
U okviru događanja tijekom
Mjeseca proizvoda na bazi žitarica na
Prehrambeno-tehnološkom fakultetu Osijek održat će se okrugli stol pod nazivom „
Žitarice bez glutena - put od proizvodnje do svakodnevnog života“.
Jeste li ikada razmišljali koliko je teško živjeti bez glutena? S kakvim se problemima susreću osobe s poremećajima povezanim s unosom glutena? Imaju li zdrave osobe koristi od bezglutenske prehrane? Koliko su dostupni proizvodi bez glutena i s kakvim se izazovima nose proizvođači bezglutenskih proizvoda?
Na ta, i sva ostala, pitanja odgovor će dati sudionici Okruglog stola koji će se održati
12. travnja 2024. u 17 sati u vijećnici Prehrambeno-tehnološkog fakulteta Osijek.
Kako se celijakičari nose s izazovima bezglutenske prehrane te koliko im svi mi, kao društvo, možemo pomoći u tome otkrit će nam Ida Čarnohorski, dipl. ing. biol., potpredsjednica udruge „
CeliVita - Život s celijakijom“ (Zagreb). Sve medicinske aspekte poremećaja povezanih s glutenom objasnit će
Vlatka Konjik, dr. med. Kliničkog bolničkog centra Osijek. Iskustva i izazove proizvodnje proizvoda bez glutena predstavit će nam
Ines Kurečić, spec. nutr., tehnolog varaždinske tvrtke „Ekos Cakes“. Čut ćete i priču malog proizvođača bezglutenskih kolača, peciva i tjestenine, gospođe
Alenke Butorac iz tvrtke „Shapica“ iz Slatine, kao i onu vlasnice prve, i zasad jedine, osječke isključivo bezglutenske pizzerije-restorana „Loresa“, gospođe
Josipe Vrdoljak.
Očekuje vas dinamična rasprava, korisni savjeti i prilika za postavljanje pitanja stručnjacima i iskusnim profesionalcima. Svi su dobrodošli!
Moderatori: prof. dr. sc.
Daliborka Koceva Komlenić (PTFOS) i prof. dr. sc.
Marko Jukić (PTFOS).
