Drugi dan istaknute
kulinarske manifestacije u Gospodarskom centru Osječko-baranjske županije započeo je nastavkom
Kamelija kupa i uvodnim natjecanjima za laskavu titulu
državnog prvaka u kulinarstvu. Po tradiciji, kuhari iz cijele regije uložili su truda u
demonstraciju znanja, vještina i kreativnosti u pripremi jela u odabranim kategorijama, nastojeći osvojiti
probirljiva nepca naših cijenjenih sudaca. Natjecanje se odvijalo uz natjecanje
slastičara kojima je zadatak bio priprema
hladne i tople slastice pred radoznalom publikom.
Edukativnu dimenziju manifestacije su realizirali naši gosti, renomirani chefovi, među kojima su
Sandra Jadek koja se posvetila temi „Jesen u čaši“,
Alma Rekić koja je očarala publiku pripremom goveđeg filea, pire krumpira s tartufima, povrća glaziranog medom i umak od porta. Uz to,
Dejan Stanković prikazao je umijeće bačke kuhinje. Sve prisutne je impresionirala i radionica irskog slastičara
Willa Kinga, koji je proveo četiri sata oblikujući skulpturu od maslaca, pretvarajući ga u slona. Posjetitelji su imali priliku kušati sva jela pripremljena tijekom masterclassova te se prepustiti kušanju slasnih torti koje su predstavili natjecatelji u slastičarskim kategorijama.
Današnji program obećava
podizanje uzbuđenja uz nastavak natjecanja kuhara i posebnu poslasticu – edukativno izdanje natjecanja
Bocuse d'Or Croatia. Renomirani chefovi i kulinarski virtuozi
Bruno Vokal s pomoćnikom
Davidom Halilovićem iz restorana 360 i
Tomislav Karamarko s pomoćnikom
Gabrijelom Benićem, prošlogodišnji šampion iz restorana Bruschetta, i ove će godine biti izloženi izazovima ovog natjecanja kroz konstruktivne povratne informacije od strane chefa
Christiana Andréa Pettersena. Chef Pettersen, dvostruki pobjednik europskih kvalifikacija (2018. i 2020.) i dvostruki osvajač trećeg mjesta na prestižnom finalu Bocuse d'Or u Francuskoj, u proces ocjenjivanja unosi neprocjenjivu stručnost. Uz sve navedeno se nastavlja i edukativan sadržaj kroz masterclass radionice Brune Vokala na teme „Različitosti u kreiranju jela: Tradicionalna jela u modernoj tehnici i fine dining-u“ i „Građenje jela od početka“, s svoje znanje će nesebično podijeliti i Ivan Đukić pokazujući vještine carvinga. Svi zainteresirani gurmani ponovno mogu doći na degustacijski dio programa koji omogućuju Dukat i Podravka.
Festival završava svečanom večerom za sudionike na kojoj će biti proglašeni novi
državni prvaci i učenici pobjednici koji su odmjeravali snage u sklopu Kamelija kupa.
Kulinarski spektakl i dalje je potvrda predanosti, inovativnosti i umijeća sudionika, učvršćujući poziciju događaja kao vrhunca u kulinarskom kalendaru. Ostanite s nama za još izvanrednih trenutaka kako se natjecanje odvija.
Tekst i foto: Hrvatski kuharski savez