Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Osijek od svih velikih gradova u Hrvatskoj napravio najveći pomak u odvojenom prikupljanju otpada

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65895
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 26.04.2024. 8:25 
Naslov:  Osijek od svih velikih gradova u Hrvatskoj napravio najveći pomak u odvojenom prikupljanju otpada
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Osijek je od svih velikih gradova u Hrvatskoj napravio najveći pomak u odvojenom prikupljanju otpada jer je 2022. godina završena s postotkom od 52 posto.

Istaknuo je zamjenik osječkog gradonačelnika Dragan Vulin na Sjednici Grupacije održavanja čistoće i gospodarenja otpadom u Osijeku te zahvalio svim Osječankama i Osječanima poručivši kako bez njih ne bi bilo dobrih rezultata.

Imamo četiri reciklažna dvorišta i jedno mobilno, gdje se može odlagati čak 51 vrsta otpada. Građani u višestambenim zgradama na kućnom pragu mogu odvajati šest vrta otpada. Uz kompostanu, pokazalo se da se kako sve to ima smisla. Dobri rezultati ne bi bili mogući takve infrastrukture, ali ni bez edukacije svih naših sugrađanki i sugrađana, posebno onih najmlađih – rekao je Vulin.

Direktor gradske komunalne tvrtke Unikom Igor Pandžić najavio je da se održava i 1. Festival otpada “Eco City Waste Fest”, koji će predstaviti razne informativno-edukativne sadržaje i aktivnosti, poput kuhanja od ostataka hrane s poznatim hrvatskim kuharom Tomislavom Špičekom te kviz na kojem će sudjelovati osječki osnovnoškolci i Dean Kotiga.

Direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Luka Balen istaknuo je kako je Vlada RH u proteklih nekoliko godina preko nadležnih institucija osigurala gotovo 500 milijuna eura za različite komunalne programe, čime je osigurano kontinuirano unaprjeđenje sustava gospodarenje otpadom.

Sredstva su osigurana za razne komunalne programe, od sufinanciranja odlagališta otpada, reciklažnih dvorišta, sortirnica, kanti i kontejnera za odvojeno prikupljanje otpada, čime se kontinuirano provode mjere za unaprjeđenje toga sustava – dodao je Balen.

U sklopu dvodnevne konferencije u Osijeku održat će se više stručnih predavanja i popratnih aktivnosti te predstaviti novi sustavi kompostiranja.



Tekst i foto: Osijek.hr

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: