Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



33. godišnjica pogibije šest pripadnika prve gardijske brigade - Tigrovi u Dalju

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 67122
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 26.07.2024. 9:29 
Naslov:  33. godišnjica pogibije šest pripadnika prve gardijske brigade - Tigrovi u Dalju
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

U znak sjećanja na šest pripadnika 1. gardijske brigade Tigrovi koji su izgubili svoje živote prije 33 godine, prilikom granatiranja odmarališta osječkog Vodovoda, u kojem su bili smješteni, jučer su kod spomen obilježja u Erdutu položeni vijenci i upaljene svijeće. Naime, pod okriljem noći tog 25. srpnja 1991. godine, neprijatelj je s područja teritorija koji pripada Republici Srbiji, granatirao odmaralište, a tim su činom ubijeni Mile Čulina, Anto Grgić, Miroslav Gržan, Josip Knežević, Mirko Rožmani Željko Pavić dok je 18 pripadnika postrojbe ranjeno. Počast poginulima, uz članove njihovih obitelji, odali su izaslanik predsjednika RH Marijan Mareković, izaslanik ministra obrane Božo Kožul, predstavnici općina i gradova, članovi udruga proisteklih iz Domovinskog rata te zamjenik župana Osječko-baranjske županije Josip Miletić i saborska zastupnica Nataša Tramišak.

- Danas se prisjećamo žrtve šest pripadnika Tigrova koji su dali ono najviše što su mogli dati u stvaranju neovisne i slobodne Hrvatske – svoj život. Time je tisućljetni san našega naroda konačno dosanjan, no nažalost ne bez žrtava koje nikad nećemo zaboraviti. Trajna zahvalnost za njihovu hrabrost i predanost cilju zauvijek će biti u nama – kazao je Miletić.

Predsjednik Udruge ratnih veterana 1. gbr. Tigrovi Darko Katuša naglasio je kako je navedeni događaj jedno od prvih stradanja Tigrova u Domovinskom ratu. – JNA je u noći 25. srpnja 1991. godine, oko 2 sata ujutro izvršila topnički napad s teritorija Republike Srbije na odmaralište osječkog Vodovoda u kojem je bilo smješteno oko 100 Tigrova. Oni su na ovom prostoru čuvali granicu mlade Republike Hrvatske, a velikosrpska agresija nam je tim potezom pokazala što nas čeka na daljnjem putu stvaranja države – istaknuo je Katuša.

Pripadnik Tigrova koji je 1991. godine bio na položaju u Dalju, Darko Kralj prisjetio se tih teških dana srpanjskih dana. – Netom nakon što sam se vratio sa straže u sobu, počeo je napad te sam trojicu ranjenih suboraca stavio u auto i krenuo u bolnicu. Vrlo brzo nas je pogodila granata te sam i sam teško ranjen, no preživio sam. Inače, često sam u Dalju, dolazim nekoliko puta godišnje s obitelji, prisjećajući se žrtve svojih dragih suboraca – zaključio je Kralj.






Tekst i foto: OBZ.hr

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: