Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Od 1. siječnja iduće godine kreće vojni rok: Ročnici će ići u Požegu, Sinj i Knin

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 67419
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 09.07.2024. 8:49 
Naslov:  Od 1. siječnja iduće godine kreće vojni rok: Ročnici će ići u Požegu, Sinj i Knin
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Prvog dana iduće godine vraća se vojni rok. Ministarstvu obrane radi punom parom na izmjenama Zakona o obrani i zakona o službi u Oružanim snagama te pratećim pravilnicima koji će biti temelj za to da već od početka sljedeće godine prvi ročnici koji će morati obvezno služiti vojni rok krenu na obuku.

Još uvijek nije odlučeno hoće li vojni rok trajati dva ili tri mjeseca.

Ako bi se išlo na prvu varijantu onda bi ročnici dobili samo temeljnu pješadijsku obuku, a ako bi vojni rok trajao tri mjeseca onda bi se tijekom trećeg mjeseca ročnici slali na neki oblik specijalističke obuke u kopnenoj vojsci, zrakoplovstvu i protuzračnoj obrani ili mornarici. Nakon što bi odslužili vojni rok, ročnici koji su prošli obuku mogli bi birati hoće li se nakon toga vratiti u civilstvo, nastaviti se baviti svojim uobičajenim poslovima i biti dio vojne pričuve ili će ostati u Oružanim snagama i u njima tražiti svoju profesionalnu karijeru, doznaje Novi list.

Obuka će se održavati u vojarnama u Požegi, Sinju i Kninu.

U ovom trenutku u Hrvatskoj postoji dragovoljno služenje vojnog roka. Oni koji se na njega jave imaju pravo na naknadu od 900 eura mjesečno. Ministarstvo predviđa da će i oni koji će obvezno služiti vojni rok dobivati naknadu, ali ona će najvjerojatnije ipak biti nešto manja.

U Ministarstvu obrane procjenjuju da će u prvoj godini, odnosno u 2025., kroz obveznu obuku proći između 4.000 i 4.500 ročnika i to u četiri ili pet poziva, svakih nekoliko mjeseci.


Foto: Dalibor Bauernfrajnd/Arhiv

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: