala): formaldehid, etilbenzen, grupa ksilena, benzen, toluen, stiren, etilen, acetaldehid
Brijest (naselje): formaldehid, benzen, toluen, etilbenzen, grupa ksilena, stiren, acetaldehid, etilen
Brijest (požarište): formaldehid, benzen, toluen, etilbenzen, grupa ksilena, stiren, acetaldehid, etilen
Antunovac: formaldehid, benzen, toluen, etilbenzen, grupa ksilena, stiren, acetaldehid, etilen

Tijekom jučerašnjeg dana na zahvaćenom području i dalje je utvrđena prisutnost toksičnih i nadražujućih spojeva, ali izmjerene vrijednosti formaldehida u odnosu na mjerenja u subotu na većini lokacija su u značajnom padu.

Postupak mjerenja kvalitete zraka započinje na terenu skupljanjem uzoraka. Uzorak se obrađuje preliminarno kvalitativno, odnosno tijekom mjerenja dobiju se samo vrste kemijskih spojeva koji su prisutni u zraku. Naknadno se u laboratoriju preko zabilježenih parametara provode izračuni kako bi se dobile koncentracije prisutnih kemijskih spojeva za koje je potrebno duže vrijeme kako bi dobili relevantne rezultate. Trenutno svjedočimo incidentnoj situaciji u Osijeku za koju nema zakonskih propisa koji pokazuju kolika je granična vrijednost određenih kemijskih spojeva u zraku. Stoga je nemoguće iznijeti podatke za nižu, srednju ili visoku koncentraciju kemijskih spojeva koji nisu normalno prisutni ili za koje nemamo podatke o nultom stanju u okolišu.

Nakon provedenih izračuna dobivene su koncentracije prisutnih kemijskih spojeva od 5. do 7. listopada sa svih mjernih postaja. Na grafičkim prikazima su rezultati promjena koncentracije prisutnih kemijskih spojeva s postaja na kojima se provodilo uzastopno mjerenje kvalitete zraka (Brijest-požarište, Brijest-naselje, Antunovac, Osijek – Trg Ante Starčevića, Osijek – Trg Svetog Trojstva). Trend pada koncentracije skoro svih kemijskih spojeva vidljiv je prvenstveno na samom požarištu. Pad koncentracije detektiranih spojeva reflektirao se i na druge mjerne postaje, te je vidljivo koliko je tijekom jučerašnjeg mjerenja u Osijeku bila povećana koncentracije kemijskih spojeva zbog promjene smjera vjetra.

Kako su i dalje prisutni štetni kemijski spojevi u zraku, potrebno je pridržavati se preporuka NZJZ OBŽ i pratiti priopćenja Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije.

Brijest požarište:
[klik za uvećanje]


Brijest, naselje:
[klik za uvećanje]


Antunovac:
[klik za uvećanje]


Trg Ante Starčevića, Osijek:
[klik za uvećanje]


Trg sv. Trojstva, Osijek:
[klik za uvećanje]




Foto: Katarina Berki/Arhiv

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
akoide
Offline
Ukupno postova: 857
Spol: Muško Muško
Post Postano: 10.10.2023. 18:02 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Pa eto idealne prilike da se odrede nulte razine za navedene kemijske spojeve u okolišu.
Moram priznati da sam očekivao povišene razine dioksina, kad ono ništa; veća razina u Osijeku nego na požarištu.

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: