Nakon pokazanog znanja u tri kategorije
Karlo Štorga iz restorana Bedem u Varaždinu je prvak
Hrvatske u kuharstvu, drugo mjesto zauzeo je
Dinko Tomašić iz varaždinskog restorana Nobel, dok je treće mjesto osvojio
Patrik Prnjak iz RIVA restaurant & longe bara. Državni prvak u slastičarstvu za 2023. godinu je
Ivan Ergović iz Valamar Riviere. Glavni su to rezultati
15. Dana hrvatskog kulinarstva, koji su protekla četiri dana po prvi puta održani u Osijeku na lokaciji
Gospodarskog centra Osječko-Baranjske županije, gdje su se okupili najbolji hrvatski kuhari i slastičari.
Nakon napete, dvodnevne borbe u tri kuharske kategorije, novim državnim prvakom u kuharstvu proglašen je
Karlo Štorga iz varaždinskog restorana Bedem. U natjecanju slastičara, koji su također pokazivali znanje i vještine u tri kategorije, pobjedu je odnio
Ivan Ergović iz Valamar Riviere i tako drugu godinu zaredom postao državni prvak u slastičarstvu. Srebro je osvojila
Vedrana Hrastovec Sedlar iz varaždinskog restorana The Family, a između dvoje navedenih su presudili najsitniji detalji.
Najznačajnija kulinarska manifestacija u Hrvatskoj je u utorak započela
Kamelija kupom, natjecanjem mladih budućih kuhara i slastičara kojima su se u novoj kategoriji pridružili i konobari. Učenici kuharstva završnih razreda srednjih ugostiteljskih škola su pokazali znanje i usavršene tehnike u kategorijama kulinarstva i slastičarstva, dok su konobari demonstrirali znanje u svojim disciplinama. Kuharsko prvo mjesto pripalo je učenicima iz
Ugostiteljsko-turističke škole Osijek, dok u skupini slastičara pobjedu kući nosi
Ugostiteljska škola Opatija. U konobarskim disciplinama koje su po prvi puta dio festivala, u kategoriji posluživanja najboljima su se pokazali učenici iz
Rovinja, pobjedu u kategorji sljubljivana jela i vina odnose učenici iz
Splita, a nagrada za najbolje bariste odlazi u
Pulu. U natjecanju Kamelija kupa su sudjelovale
23 škole iz cijele Hrvatske sa ukupno
65 učenika pod vodstvom 48 nastavnika mentora.
Pobjednici su proglašeni u sklopu svečane
gala večere koja je u večernjim satima održana u prostorijama hotela Osijek.
Prvaci države i najbolji učenici osvojili su, osim laskavih titula, novčanih i sponzorskih nagrada, i
stipendije za školarinu na Visokoj školi Aspira.
Zadnji natjecateljski dan
15. Dana hrvatskog kulinarstva približio je Hrvatsku svjetskoj kulinarskoj eliti kroz održavanje revijalnog izdanja natjecanja Bocuse d’Or Croatia. Izazovu su se odvažili chef
Tomislav Karamarko iz restorana Bruschetta i chef
Bruno Vokal iz dubrovačkog restorana 360, rame uz rame sa svojim pomoćnicima, redom,
Gabrijelom Benićem i Davidom Halilovićem. Bocuse d'Or je prestižno natjecanje i veliki izazov za najambicioznije kuhare, a ovo revijalno izdanje je kandidatima iznova pružilo uvid u tijek natjecanja ovakve razine. Zasigurno im je pomogao feedback
Christiana Andréa Pettersona, norveškog chefa, pobjednika Europskih kvalifikacija (2018. i 2020.) i dvostrukog osvajača trećeg mjesta u finalu Bocuse d'Or-a u Francuskoj, koji je ovom prilikom predvodio stručni žiri. Oba tima su, osim novog iskustva i znanja, primila diplome i zahvalnice za sudjelovanje.
Osim natjecateljskog djela, zainteresirani posjetitelji i kuhari mogli su sudjelovati i u mnogobrojnim
radionicama i masterclassovima u kojima su vrhunski chefovi i slastičari nesebično dijelili svoja znanja s kolegama, ali i zainteresiranom publikom. Tako smo u proteklim danima mogli pratiti radionice
Sandre Jadek, Alme Rekić, Dejana Stankovića, Willa Kinga, kolega iz Dora Trgovine, a tu su bile i brojne degustacije koje su nam omogućili Dukat i Podravka.
Manifestacija “Dani hrvatskog kulinarstva” još je jednom ugostila gotovo
150 kuhara i slastičara te je uspješno održana sa željom
popularizacije kuharske i slastičarske struke, i stvaranja novih poznanstava na natjecateljskoj gastro sceni Hrvatske. Velika važnost svakom izdanju manifestacije posvećena je i edukaciji svih sudionika kroz sama natjecanja, radionice i uključivanje iskusnih međunarodnih sudaca u ocjenjivanje natjecateljskih kreacija. Zahvaljujemo svim sudionicima, sucima i posjetiteljima koji su podržali organizaciju i provedbu same manifestacije, te se veselimo sljedećem susretu na 16. Danima hrvatskog kulinarstva.
Hvala našim generalnim pokroviteljima Dukatu i Podravki koji već niz godina podržavaju ovu manifestaciju i time doprinose razvoju hrvatskog kulinarstva. Zahvaljujemo i Aspiri, Trgovini Dora i Hrvatskoj turističkoj zajednici. Posebnu zahvalu upućujemo našim ovogodišnjim partnerima u organizaciji, Regionalnom centru kompetentnosti Ugostiteljsko – turistička škola, Osijek, koji su uvelike doprinijeli realizaciji ovogodišnjeg izdanja manifestacije, pogotovo u provođenju natjecanja učenika Kamelija kup.
Tekst i foto: Hrvatski kuharski savez